Tadić: Vojska Srbije ključni faktor stabilnosti na Balkanu

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vojska Srbije ključni faktor stabilnosti na Balkanu

Studenti završne godine Vojne akademije Vojske Srbije izveli su juče na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije pokaznu vežbu sa bojevim gađanjem „Diplomac 2008". Cilj vežbe, u kojoj je učestvovalo oko 1.000 ljudi, bio je prikaz osposobljenosti i obučenosti budućih potporučnika u obavljanju namenskih zadataka na početnim starešinskim dužnostima.

Vežba „Diplomac 2008", kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i strani vojni izaslanici, organizovana je prema NATO standardima i obuhvatila je niz aktivnosti koje su zahtevale visoku obučenost i uigranost svih učesnika vežbe. Na vežbi koja se održava u poslednje tri godine, najveću pažnju, uz tenkovske jedinice, izazvali su naleti dva aviona MIG-29 koji su nedavno remontovani u Rusiji, kao i avioni „supergaleb G-4" i helikopteri „gazele".

Predsednik Tadić je istakao da je naš strateški cilj odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da nikada nećemo priznati nikakvu nezavisnost Kosova i Metohije. Predsednik Srbije je naglasio da su članstvo Srbije u EU i odbrana integriteta apsolutno nezaobilazno i neraskidivo povezani jedno sa drugim i da to ne znači da Srbija hoće da vodi nove ratove niti da Srbija bilo kome preti.

Tadić je poručio da bez stabilne i snažne Srbije sa stabilnom i snažnom ekonomijom i srpskom vojskom nema ni stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- Bez snažne vojske, ne vidim buduću izgradnju moderne Srbije koja je značajan činilac EU i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana - rekao je Tadić i naglasio da vojska mora da bude snažna i sposobna da odoli svim iskušenjima i da odgovori na sve izazove.

Prvi put ove godine prikazana je i organizacija kontrolnog punkta u mirovnoj misiji prema NATO standardima, a koja služi za kontrolu prolaska kroz teritoriju, legitimisanje osoba, pružanja pomoći i zaštite važnih ličnosti, kao i odbranu u slučaju napada.

Studenti su na vežbi dejstvovali iz pešadijskog naoružanja, artiljerijskih oruđa, minobacača, tenkova, a pripadnici vazduhoplovstva dejstvovali su iz aviona i helikoptera.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Bez vojske nema oporavka

Izvor: B92, 30.Maj.2008

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je strateška namera Vojske Srbije da bude ključni činilac stabilnosti u regionu zapadnog Balkana..."Mi smo zemlja koja ide ka članstvu u Evropskoj uniji, članica Partnerstva za mir i zemlja bez koje nema stabilnosti u čitavom regionu", rekao...

Nastavak na B92...

Tadić: vojska Srbije biće najsnažnija u regionu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Maj.2008

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je strateška namjera da Vojska Srbije bude najsnažnija u regionu zapadnog Balkana, ne da bi prijetila drugim državama, već da bi bila ključni faktor stabilnosti tog područja. "Na&scar ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Vojska Srbije najsnažnija u regionu

Izvor: Politika, 30.Maj.2008

Nemoguće je zamisliti razvoj Srbije, niti tehnički i ekonomski oporavak, bez snažne i stabilne VS ..Ćuprija – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je strateška namera srpske vojske da bude najsnažnija u regionu Zapadnog Balkana, ali ne da bi pretila drugim vojskama i državama,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.