Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Koštunica o Kosovu?

Beograd, Vašington, London -- Iz kabineta predsednika i premijera stižu oprečne informacije o mogućem sastanku pregovaračkog tima za Kosovo.

Kako je potvrđeno za B92 u kabinetu predsednika Srbije, u toku su konsultacije između Borisa Tadića i Vojislava Koštunice o sastanku beogradskog pregovaračkog tima za Kosovo, uoči najavljenog dolaska specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, 2. februara.

Prema našem izvoru, kontakti predsednika i premijera održavani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i prethodnih dana. S druge strane, u Koštuničinom kabinetu kažu da se predsednik i premijer nisu konsultovali u vezi sa sastankom pregovaračkog tima Beograda.

Betin izvor je naveo da članovi pregovaračkog tima koje je imenovala Vlada Srbije, "u skladu sa zakonom, ne mogu da učestvuju u radu pregovaračkog tima sve do formiranja nove vlade Srbije".

To je u suprotnosti sa stavom predsednika Srbije Borisa Tadić da pregovarački tim treba da postoji i nastavi da radi u cilju odbrane državnih i nacionalnih interesa u progovorima o budućem statusu Kosova, potvrđeno je u kabinetu predsednika Republike.

Blic: DSS za prekid odnosa u slučaju priznanja Kosova

Demokratska stranka Srbije predložila je predsedniku Borisu Tadiću zaoštravanje odnosa sa svim zemljama, posebno članicama NATO, koje priznaju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova i Metohije, navodi beogradski dnevni list Blic u broju od srede.

Citirajući izvor blizak Vladi Srbije, Blic navodi da je taj stav delegacija DSS-a prenela Tadiću na konsultacijama o sastavu nove republičke vlade.

Sagovornik lista navodi da DSS predlaže prekid diplomatskih odnosa sa svim zemljama koje priznaju eventualnu nezavisnost pokrajine, kao i da buduća vlada, ukoliko rešenje za Kosovo bude nametnuto, zauzme "jasan stav" u vezi sa daljim integracijama u NATO.

Prema navodima, to je osnova platforme sa kojom je DSS došao na pregovore o budućoj Vladi Srbije i uslov da se vlada formira.

Oprečne izjave nisu dobre za javnost

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da za domaću javnost i međunarodni ugled nije dobro što iz kabineta predsednika i premijera stižu kontradiktorne informacije o tome da li su održane konsultacije o sastanku pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju.

"Navikli smo na te vesti i naravno da one nisu dobre, pogotovo prema domaćoj javnosti. Ako ikome treba jasno saopštiti plan i komunicirati bez skrivalica, to je onda domaća javnost", kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima stvari su poznate što se tiče međunardne javnosti - država mora nastaviti proces jer po pravilima Kontakt grupe, ko izađe iz procesa, on će biti sankcionisan,

"Apsolutno je jasno da Beograd neće izaći iz procesa, ali je tačno da ovo dodatno remeti ne baš veliki međuarodni ugled celog

pregovarčkog tima, tako da u svakom slučaju nema koristi, ni praktične štete, jer je apsolutno izvesno da će oni sesti zajedno i dati primedbe i učestvovati narednih dva, tri meseca u doradi Ahtisarijevog plana", kazao je Janjić.

"Unutrašnja nezavisnost za Kosovo"

Slobodan Samardžić

Srbija nudi unutrašnju nezavisnost albanskoj većini na Kosovu sporazumom koji simbolično čuva suverenitet Srbije.

Savetnik premijera Srbije i član pregovaračkog tima za Kosovo Slobodan Samardžić kaže da Srbija nudi unutrašnju nezavisnost albanskoj većini na Kosovu sporazumom kojim bi simbolično bio očuvan suverenitet Srbije nad Kosovom.

Samardžić je rekao da plan Beograda ne insistira na tome da Srbija kontroliše granicu, već bi taj posao bio prepušten međunarodnoj policiji. Plan bi uključio razmatranje tog pitanja za 20 godina.

Samardžić je izjavio da Beogradu nije pružena prilika da iznese svoje predloge u vezi s Kosovom. "Ahtisari je omogućio samo tri sata srpsko-albanskog razgovora o statusu prošle godine", rekao je Samardžić za Rojters, ocenjujući da je to bio razgovor gluvih.

