Tadić i Šojgu: Puna realizacija projekta Južni tok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Šojgu: Puna realizacija projekta "Južni tok"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu dali su danas podršku punoj realizaciji projekta "Južni tok" u što kraćem roku.

Tadić i Šojgu, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Srbiji, razgovarali su o posledicama svetske ekonomske krize i načinima za njeno rešavanje i usaglasili su se da je neophodno dalje unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je preš-služba predsednika Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Tadić je ponovio važnost principijelnog stava Rusije i njene podrške naporima Srbije da na miran i pravno utemeljen način očuva svoj integritet.

Izuzeci iz režima

Šojgu se ranije danas sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Ruski ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu, današnju posetu Srbiji počeo je razgovorom sa predsednikom srpske vlade Mirkom Cvetkovićem, u kome je učestvovao i ministar energetike Petar Škundrić i član Upravnog odbora Naftne industrije Srbije Dušan Petrović.

Šojgu i Dačić potpisali su Protokol o izuzecima iz režima slobodne trgovine između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije.

Razgovor Koštunica - Šojgu

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu zajednički su u današnjem razgovoru potvrdili dosledan stav da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije i da jednostrano proglašenje i priznavanje nezavisnosti Kosova predstavlja akt najgrubljeg kršenja međunarodnog prava. Koštunica je, kako se navodi u saopštenju DSS, posebno je naglasio važnost daljeg i jačeg povezivanja srpske i ruske privrede, jer ekonomska saradnja sa Rusijom predstavlja pravu šansu za srpsku privredu da prevaziđe veliku ekonomsku krizu koja sve više pogađa Srbiju.

Ministar Šojgu je istakao da je Rusija snažno zainteresovana za dalje unapređivanje ekonomske saradnje i proširivanje svestrane saradnje sa Srbijom, posebno u oblasti kulture

Predviđen je i susret Šojgua sa rukovodstvom Naftne industrije Srbije.

Operacija "razminiranje"

U saopštenju ruskog Ministarstva navodi se da će tokom Šojguove posete pažnja biti posvećena i operaciji tima ruskih stručnjaka za razminiranje objekata u rejonu Paraćina, kroz koji bi trebalo da prođe trasa gasovoda "Južni tok ".

Uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na ovom području, zaostalih iz vremena NATO bombardovanja, trebalo bi da počne 6. aprila, a sredinom aprila na području Niša.

Šojgu je u Beograd doputovao nakon boravka u Italiji i Portugaliji, a posle Srbije ruski ministar bi trebalo da poseti Crnu Goru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.