Tadić nagovara Dačića da smanje Vladu

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić nagovara Dačića da smanje Vladu

Smanjivanje broja ministarstava u Vladi Srbije za trideset odsto, sa 25 na 15 resora, trebalo bi da dovede do podjednakog smanjenja troškova, odnosno sume koja se iz budžeta izdvaja za funkcionisanje Vlade, objasnili su „Blicu" pojedini ministri koji podržavaju ideju o reorganizaciji Cvetkovićevog kabineta.

Ovo bi, kako je objašnjeno, dovelo do smanjivanja broja postavljenih i izabranih funkcionera za trećinu, a pojedinim ministrima, čija se ministarstva pripajaju drugima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo bi ponuđeno mesto državnog sekretara.

Suočeni sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda o smanjenju javne potrošnje, kao i činjenicom da se budžet Srbije punio ispod svakih očekivanja tokom februara i da je nastala budžetska rupa od oko 500 miliona evra, predstavnici Demokratske stranke i G17 plus dogovorili su se da razrade ideju da se koalicioni partneri odreknu pojedinih resora proporcionalno svom udelu u vlasti.

- DS je preuzeo obavezu da pregovara sa SPS oko mogućeg smanjenja broja ministarstva - kaže naš sagovornik iz vladajuće koalicije.

Po jednom predlogu, kako je „Blic" već pisao, smanjenje Vlade bi išlo po principu DS se odriče šest ministarstava, a G17 plus i SPS po dva, a po drugom bi se DS odrekao tri resora, a druga dva koaliciona partnera po jednog. Prema nekim izvorima u Vladi, u slučaju da se prihvati prva, obimnija varijanta smanjivanja Vlade i pretapanje deset ministarstava u njima srodne, smanjio bi se i broj potpredsednika Vlade sa četiri na jednog.

Ukoliko zaista žele da ostvare ovaj predlog, DS i G17 plus moraju da požure sa dogovorima sa socijalistima koji do sada nisu bili upoznati sa konkretnim predlozima. Rekonstrukcija Vlade bi morala biti obavljena brzo jer sredinom aprila treba početi sa izradom rebalansa budžeta. Ušteda koja bi se postigla ovakvim potezom verovatno nije velika i, što je još važnije, ne zna se kolika bi bila jer se ne zna ni koliko sada građane Srbije košta najglomaznija vlada u regionu. Takođe, teško je poverovati da bi čelnici tri stranke kojima je u startu za podelu kolača u vlasti trebalo dva meseca, sada taj posao mogli obaviti za dve nedelje.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić rekao je juče za B92 da smanjenje broja ministarstava u Srbiji ne predstavlja značajnu uštedu u budžetu, ali je naglasio da bi to bila ozbiljna poruka Vlade o smanjenju broja zaposlenih i u drugim sektorima.

- To bi bila ozbiljna poruka Vlade koja daje odgovarajući kredibilitet i za smanjenje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i kod privatnika - kazao je Ilić gostujući u emisiji „Kažiprst". U Vladi je juče vladalo prilično uznemirenje među ministrima i potpredsednicima koji većinom nisu bili obavešteni o dogovorima u vrhu DS i G17 plus. Nisu bili raspoloženi da komentarišu ideju o smanjenju broja ministarstava, posebno oni koji su već pomenuti kao odlazeći. Nezvanično mogli su se čuti komentari da je ideja smišljena ne zbog uštede u budžetu, već da bi se pojedini ministri zbog slabih ili neodgovarajućih rezultata na bezbolniji način sklonili iz Vlade.

- Nemam zaista komentar. Radim svoj posao najbolje što znam, imam jako puno posla i nemam vremena da komentarišem svakodnevne spekulacije i senzacije - rekao je za „Blic" Slobodan Milosavljević, ministar trgovine čije se ministarstvo, nezvanično, u dogovorima DS i G17 plus pominjalo u kontekstu da bi ga trebalo spojiti sa ministarstvom finansija ili ekonomije.

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić potvrdila je juče da je tokom proteklog vikenda održan sastanak koalicionih partnera DS i G17 plus na kojem se raspravljalo o smanjenju broja ministarstava Vlade Srbije. O tome, kako je naglasila, još nije postignut konkretan dogovor jer se čeka sastanak i sa SPS-om.

