Izvor: Blic, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Kostunica koopredsednici pregovaračkog tima

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica biće koopredsednici novog sastava Državnog pregovaračkog tima za budući status Kosova i Metohije, izjavio je danas Tanjugu ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Rukovodilac operativnog pregovaračkog tima biće Samardžić, koji je naglasio da su konsultacije oko sastava pregovaračkog tima i oko sastava delegacije za prvi sastanak u Beču sa posredničkom trojkom Kontakt grupe, krajem meseca, poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana bile intenzivne.

Predsednik i premijer Srbije dogovorili su se da Beograd na predstojećem sastanku u Beču, 30. avgusta, bude predstavljen političkom delegacijom, koju će predvoditi Samardžić, a u kojoj će biti i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Vlada kao celina će biti u sastavu pregovaračkog tima", naveo je Samardžić i objasnio da će za svaki konkretan sastanak biti angažovani pojedini članovi Vlade.

U pregovaračkom timu povremeno će biti angazovani stručnjaci iz različitih oblasti, a prema Samardžićevim rečima, to je šema pregovaračkog tima koja će biti aktivirana po potrebi, u odnosu na pregovaračke zahteve.

"U svakom slučaju, obzirom na ovaj prvi korak, na konsultativni karakter razgovora koji će se obaviti u Beču, mi smo se odlučili da to bude jedna politička delegacija, dakle, sa dva ministra- za Kosovo i Metohiju i za spoljne poslove, koja će obaviti prethodne razgovore i konsultacije sa članovima trojke", zaključio je Samardžić.

Pregovarački tim Kosova na najvišem nivou

Kosovski pregovarački tim će u Beč ići na najvišem nivou. Delegaciju će predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, a u njoj će biti i predsednik parlamenta Kolj Beriša, premijer Agim Čeku i predsednici opozicionih stranaka DPK i ORA Hašim Tači i Veton Suroi.

U delegaciji su i koordinator radnih grupa za pregovore Bljerim Šalja i portparol tima Skender Hiseni koji je precizirao da neće biti pisanog dokumenta koji će biti predat posredničkoj "trojci", ali da će biti preneti stavovi predstavljeni tokom prvog sastanka u Prištini. Na tom sastanku je istaknuto da kosovska strana ostaje pri tome da se tokom 120 dodatnih pregovora o statusu ne može ponovo pregovorati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Kontakt grupa uoči sastanka trojke u Beču

U Beču će se u sredu, 29. avgusta, predstavnici međunarodne "trojke" za Kosovo - Evropske unije, SAD i Rusije, uoči sastanka s predstavnicima Beograda i Prištine, sastati s članicama Kontakt-grupe.

Kako saznaje dopisnica Bete u diplomatskim krugovima u Berlinu, Kontakt grupa okupiće se na nivou političkih direktora ministaratava inostranih poslova zemalja članica.

Sastankom "trojke" i Kontakt-grupe trebalo bi, prema navodima Betinih sagovornika, da se dvema stranama, Beogradu i Prištini, iznova stavi do znanja koliki se značaj u međunarodnoj zajednici pridaje ovim razgovorima i kolika su očekivanja vezana za obnovljeni proces pregovora o budućem statusu Kosova.

EU u "trojci" zastupa nemački diplomata Volfgang Išinger, dok su predstavnici Rusije i SAD Aleksandar Bocan-Harčenko i Frenk Vizner.

Savezna kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice prilikom posete Budimpešti zatražila da se pitanje statusa Kosova reši tokom pregovora koji su obnovljeni nakon formiranja "trojke". Međutim, kancelarka je priznala da ni sama "ne zna šta će se dogoditi ako pregovori ne dovedu ni do kakavog rešenja".

Predviđeno je da "trojka" za Kosovo do 10. decembra izveštaj o svom radu preda generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

EU, kojom je u prvom polugodištu ove godine predsedavala Nemačka, načelno i dalje smatra da je plan "nadzirane nezavisnosti" koji je ponudio raniji posrednik UN Marti Ahtisari najprikladnije dugoročno rešenje za Kosovo. Sam Ahtisari je juče na Strateškom forumu posvećenom proširenju EU na Bledu rekao da "Kosovo jeste i treba da bude prioritetno evropsko pitanje" i da je "krajnje vreme da se pređe iz faze upravljanja krizom u fazu okončanja igre".

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik zatražila je na Forumu u Alpbahu što skorije rešavanje statusa Kosova ukazujući da "ljudi na Balkanu žele i treba da imaju izvesnost" o tome kako će ubuduće živeti.

Ministarka Plasnik je navela i da će rešavanje pitanja Kosova biti ispit zrelosti za spoljnu politiku EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.