Tadić i Radmanović: Poštovanje Dejtona preduslov stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Radmanović: Poštovanje "Dejtona" preduslov stabilnosti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavili su da je poštovanje Dejtonskog sporazuma preduslov stabilnosti BiH i čitavog regiona.

Tadić je posle razgovora sa Radmanovićem izjavio da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, snažno podržava sve političke implikacije tog dokumenta, a to znači i integritet BiH.

Predsednik Tadić je istakao da specijalne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni na koji način nisu pretnja integritetu BiH i poručio da su vlasti u Beogradu zainteresovane i za uspostavljanje specijalnih paralelnih veza i sa Federacijom BiH.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je prihvatljiv svaki dogovor do koga se u BiH dođe konsenzusom sva tri konstitutivna naroda.

"Učlanjenje u Evropsku uniju i NATO je zajednički interes svih političkih činilaca i BiH i Srbija podržava i jedno i drugo opredeljenje", rekao je Tadić.

"Srbija je prijatelj svih naroda u BiH", poručio je Tadić i dodao da su članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić uvek dobrodošli u Srbiju.

Odnosi opterećeni prošlošću

Radmanović je konstatovao da su odnosi Srbije i BiH, na žalost, i dalje opterećeni događajima iz prošlosti i naglasio da prošlost ne sme biti prepreka poslovima koji su od interesa za budućnost dveju zemalja.

Prema njegovim rečima, problemi u unutrašnjem funkcionisanju BiH posledica su različitih tumačenja Dejtonskog sporazuma, ali i dominantne uloge visokog predstavnika Međunarodne zajednice čija su ovlašćenja, kako je ocenio, neprimerena jednom evropskom društvu.

Pored političkih tema, Tadić i Radmanović su danas razgovarali i o ekonomskoj saradnji, posebno o mogućnosti zajedničkog investiranja BiH i Srbije i iskorišćavanju hidroenergetskih potencijala Drine.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti interreligijskog dijaloga kao preduslova mira i stabilnosti u regionu.

"Teško iskustvo 90-ih uči nas da je važno sprečavati sve vrste konflikata, a svaka vrsta religijske radikalizacije je pretnja miru", rekao je Tadić.

Izjave kakve ne priliče političaru

Tadić i Radmanović su se složili da zahtev člana Predsedništva BiH Željka Komšića da se protiv Dobrice Ćosića i Zorana Lilića podigne optužnica zbog navodnih zločina u BiH ne priliči jednom visokorangiranom političaru.

"Te izjave su u funkciji radikalizacije odnosa u BiH i odnosa sa Srbijom. Tako nešto nam u BiH nije potrebno", rekao je Radmanović.

Predsednik Tadić je, reagujući na istu izjavu, istakao da optužnice treba da podižu tužilaštva, a ne političari.

Radmanović će se tokom zvanične posete Beogradu sastati i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i posetiti Skupštinu Srbije.

Cvetković: Srbija podržava celovitu BiH

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Srbija podržava celovitu Bosnu i Hercegovinu, a da će, kada je reč o unutrašnjim odnosima te zemlje, podržati sve oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda.

Cvetković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem u Beogradu, rekao da je Srbija spremna da sa Federacijom BiH potpiše sporazum o specijalnim permanentnim vezama, koji je već potpisala sa Republikom Srpskom.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da su dobri politički odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine preduslov za dobru ekonomsku saradnju, naglasivši da se Srbija nalazi u vrhu spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Đukić-Dejanović i Radmanović za jačanje saradnje

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović složili su se danas u Beogradu da je u zajedničkom interesu jačanje saradnje parlamenata dve zemlje radi daljeg približavanja regiona Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Đukić-Dejanović je rekla da je nedavna poseta parlamentarne delegacije BiH bila uspešna, kao i da je spremna da poseti Sarajevo kako bi doprinela daljoj saradnji parlamenata dve zemlje.

Radmanović je istakao da je BiH zainteresovana za jačanje saradnje sa Srbijom u svim oblastima gde je to moguće navodeći da je u zajedničkom interesu da se okrenemo budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.