Tadić i Dačić dele resore

Izvor: Blic, 16.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dačić dele resore

Predstavnici liste oko socijalista i liste „Za evropsku Srbiju" danas bi trebalo da održe prvi zajednički sastanak na kome bi se dogovorili o podeli najvažnijih mesta u novoj vladi, kaže za „Blic" jedan od učesnika u ovim pregovorima.

Na stolu će se naći mesto mandatara, potpredsednička mesta u budućoj vladi, kao i resori koji bi trebalo da pripadnu socijalistima.

- Kada se načelno dogovorimo, stvari će ići daleko brže. Odmah nakon tog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << možemo da započnemo i zvanične pregovore. Međutim, do dogovora se može doći i na neformalnim sastancima, a da se to posle jednog zvaničnog sastanka samo objavi - kaže naš sagovornik.

Najizvesniji kandidat za mandatara u ovom trenutku je Mirko Cvetković, dok će potpredsedničke funkcije sigurno pripasti i Mlađanu Dinkiću i socijalistima, najverovatnije Ivici Dačiću. Resor policije pripao bi SPS, a trenutno najozbiljniji kandidat je Dušan Bajatović, iako postoji i druga opcija u kojoj bi to mesto pripalo Dačiću. Naime, G17 plus insistira da se ne povećava broj resora socijalistima i da im se da mesto zamenika premijera, koji bi bio i ministar policije ili fotelja potpredsednika vlade zaduženog za bezbednost, koji bi bio i ministar policije. To bi u svakom od ova dva slučaja značilo da bi Dačić morao da obavlja i posao prvog policajca Srbije. Interesantno je da se u kombinatorikama oko sastava vrha vlade neko vreme uopšte ne spominje sadašnji potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Kada je reč o kadrovima liste „Za evropsku Srbiju", ukoliko Cvetković ode na mesto premijera, nejasno je ko bi bio novi ministar finansija. U G17 plusu ne bi imali ništa protiv da taj resor vodi Vesna Arsić, bivša viceguvernerka NBS, dok DS nije istakao kandidata za tu funkciju.

Po svemu sudeći, odbranu bi i dalje vodio sadašnji ministar Dragan Šutanovac, dok Vuk Jeremić, iako i dalje slovi za kandidata za mandatara za sastav vlade, i dalje više šansi ima da ostane na mestu šefa diplomatije.

Skupština Srbije bi ako SPS uspe da izgura svoj zahtev da dobije i resore zamenika premijera i ministra policije, pripala ZES-u. G17 plus nije zainteresovan za mesto prvog čoveka parlamenta, dok se bivši predsednik Oliver Dulić više dovodi u vezu sa ministarstvom za EU, koje bi, ako bi bilo formirano, praktično značilo preuzimanje vladine Kancelarije za pridruživanje i ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Osnivanje tog resora, međutim, moraće da dobije i saglasnost G17 plus, s obzirom na to da ekonomski odnosi sa inostranstvom trenutno pripadaju Ministarstvu ekonomije.

Funkcioneri SPS juče se nisu javno izjašnjavali o tome da li su pregovori sa koalicijom DSS-NS i SRS završeni.

Mladenović: Uskoro odluka DSS

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je juče da će predsedništvo te partije narednih dana doneti odluku da li će pregovori sa koalicijom oko SPS biti završeni. On je rekao da će predsedništvo DSS odluku doneti analizirajući sve događaje prethodnih nedelja i da će biti uzeta u obzir i inicijativa koju je ta stranka pokrenula za zakazivanje vanredne sednice parlamenta.

- Od koalicije oko SPS još nije stigao nikakav odgovor povodom pravne analize sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koju je napravila DSS - izjavio je Mladenović i dodao da DSS očekuje njihov odgovor.

Palma: Nećemo uslovljavati DS

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma potvrdio je juče da očekuje da će Srbija za 15 dana dobiti novu vladu koju će činiti partije oko DS i koalicija SPS-PUPS-JS. Marković je rekao da će sutra ili prekosutra početi razgovori sa DS i da veruje da će brzo doći do dogovora, „pošto su isti stavovi o ulasku u EU i o socijalnim pitanjima".

- Mi nećemo uslovljavati DS oko ministarskih mesta, već tražimo da se ispoštuje ono što je koalicija SPS-PUPS-JS tražila u kampanji, a to je nastavak saradnje sa Evropom i bolji materijalni položaj penzionera i svih građana - naveo je Marković. On je britanskom ambasadoru rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će se odreći dela svoje teritorije „ni po cenu ulaska u EU".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Dačić danas o mandataru i podeli resora?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2008, 02:37

BEOGRAD - Predstavnici liste oko socijalista i liste „Za evropsku Srbiju" bi trebalo danas da održe prvi zajednički sastanak na kome bi se dogovorili o podeli najvažnijih mesta u novoj vladi, kaže za „Blic" jedan od učesnika u ovim pregovorima. Na stolu će se naći mesto mandatara,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

TADIĆ I DAČIĆ DELE RESORE

Izvor: Kurir, 17.Jun.2008

BEOGRAD, 17. jun 2008. (FoNet) - Blic danas pod naslovom "Tadić i Dačić dele resore" piše da predstavnici koalicije oko socijalista i liste Za evropsku Srbiju u toku dana treba da održe prvi sastanak o podeli najvažnijih mesta u novoj vladi. Jedan od učesnika u ovim pregovorima je za beogradski...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.