Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija neće odustati od Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija neće odustati od Kosova, a da naša politika na Kosovu treba da ostane jedinstvena i principijelna, i da pronalazi nove odgovore u novim okolnostima, kao što treba još snažnije da nastavimo svoj put ka Evropskoj uniji.



"Ima i naših i evropskih političara koji smatraju da treba staviti znak jednakosti između evropske politike i odricanja od Kosova. Moj stav je potpuno suprotan! Nastavak državne politike prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovu je pravi način da dođemo do EU", rekao je Tadić u intervjuu "Novostima".

On je rekao da situacija na Kosovu i Metohiji više nije ista, da generalni sekretar UN Ban Ki-mun ima jasnu većinu za rekonfiguraciju civilnog prisustva u pokrajini i da "oko toga moramo da se dogovorimo sa međunarodnom zajednicom".

"Moj stav je više nego jasan: rekonfiguracija UNMIK-a ne može biti validna bez pristanka Beograda i bez pristanka Saveta bezbednosti. Suočavamo se sa činjenicom da SB ne pruža otpor takvoj rekonfiguraciji", kazao je Tadić i naglasio da veoma poštuje principijelnu politiku Rusije, koja "brani svoje interese".

"I mi branimo svoje interese u novim okolnostima. Idealno rešenje bilo bi da se kroz odluku SB definiše svako novo civilno prisustvo, a očigledno je da ono neće biti u obliku u kojem je bilo do sada. S druge strane, pretila je velika opasnost da UNMIK-a više ne bude i velika je stvar što će on ostati na KiM", rekao je on.

Predsednik Srbije je naglasio da je nova okolnost i to što "u istu ravan stavljamo naš integritet, ali i sigurnost i život naših građana u svim delovima KiM".

"Do sada, državni princip bio je ponekad iznad životnih problema građana. A ovo drugo i svet će uvek razumeti: da li su bezbedna deca koja idu u srpske škole, da li je bezbedan seljak koji radi na svojoj njivi, žena koja ide u bolnicu da se porodi, naši monasi u manastirima...", naveo je Tadić.

On je naglasio da se za svoje interese moramo nastaviti "da se borimo, mirno, uporno i odlučno".

Na pitanje o mogućem dogovoru o budućnosti UNMIK-a i misije EU na KiM, Tadić je kazao da "o tome treba da razgovaraju EU i UN", a da je Srbiji u interesu da ima stabilan odnos sa EU, ali to ne znači odricanje od naših nacionalnih interesa".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tadić: Politika prema KiM jedinstvena i principijelna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da politika Srbije prema Kosovu treba da ostane jedinstvena i principijelna i da pronalazi odgovore u novim okolnostima...Tadić je u intervjuu "Večernjim novostima" kazao da postoje političari u Srbiji i u Evropi koji smatraju da treba...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.