Da dogovor DS, SPS i G17 plus o tome koja ministarstva treba ukinuti neće biti lak, pokazali su i ironični predlozi šefova poslaničkih grupa G17 plus i SPS da se ukinu ministarstva koja pripadaju „drugom taboru".

Komentarišući izjavu šefa poslaničke grupe SPS Branka Ružića da bi se ministarstva za NIP i telekomunikacije mogla pripojiti Ministarstvu infrastrukture, Grubješićeva je ocenila najlogičnijim da energetika postane sastavni deo ministarstva ekonomije.

Rasim Ljajić spreman da preda posao Krkobabiću

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić podržao je u četvrtak najavu smanjenja broja ministarstava u Vladi Srbije i izjavio da je spreman da svoj posao preda potpredsedniku Vlade Jovanu Krkobabiću koji je i nadležan za radnu i socijalnu politiku.

"Sve političke stranke u vladajućoj koliciji i svi lideri pojedinačno treba da daju konkretan doprinos racionalizaciji. Ja sam spreman odmah da se povučem i prepustim posao potpredsedniku Vlade Jovanu Krkobabiću koji je i nadležan za poslove u radnoj i socijalnoj sferi", rekao je Ljajić agenciji Beta.

"Ovim potezom želim da dam doprinos racionalizaciji rada i da budem deo rešenja najvećih problema, ne mogućih problema. Sandžačka demokratska partija nastaviće da podržava koaliciju Za evropsku Srbiju", naglasio je Ljajić.

Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić rekao je da SPS nije protiv racionalizacije i da „po prirodi stvari, ministarstva za NIP i telekomunikacije mogu da se pripoje Ministarstvu infrastrukture, a Ministarstvo omladine i sporta Ministarstvu prosvete". Ružić je naveo da ne vidi kako bi moglo da bude ukinuto, na primer ministarstva energetike ili unutrašnjih poslova. On je rekao i da za SPS nije prihvatljiva ideja da se ukine potpredsedničko mesto Jovana Krkobabića, koji je resorno zadužen za socijalna pitanja, jer smatra da u tom slučaju ne bi mogli da se postignu adekvatni efekti na tom polju.

Mrkonjić: Za efikasan rad ne treba više od 15 ministarstava

- U potpunosti sam saglasan i podržavam ideju da se smanji broj ministarstava. Još u vreme kada se razgovaralo o formiranju Vlade predlagao sam da bude znatno manje resora jer je sa 25 ministarstava Vlada preglomazna i neefikasna. Ministarstva bi trebalo spajati tako da budu operativna, a konačnu odluku doneće premijer Cvetković. Za efikasan rad ne treba više od 15 ministarstava, a višak ljudi bi trebalo usmeriti u privredu pod uslovom da su sposobni - rekao je juče za „Blic" Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, i dodao da je sve sada na nivou ideje, a da bi konačan dogovor koalicioni partneri trebalo da postignu uskoro.

Zaštićeni Krkobabić i Ugljanin

U Vladi se juče nezvanično moglo čuti da će potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić (PUPS) i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin biti sigurno izuzeti iz dogovora o ukidanju resora i potpredsedničkih mesta jer oni obezbeđuju potreban broj glasova vladajućoj koaliciji.

Moguća rešenja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu (gde je i ranije ovaj resor bio)

Ministarstvo dijaspore u Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo telekomunikacija uz infrastrukturu

Ministarstvo ekologije u Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo trgovine u Ministarstvo ekonomije

Ministarstvo omladine i sporta u Ministarstvo prosvete

Ministarstvo energetike u Ministarstvo za infrastrukturu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

FOTELJE DAMO, KRKOBABIĆA NE

Izvor: Press, 26.Mar.2009

Socijalisti načelno podržavaju predlog DS i G17 da se smanji broj ministarstava u Vladi Srbije, ali nikako neće dozvoliti da Jovan Krkobabić više ne bude potpredsednik Vlade Srbije. .SPS nije protiv ideje DS-a i G17 Plus da se smanji broj ministarstava u Vladi Srbije, ali samo uz uslov da Jovan...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.