Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vlada dobro funkcioniše

Beograd -- Boris Tadić zadovoljan što su odmah po formiranju vlade počeli pregovori sa Evropskom unijom i ispunjavanje predizbornih obećanja.

Predsednik Srbije je rekao da je formiranjem vlade uspostavljena unutrašnja stabilnost koja je bila neophodna građanima, ali i državi da bi rešavala sva sporna pitanja.

Tadić, lider Demokratske stranke, potvrdio je da se razgovara o potpisivanju koalicionog sporazuma stranaka koje čine vladu i da taj dokument samo treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehnički da definiše pet principa na osnovu kojih je formirana vlada, a koji su temelj njenog funkcionisanja.

Još bez dogovora o BIA

Tadić je rekao da još nije postignut dogovor o čelnoj poziciji u Bezbednosno-informativnoj agenciji, ali da je očigledno da se međunarodne institucije više ne mešaju u kadrovsku politiku u Srbiji.

"Ne poštoji ništa što je sporno u vezi s koalicionim sporazumom, ali moram da priznam da smo sada daleko više ophrvani državnim pitanjima nego pravljenjem političkog dogovora, odnosno sporazuma. Mislim da je to i odgovorno ponašanje u ovom trenutku", rekao je Tadić.

On je rekao da ima dogovora koaliconih partnera o rukovodećim mestima u Upravnim odborima i naveo da će u pojedinim preduzećima biti i zajedničkog rukovođenja, ali uz uslov da stranke koje predlažu kandidate vode računa da menadžment čine profesionalci kako bi konačan efekat bio dobar.

"Biću kandidat na izborima"

Tadić je najavio da će biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima, a na pitanje da li će biti još kandidata iz stranaka koje čine vladu on je odgovorio da se "raduje svakom kandidatu".

"Mislim da građani zaslužuju da imaju pravo izbora, a da bi imali pravo izbora treba da bude što više kredibilnih i legitimnih kandidata", rekao je on.

Prema njegovim rečima, već na početku rada vlade vide se pozitivni rezultati, počeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, država ima bolju poziciju u pregovorima o Kosovu, ali pomaka ima i u ekonomiji, kao što je investicija Dženeral motorsa u Zastavu.

"Članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već zbog boljeg života građana jer samo tako možemo postići bolji kvalitet života građana i izboriti se protiv siromaštva koje je najveći problem za jedan deo našeg stanovništva. Samo tako možemo se boriti protiv visokog procenta nezaposlenosti, što je najveći problem s kojim se suočavamo", rekao je Tadić.

On je dodao da članstvo u EU omogućava da "svi naši sunarodnici, kao u SFRJ, žive u jednom državnom prostoru, tako da je to put i za ostvarenje nacionalnog cilja".

"Neprestana potraga za haškim optuženicima"

Tadić je rekao da je okončanje saradnje s Hagom pretpostavka svih evropskih integracija, pa i za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

"Ako Ratko Mladić nije u Srbiji, ona sigurno ima snage da to dokaže, ali mi danas ne znamo da li je on u Srbiji, a da bismo to saznali moramo neprekidno da vršimo istražne radnje, a one su sigurno pretpostavka potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji", rekao je on.

Tadić smatra da niko od Srbije ne traži da ovog trenutka izruči Mladića, pogotovo ako on nije u Srbiji, ali svi od Srbije zahtevaju da ispunjava unutrašnje i međunarodne pravne obaveze i da traga za svim optuženima za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.