Tadić: U decentralizaciju uključiti sve institucije

Izvor: Blic, 29.Mar.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: U decentralizaciju uključiti sve institucije

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je proces decentralizacije jedan od najvećih izazova društva zbog čega u to treba uključiti sve institucije, da bi se izbeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

Na otvaranju dvodnevne konferencije o decentralizaciji u Skupštini Srbije, Tadić je rekao da se to pitanje ne sme politizovati jer je osetljivo i ukazao da rešenje mora obezbediti stabilnost i ravnomeran razvoj.

Tadić je, kao veoma veliki problem prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << decenija, označio nizak natalitet u mnogim delovima Srbije i selidbu stanovništva sa rubnih područja u lokalne centre i Beograd.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić ocenio je danas da je u Srbiji potrebno uvesti region kao takozvani srednji nivo vlasti, izmedju republičke Vlade i lokalne samouprave, kako bi se omogućila ravnomerna zastupljenost građana. U diskusiji na prvoj Nacionalnoj konferenciji o decentralizaciji u Skupštini Srbije, Dinkić je rekao da je sadašnje rešenje sa dve pokrajine asimetrično, jer građani u ostalim delovima Srbije nemaju svoje predstavnike između lokalnih i republičkih vlasti.

Govoreći o procesu decentralizacije, Dinkić se posebno zauzeo za obezbeđivanje političke decentralizacije, direktne izbore za lokalnu vlast, poresku decentralizaciju i vraćenje imovine samoupravama. Kao primer neravnomernog razvoja Srbije, Dinkić je naveo da je stopa nezaposlenosti u beogradskoj opštini Stari grad 2,5 odsto dok je u Lebanu nešto viša od 60 odsto, kao i da je prosečna plata na Novom Beogradu oko 52.000 dok je u Vladičinom Hanu prosečna zarada oko 14.000 dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da je decentralizacija neminovan proces, čije su prednosti nesporne, ali da postoje i određeni nedostaci koji se tiču efikasnosti raspoređivanja resursa, iako je to ključni argument onih koji se

zalažu za snažniju decentralizaciju.

Ona je rekla da će Srbija, u tom procesu, biti pred izazovom sopstvene asimetrične strukture, odnosno da će biti potrebno da se u pokrajini Vojvodini, koja je Statutom dobila oko 150 novih nadležnosti, spreči i povećanje javne potrošnje, odnosno povećanje poreskih stopa.

Na konferenciji, u organizaciji Kancelarije, govoriće šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković govoriće o administrativnoj decentralizaciji, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić o učešću građana u donošenju odluka i procesu decentralizacije, dok će o civilnom društvu i decentralizaciji govoriti MIaden Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. O snazi regiona u EU govoriće predsedavajući radne grupe za zapadni Balkan u Komitetu regiona EU Franc Šausberger.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.