"Jedini je problem u tome što gospodin Marti Ahtisari nije organizovao dovoljan broj sastanaka na kojima bi bili predočeni detalji i elementi te koncepcije", kaže Samardžić.

"To jeste bilo predočeno 24. jula na sastanku glavnih pregovarača, ali nismo imali prilike da o tome detaljnije razgovaramo jer je Ahtisari imao drugačiju ideju o vođenju tih razgovora. Ako oni jednog dana budu nastavljeni u drugim okolnostima, nemamo razloga da menjamo stav i platformu", kaže Samardžić.

Rojters ocenjuje da predlog koji je opisao Samardžić na prvi pogled ne izgleda suprotan predlogu Zapada, o čijem će se stavu više znati u petak, 2. februara, kada će Ahtisari predstaviti svoj predlog rešenja za status Kosova Beogradu i Prištini.

"SAD i EU podelili zaduženja"

Večernje novosti pišu da su SAD i EU, u okviru Kontakt grupe, podelile poslove oko Kosova. Vašington je dobio zadatak da nađe rešenje s Rusijom, a Evropska unija da omekša Srbiju da prihvati novi status Kosova, piše list.

Jedan zvaničnik administracije Sjedinjenih Američkih Država, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za list da je Vašington već ponudio blanko papir Rusiji da napiše šta želi za uzvrat ukoliko izglasa novu rezoluciju o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i da su Sjedinjene Američke Države spremne da učine ustupak Rusiji na Kavkazu, odnosno u Gruziji.

"Ispravna odluka SAD i EU"

SAD i EU su ispravno odlučile da stisnu zube i da ubrzaju proces rešavanja kosovskog pitanja, piše danas Fajnenšel tajms.

Njihov plan da dozvole da Kosovo proglasi nezavisnost, uprkos stavu Srbije i Rusije, jeste riskantan ali vredan je pokušaja jer bi održavanje postojećeg stanja i Kosovo i region osudilo na trajnu nestabilnost, što je neprihvatljivo, navodi list.

Marti Ahtisari za Kosovo predlaže, de fakto, državnost, ali ne pominje reč nezavisnost. Pored toga, u odvojenom sporazumu, koji neće morati da bude odobren u Ujedinjenim nacijama, Kosovu će biti dozvoljeno da proglasi nezavisnost, a druge zemlje, na čelu sa SAD i EU, biće slobodne da tu nezavisnost i priznaju.

Privlačnost tog rešenja, ocenjuje uvodničar lista, leži u činjenici da ono omogućava Kosovu da proglasi nezavisnost, a da Srbija pri tom nije primorana da ga i prihvati.

I Rusija može da stoji po strani, ako podrži transfer nadležnosti sa Ujedinjenih nacija na Evropsku uniju. Moskvi se mora dati najmanje nekoliko nedelja da razmotri plan, ali ona na kraju mora da shvati da je stabilnost Balkana u opštem interesu, baš kao i u njenom, zaključuje autor komentara.

"Dva meseca za ubeđivanje Srbije"

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je danas da će zapadne diplomate u naredna dva meseca pokušati da ubede zvaničnike Srbije da prihvate Ahtisarijev predlog.

Pozivajući se na diplomate iz Kontakt grupe, dnevnik navodi da će, ako Beograd ne prihvati rešenje, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija biti usvojena nova rezolucija koja bi otvorila put za nezavisnost Kosova.

List piše i da su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica preko ruskih posrednika primili predlog izaslanika Ujedinjenih nacija. Taj predlog je, kako tvrdi list, izazvao Koštuničin bes, koji je zbog toga odbio da primi Ahtisarija 2. februara.

Dnevnik navodi da Rusija, uprkos javnim primedbama na plan Ahtisarija, neće sebe dovesti u opasnost da upotrebi veto u Savetu bezbednosti, ako se članice Kontakt grupe budu držale dogovora sa sastanka održanog 26. januara u Beču.

Iako zvanično nije saopšteno o kakvom je dogovoru reč, odnosno zašto se Rusija saglasila s planom, neimenovane zapadne diplomate tvrde da je to fiktivno odlaganje rešenja statusa za dva meseca, do sredine godine.

Taj period će teći od podnošenja predloga Ahtisarija Savetu bezbednosti. Ahtisari je, prema istom izvoru, spreman da organizuje sastanke timova Prištine i Beograda, ako se obe strane s tim saglase.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.