Tadić: Što pre kandidatura u EU

Izvor: B92, Beta, 04.Okt.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Što pre kandidatura u EU

Berlin -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je interes Srbije da što pre podnese kandidaturu za članstvo u EU, i to onda kada će ta kandidatura biti uspešna.

Tadić je u izjavi za Dojče vele u Berlinu, gde je kao prošlogodinji laureat prisustvovao dodeli nagrade "Kvadriga", Tadić je rekao da je Holandija za sada jedina od 27 zemalja članica EU koja uslovljava dalje evrointegracije Srbije.

"Što se tiče holandskog stava, možda će on postati fleksibilniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u narednom periodu, videćemo. Sve zemlje EU žele da utiču na stav Holandije, ali i Holandija takođe ima prava na svoj stav", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da Srbija čini sve što je u njenoj moći da pronađe Ratka Mladića i da on bude izveden pred Haški tribunal.

O evropskim integracijama, viznoj liberalizaciji i političkoj situaciji u Srbiji, Tadić je u Berlinu razgovarao i sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, jednim od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Kvadriga", koja se tradicionalno dodeljuje trećeg oktobra na Dan ujedinjenja Nemačke.

Tadić uručio nagradu Gorbačovu

Predsednik Srbije Boris Tadić, prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade Kvadriga, ovogodišnje priznanje uručio je poslednjem lideru SSSR-a Mihailu Gorbačovu.

Pod motom "Srušiti zidove – graditi mostove" u Berlinu je sinoć u zgradi Saveznog ministarstva inostranih poslova održana je manifestacija dodele nagrada Kvadriga.

Bivšem šefu sovjetske države i partije Mihailu Gorbačovu priznanje su predali predsednik Srbije Boris Tadić i prvi demokratski izabrani i ujedno poslednji premijer Nemačke Demokratske Republike pre ujedinjenja, Lotar de Mezijer.

"Perestrojka i otvorenost su dve reči koje će zauvek u istoriji i našem sećanju biti povezane jedna s drugom i sa jednim čovekom Mihailom Gorbačovim", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da je Gorbačov "kada je bio pred izazovima... uspeo da svoju zemlju i mnoge druge uvede u budućnost koja je ponudila slobodu, nadu i perspektivu mira, ne rata".

"Mi smo se okupili da odamo priznanje čoveku koji je u rukama držao političko kormilo tadašnjeg Sovjetskog saveza. Odajemo priznanje čoveku koji je smatrao da je potrebno osloboditi one snage koje će polako regenerisati njegovu zemlju i dati slobodu sopstvenog izražavanja mnogim drugim nacijama”, rekao je Tadić.

Gorbačov je dobio nagradu u konkurenciji "Dinamika nade" uz obrazloženje da bez njegove želje za promenom Berlinski zid nikada ne bi pao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.