Tadić: Srbija objavila rat mafiji

Izvor: Blic, 13.Apr.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija objavila rat mafiji

Srbija je objavila rat mafiji koja je snažna i na regionalnom nivou, izjavio je danas u Mostaru predsednik Srbije Boris Tadić, naglašavajući da Beograd ništa neće pokolebati u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ta borba će biti dovedena do kraja, rekao je Tadić novinarima na Međunarodnom sajmu u Mostaru.

"Tu nema nikakvih političkih ustupaka, i ta stvar će biti dovedena do kraja", kazao je Tadić novinarima u Mostaru.

On je precizirao da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reč o srpskoj, već o regionalnoj mafiji.

"Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umeša u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama sveta, ali mi smo apsolutno odlučni da se izborimo sa takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je, povodom podizanja optužnice protiv Šarićevog narkokartela, rekao da je pre nekoliko dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je u svim izveštajima potvrđeno da je u pitanju regionalno organizovana mafija, koja iz Latinske Amerike švercuje kokain.

Srbija će kao zemlja koja poštuje pravni poredak braniti vlast i sopstvene građane, ali istovremeno brani i građane Evropske unije od mafijaških grupa, rekao je predsednik Republike.

Nema političkih ustupaka regionalnoj mafiji, poručio je Tadić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja o pretnjama koje su mu upućene, objašnjavajući da to nema pravo, jer je to posao policije i drugih službi bezbednosti.

"Države regiona da se udruže u prevazilaženju krize"

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas u Mostaru države regiona da se ujedine i naprave zajednički regionalni plan za izlazak iz ekonomske krize koja je pogodila sve zemlje i poručio da bi takvo zajedništvo bilo dobra preporuka za priključenje Evropskoj uniji.

"EU posmatra koliko su političke elite sposobne da rade zajedno. Verujem da imam političke partnere i među Hrvatima, Bošnjacima, Makedoncima, Crnogorcima i albanskim političarima", rekao je Tadić otvarajući sajam privrede u Mostaru čiji je Republika Srbija jedan od pokrovitelja.

Tadić je podsetio da zemlje regiona imaju mnogo toga zajedničkog, što je važan resurs koji treba iskoristiti.

"Resurs je da govorimo istim jezikom, slušamo istu muziku, živimo pod jednim nebom, imamo CEFTA-u, delimo vodotokove i energetske potencijale. Najveći resurs nije pomoć EU ili fondovi, nego naši ljudi i drugačijim ponašanjem se nećemo približiti EU i to bi drugačije ponašanje bilo neodgovorno ponašanje", istakao je predsednik Srbije.

"Ne smemo da budemo zarobljenici godina i decenija koje su iza nas, jer niko neće investirati u zemlje prošlosti, već samo u region budućnosti gde smo oslonjeni jedni na druge", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao i da se sve zemlje Zapadnog Balkana susreću sa sličnim ekonomskim problemima, uključujući prezaduženost, neujednačenost uvoza i izvoza, te manjak investicija u moderne tehnologije u nauku, znanje i obrazovanje.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić nastupio je u istom tonu predlažući da se jednom u tri meseca održavaju zajedničke sednice vlada Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u cilju rešavanja zajedničkih problema i ekonomskog jačanja sve tri zemlje.

Dinkić je ocenio da se samo zajedničkim radom može privući još više investicija i ukloniti prepreke među privredama i državama, kao i da se okretanjem budućnosti, razvoju i regionalnoj saradnji može stvoriti ambijent za otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta.

Tadić osmehom na Silajdžićeve teške reči

Povodom izjave člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića da Srbija svojom politikom ne doprinosi poboljšanju odnosa sa BiH, Tadić je rekao novinarima u Mostaru da je stegao ruku Harisa Silajdžića sa kojim ima dobru saradnju i nivo razumevanja, nezavisno od reči koje su mu upućene na početku današnjeg sajma.

"Nije Srbija svojim odlukama razgovore svela na niži nivo, već se nažalost to desilo sa ove strane", dodao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara zašto nije došlo do susreta sa Silajdžićem, Tadić je rekao da je bio spreman za taj susret i da je odmah po dolasku u Mostar upućeno pitanje da li će biti bilateralnog sastanka, ali da nije bilo odgovora.

On je rekao i da Srbija podržava svaki dogovor legalnih predsednika tri naroda i dva entiteta, i da se ne meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Podrška Srbije integritetu BiH

On je rekao i da Srbija svim snagama podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pošto je zemlja postpisnica Dejtonskog sporazuma. "Srbija neće učiniti nikakav politički ili pravni akt koji bi doprineo destabilizaciji Bosne i Hercegovine", dodao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da prokomentariše slučajeve Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, koji je osuđen za ratne zločine u Tuzli, Tadić je rekao da ne može da se meša u posao suda i tužilaštva.

"Kada bi se mešali u taj posao, poremetili bismo pravni poredak na kome počiva čitav svet", istakao je predsednik Srbije.

On je dodao i da za optužene i osumnjicene nije od presudne važnosti gde će se suđenje održati, već je bitno da ono bude fer i pošteno.

"Odluku gde će to biti donose isključivo pravne institucije, u ovom trenutku pravne institucije Velike Britanije", zaključio je predsednik Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.