Tadić i Gordon razgovarali u sedištu DS

Izvor: Kurir, 08.Jul.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Gordon razgovarali u sedištu DS

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Boris Tadić i pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon razgovarali su u nedelju veče u sedištu DS u Beogradu, rečeno je u toj stranci.

Iz DS su naveli da neće biti saopštenja sa ovog sastanka, niti izjava za medije.

Kako je ranije najavljeno, Gordon će u ponedeljak razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga bi trebalo da se sastane i sa mandatarom za sastav nove vlade, liderom socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ivicom Dačićem.

Kako je uoči Gordonovog dolaska u region saopštio Stejt department, on će u razgovoru sa visokim funkcionerima Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.

Tadić, koji je juče boravio na Kroacija samitu, rekao je da se i na marginama tog skupa u Dubrovniku susreo s Gordonom, ali da će detaljnije razgovore imati kada Gordon dođe u Beograd.

"Iskoristio sam još jednu priliku na jednom ovakvom sajmu politike i političke nauke da obavim brojne razgovore", dodao je Tadić.

Gordon je na "Kroacija samitu" poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Prema njegovim rečima, podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo, a SAD mogu i hoće da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava - kako je kazao - ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova i obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve.

Gordon je dodao da SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Dačić je pred Gordonovu posetu izjavio da će sutra sa pomoćnikom američkog državnog sekretara razgovarati o bilateralnim odnosima dve države i da ne očekuje nikakav "spektakularni sastanak".

"Biće to razgovor kao i svaki drugi o našim bilateralnim odnosima i ne očekujem nikakav spektakularni sastanak", rekao je on.

Poseti Gordona Beogradu prethodila je poseta njegovog zamenika Filipa Rikera, koji se u Beogradu sastao sa liderima govtovo svih parlamentarnih stranaka i na kratko sa predsednikom Nikolićem.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama, a posetiće, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.