Tadić: Vreme je za promenu Kumanovskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vreme je za promenu Kumanovskog sporazuma

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma i da on, kao šef države, staje iza tog predloga.

"Nema ni jednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta.

Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Tadić u intervjuu koji će "Politika" objaviti u celini u nedelju.

Prema njegovim rečima, "Srbija nije faktor destabilizacije, nije ni na koga pucala, niti su njeni vojnici i oficiri, dok drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike".

Predsednik Tadić je kazao da, objektivno govoreći, danas treba da se menja Kumanovski sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije koji je potpisan 9. juna 1999. godine.

Tadić je naglasio da se, kada se radi o uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga, usportivio takvom rešenju kada se prvi put pojavio u planu Martija Ahtisarija.

"Od početka pregovora, kada se prvi put pojavila u Ahtisarijevom planu ideja o takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, usprotivio sam se takvom rešenju i rekao sam da je to takvo rešenje za Srbiju apsolutno neprihvatljivo danas i da će biti uvek neprihvatljivo. To nisu snage koje bezbednosno ugrožavaju Srbiju", naglasio je on.

Tadić je ocenio da je reč o lako naoružanim pripadnicima bezbednosnih snaga, ali da su to snage koje mogu u budućnosti biti zametak vojske ili armije koja bi mogla biti faktor bezbednosnih rizika u regionu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.