Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija kandidat za članstvo u Uniji na jesen 2009.

BEOGRAD - Srbija može da postane kandidat za punopravno članstvo u EU već sredinom 2009. godine, ali je težak zadatak da uđemo u Uniju u istom vozu sa Hrvatskom iako od te namere ne odustajemo, kaže za „Blic" predsednik Srbije Boris Tadić.
"Potrebno je da uložimo veliki napor da uđemo u isti voz sa Hrvatskom kada je reč o evropskim integracijama. Srbija naravno od toga ne odustaje, ali treba uzeti u obzir i političke procese u samoj EU. Analiza govori da ćemo uz veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napor dostići status kandidata u prvoj polovini 2009, ali da je od sredine 2009. taj cilj realističniji. Za nas je od vitalne važnosti skraćivanje rokova. Ukoliko kao kandidat sa pregovorima o članstvu krenemo ranije, možemo bitno skratiti naš put ka EU. Cilj je da sve propuštene prilike u proteklih osam godina nadoknadimo što pre. To je težak zadatak", kaže predsednik Srbije koji se nedavno vratio iz Brisela, gde je razgovarao sa najvišim evropskim zvaničnicima.
Najavili ste uskoro promenu odnosa sa SAD i da šaljete izaslanika?
"U moje ime tamo će otići ministar Jeremić i obaviti razgovore sa predstavnicima američkih vlasti. Pojasnićemo stav o Kosovu, očuvanje integriteta zemlje, Euleksa i inicijative na Generalnoj skupštini UN. Otvoreno ćemo američkim partnerima izneti svoje stavove. Interes Srbije je da što pre normalizuje odnose sa SAD, jer čak i kada je reč o odbrani Kosova to je nemoguće bez promene stava SAD, ne zaboravljajući pri tom podršku Rusije. Postoji niz pitanja koja moraju otvoreno da se rasprave sa administracijom SAD. Jedno od njih je stalni pritisak na Crnu Goru i Makedoniju da priznaju nezavisnost Kosova. Smatram da ti pritisci ne doprinose normalizaciji naših bilateralnih odnosa, posebno ako imamo na umu senzitivnost naših odnosa sa pomenutim državama.
Crnogorski premijer Milo Đukanović tvrdi da ti pritisci i dalje postoje?
"Potpuno su necelishodni takvi pritisci na Crnu Goru, ali očekujem da će im Crna Gora odoleti. Nadam se da će buduća američka administracija voditi drugačiju politiku, i prema regionu i prema kosovskom problemu. To je najavio i u svojoj izjavi Robert Gelbard. Bez obzira na to da li je reč o Mekejnu ili Obami.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.