Tadić dogovorio vladu sa Dačićem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić dogovorio vladu sa Dačićem?

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije je od danas veoma blizu postizanja dogovora s Demokratskom strankom o postizbornoj koaliciji, saznaje „Blic" u vrhu DS i SPS. Ovaj dogovor trebalo bi da bude zaključen do kraja maja, tvrdi sagovornik "Blica", koji je imao uvid u pregovore vođene protekla dva dana između ove dve stranke.

"Dogovor bi trebalo da bude saopšten odmah nakon objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, inače odloženih za sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana zbog prigovora priloženih Republičkoj izbornoj komisiji - kaže naš izvor i navodi da se sa socijalistima istovremeno vode pregovori i o formiranju vlasti na lokalnom nivou.

Dogovor je, prema saznanjima „Blica", postignut, uprkos teškim pritiscima kojima je prethodna dva dana bio izložen lider SPS Ivica Dačić. Presing na Dačića vršio je u ime DSS-NS-SRS Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera Vojislava Koštunice, tražeći od njega pristupanje postizbornoj koaliciji SRS-DSS-NS.

Istovremeno, Dačiću nisu ostavljali ni minut predaha ni najkrupniji srpski biznismeni, inače glavni finansijeri DSS i SRS, kojima je samo par dana pred izbore izmaklo zaključenje unosnih poslovnih ugovora. Biznismeni nisu imali limit u obećanjima za finansiranje Dačićeve stranke. Prema informacijama do kojih je „Blic" došao, nisu izostale ni ucene upućene ne samo lideru SPS, već i preostalim članovima njegove koalicije, kako bi dobili njihove mandate za formiranje vlade SRS-DSS-NS.

Finansijeri ovih stranaka ne odustaju od pritisaka. Za njih je formiranje ove vlade pitanje borbe za opstanak, koja nema cenu jer je koalicija DS najavila preispitivanje porekla kapitala srpskih biznismena, među kojima su upravo i veliki finansijeri SRS i DSS. Predstavnici koalicija SPS-PUPS-JS i danas će razgovarati s predsednikom DSS Vojislavom Koštunicom o načinu i političkim ciljevima za formiranje parlamentarne većine.

Dinkić: Biće napravljen kompromis

„Da bi se ostvario brži ulazak Srbije u EU potrebno je ostvariti neke kompomise koji moraju ići u pravcu bržeg ulazka u Uniju i poboljšanja standarda građana i takav kompromis će biti napravljen", izjavio je na konferenciji za novinare predsednik G17 plus Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da je realno očekivati da u prvoj polovini juna Srbija dobije proevropsku vladu, čiji će prvi potez biti omogućavanje ratifikovanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. On je ustvrdio da će ratifikovanje ovog sporazuma u parlamentu podržati najmanje 141 poslanik, „a možda i 150, što znači da će u Skupštini biti ostvarena ubedljiva većina za evropski put Srbije, za šta je većina građana". Stožer nove vlade, prema njegovim rečima, biće lista „Za evropsku Srbiju". Na pitanje da li će u toj vladi biti SPS, on nije eksplicitno odgovorio, nego je rekao da će „u njoj biti stranke manjina i one koje će podržati što brži ulazak Srbije u EU".

Oni koji se zalažu za državu socijalne pravde znaju da to nije moguće ostvariti sa izolovanom zemljom i zemljom koja ne komunicira - rekao je on.

Mlađan Dinkić je izrazio očekivanje da će lista „Za evropski Beograd - Boris Tadić" formirati gradsku vlast u Beogradu s koalicijom DSS-NS, koju je na izborima predvodio Aleksandar Popović. On je rekao da je uveren da birači DSS u glavnom gradu „nisu glasali za antievropsku Srbiju, već za evropski Beograd".

"Mislim da je Popović čovek koji je evropski orijentisan. Ako dobiju zabranu da prave koaliciju koja je prirodna, to je drugo pitanje "., izjavio je Dinkić.

Dačić: Nema trgovine principima



"Koalicija SPS-PUPS-JS insistira na tri principa. To su zaštita nacionalnih i državnih interesa, što podrazumeva očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma. Drugo, nastavak evropskih integracija i kao treći - socijalna pravda. Izbori i naš dobar rezultat pokazali su da građani Srbije zahtevaju socijalne reforme i mi ćemo na tome insistirati, a to znači izmenu Zakona o penzijama, Zakona o radu i reforme zdrastva", istakao je u izjavi za „Blic" lider SPS Ivica Dačić.

On dodaje da koaliciju okupljenu oko SPS ni do sada nije zanimala, a neće ni ubuduće, politička trgovina, već samo politika koju će buduća vlada voditi. Dačić najavljuje da će se danas sastati s liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i ističe da Socijalistička partija Srbije neće pregovarati tajno, već će građane Srbije obaveštavati o svakom potezu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.