Tadić i Mesić: Dobri odnosi ključni za Zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Mesić: Dobri odnosi ključni za Zapadni Balkan

SOFIJA - Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Stjepan Mesić, ocenili su da su dobri srpsko-hrvatski odnosi od suštinskog značaja za budućnost Zapadnog Balkana.

Tadić i Mesić, koji učestvuju na energetskom samitu u Sofiji, konstatovali su posle susreta da je privredna saradnja, posebno u zajedničkim nastupima na stranim tržištima, oblast u kojoj je moguće načiniti izuzetan napredak.

Komplementarne privrede

"Mi imamo prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za nastup na strana tržišta ali ga nismo iskoristili. Neke proizvode smo u vreme kada smo bili u jednoj državi lansirali u svet, u čemu su učestvovale firme sa jedne i druge strane, ali danas tu mogućnost ne koristimo", ocenio je Mesić.

Tadić složio se sa ocenom da bi Srbija i Hrvatska trebalo da bolje iskoriste komplementarnost svojih privreda kako bi efikasnije učestvovale u međunarodnoj tržišnoj utakmici.

Ogroman prostor za saradnju

Dvojica predsednika su istakla i da pitanja koja opterećuju odnose dve države ne bi smela da budu prepreka saradnji tamo gde je ona moguća i u interesu je građana i Srbije i Hrvatske.

"Imamo neka otvorena i teška pitanja koja nismo razrešili. Neka od tih pitanja će biti tretirana na civilizovan način kroz sudski proces, neka ćemo moći da sporazumno rešavamo, ali imamo ogroman neiskorišćen prostor za saradnju koji je od suštinskog značaja za naše građane ali i za evropske interese na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Tadić.

Otkloniti pitanja koja opterećuju odnose

Sličnu ocenu je izneo i Mesić, koji je istakao važnost saradnje po pitanjima o kojima dve države imaju identičan stav, uz istovremeno otklanjanje problema koji opterećuju odnose.

Tadić je podržao evropske integracije Hrvatske, istakavši da je u interesu Srbije da Hrvatska što pre postane članica EU.

"Što pre Hrvatska uđe u Evropsku uniju to je veća korist za Srbiju. Vreme je odlučujući faktor u politici, i usporavanje procesa evropskih integracija znači da će biti manje ekonomskog i političkog profita za naše države", istakao je Tadić, i dodao da Srbija istovetnu podršku očekuje od Hrvatske.

"Evropsko udruživanje je milenijumski poduhvat i moramo učiniti sva da u tom poduhvatu učestvujemo i da naše zemlje što pre uvedemo u EU i da otvorimo naše granice, tako da jednom Srbinu ili Hrvatu bude svejedno da li je sa jedne ili druge strane granice", poručio je Mesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ključna saradnja Zagreb-Beograd

Izvor: B92, 25.Apr.2009

Sofija -- Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenili su da je saradnja između dve države od suštinskog značaja za razvoj regiona... Tadić je novinarima, posle razgovora sa Mesićem u pauzama energetskog samita u glavnog gradu Bugarske, rekao da je ulazak Hrvatske...

Nastavak na B92...

Mesić i Tadić: odnosi Zagreba i Beograda ključni za regiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Apr.2009

Dobri odnosi Hrvatske i Srbije od presudne su važnosti za budućnost zapadnog Balkana pa i Europske unije, ocijenili su u subotu u Sofiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i srbijanski kolega Boris Tadić. Mesić i Tadić razgovarali su na marginama en ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sve bolji odnosi Srbije i Hrvatske

Izvor: Deutsche Welle, 26.Apr.2009, 10:37

Predsednici Hrvatske i Srbije, Stjepan Mesić i Boris Tadić, složili su se u Sofiji da su dobri odnosi dve države ključni za budućnost zapadnog Balkana pa i Evropske unije.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.