Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Jeremić u Njujorku

Njujork -- Boris Tadić i Vuk Jeremić doputovali noćas u Njujork gde je počelo 62. godišnje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Boris Tadić će, zajedno sa ministarom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, narednih dana imati niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima tridesetak država. Na kraju posete, u petak oni će učestvovati u sledećoj rundi pregovora državne delegacije Srbije sa predstavnicima Prištine o budućem statusu Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadić će u četvrtak održati govor pred Generalnom skupštinom UN.

Tadić će u govoru na Generalnoj skupštini reći da Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet mirnim i pravnim sredstvima, argumentima, iskreno se zalažući za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, koje će stabilizovati region, rečeno je Tanjugu u Pres sluzbi predsednika Republike.

U preko 20 bilateralnih sastanaka sa predstavnicima zemalja članica UN i Saveta bezbednosti i drugim državnicima, u sedištu UN na Ist riveru, Tadić će ponovo objasniti poziciju Srbije u traženju prihvatljivog rešenja za obe strane.

Srpski predsednik će, takođe, naglasiti svojim sagovornicima da je Srbija miroljubiva, demokratska zemlja, čiji su ciljevi ubrzani ekonomski razvoj i ulazak u Evropsku uniju, rečeno je agenciji Tanjug u Pres službi predsednika Srbije.

Tadić će se u Njujorku sastati s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politku i bezbednost Havijerom Solanom, evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, generalnim sekretarom Saveta Evrope Terijem Dejvisom, ministrima spoljnih poslova Kine i Rusije - Jangom Điečiem i Sergejom Lavrovom.

Kako je najavljeno u Beogradu, predsednik Srbije razgovaraće, takođe, s premijerom Italije Romanom Prodijem, ministrima spoljnih poslova Belgije i Nemačke - Karelom de Guhtom i Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom grčke diplomatije Dorom Bakojani, austrijskim kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Predviđen je susret i sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, predsednicima Paname i Slovačke - Martinom Torihosom i Ivanom Gašparovičem, kao i premijerom Holandije Janom Peterom Balkenendeom, predsednikom Islanda Olafurom Ragnarom Grimsonom i predsednikom Kipra Tasosom Papadopulosom.

Tadić će se sastati i sa predsednikom Južnoafričke Republike Tabom Mbekijem, predsednikom Republike Kongo Denisom Sasuom Ngesom i ministrom spoljnih poslova Perua Hoseom Antoniom Garsijom Belaundeom.

Najavljenim sastancima prisustvovaće i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije će, inače, 28. septembra, u petak, zajedno sa premijerom Vojislavom Koštunicom predvoditi delegaciju Državnog pregovaračkog tima Srbije na direktnim pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova.

Premijer Koštunica i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić doputovaće u Njujork u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.