Tadić: Srbija ne može bez Nemačke

Izvor: S media, 25.Okt.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija ne može bez Nemačke

Predsednik Srbije Boris Tadić, u okviru posete Nemačkoj, konstatovao je danas da se otvorio prostor za produbljivanje saradnje dveju država.

Predsednik Srbije Boris Tadić i zvaničnici ekonomski veoma moćne nemačke pokrajine Baden Virtemberg konstatovali su danas da dve zemlje imaju veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje i strategijsko povezivanje.

"Naši odnosi su kroz istoriju imali oscilacije, ali, uveren sam da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne može kreirati svoj razvoj bez Nemačke. Isto tako sam uveren i da Srbija može biti pouzdan parter Baden-Virtemberga i Nemačke u svom delu Evrope", poručio je predsednik Tadić na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i te nemačke pokrajine.

To uverenje potvrdili su danas i premijer i ministri Baden Virtembrega.

Tadić na Sajmu knjiga kupio Andrića, Jokanovića i Grobarova

Trgovina organima: Tadić zatražio nezavisnu istragu

Tadić: Omogućiti kretanje Kforu i Euleksu

Premijer Vinfrid Krečman primetio je dan ovo nije prvi put da Tadić posećuje njegovu pokrajinu.

"Ipak, uvek je čast dočekati ga i ovo je dobra prilika da se nastavi dobra saradnja Baden Virtemberga i Srbije", rekao je Krečman.

Govoreći na sastanku, predsednik Srbije je ukazao na zainteresovanost naše zemlje da privuče investitore iz te pokrajine.

"Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo ''Mercedes'' u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i ''Mercedes'' je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji", rekao je Tadić.

Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

Predsednik Tadić je istakao i potencijale razvoja odnosa Srbije i pokrajine Baden- Virtemberg u oblastima kulture i nauke, s obzirom da veliki broj Srba živi i radi u toj nemačkoj pokrajini.

"Oko 700. 000 građana poreklom iz Srbije danas živi u Nemačkoj i svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije, to su ljudi koji nemačku kulturu nose u sebi i Srbiju cine bliže Nemačkoj", poručio je Tadić.

Đelić: Saradnja daleko ispod potencijala

Potpredsednk Vlade Srbije Božidar Ðelić, koji je kopredsedavao sastankom Zajedničke komisije, konstatovao je da je saradnja sa Baden-Virtembergom značajna ali da je daleko ispod potencijala.

"Želimo da naučimo od majstora, a Baden-Virtemberg je jedan od majstora Evrope", zaključio je Ðelić.

Predsednik Tadić će večeras u Pforćajmu govoriti i na osnivačkoj sednici Društva nemačko-srpskog prijateljstva, čiji je koosnivač poslanik Bundestaga iz redova demohrišćana (CDU) i predsedavajući parlamentarnog Odbora za poslove EU Ginter Krihbaum.

Tadić će, po završetku današnje posete Baden-Virtembergu, otputovati u Pariz gde će u sredu učestvovati u radu foruma lidera generalne konferencije UNESKO i razgovarati s generalnom sekretarkom te organizacije UN Irinom Bokovom.

Fridrih: Posle Hrvatske, na redu Srbija

Ministar za evropske i medjunarodne poslove nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih istakao je danas u razgovoru sa srpskom delegacijom koju predvodi predsednik Boris Tadić, važnost integracije Srbije u Evropsku uniju, saopštila je pres služba Vlade Srbije. Opširnije OVDE.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.