Tadić: Sprovesti rekonfiguraciju Unmik na osnovu rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sprovesti rekonfiguraciju Unmik na osnovu rezolucije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će se i dalje sprovoditi državna politika prema Kosovu i Metohiji dokle god su na snazi donete rezolucije, kao i da su pred Srbijom novi izazovi kada je o tom pitanju reč.

Govoreći o planu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna za rekonfiguraciju Unmik-a, Tadić je za sutrašnje "Vreme" rekao da Srbija mora da učini sve da to bude učinjeno na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti i da se "čuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uvaži" njen glas.

On je istakao da će predstojeća sednica Generalne skupštine UN biti od izuzetnog značaja za Srbiju koja, kako je naveo, treba da odbrani nacionalni integritet vodeći računa da ne zakoči svoj put u Evropu, kao i da održi na potrebnom nivou saradnju sa strateškim partnerom Rusijom.

Predsednik Srbije je naveo da će se truditi da politika Srbije prema Kosovu ne bude "rigidna", kao i da se njome dođe do "praktičnih rešenja" uz, kako je naveo, pođednako uvažavanje građanskog i državnog razloga.

On je rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije doneti konačnu odluku kada će biti vraćeni ambasadori u zemlje koje su priznale Kosovo.

"U svakom slučaju, poštovaću predlog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim pitanjem", dodao je on.

Govoreći o Skupštini srpskih opština na Kosovu, Tadić je rekao da je odziv birača u Pokrajini na prošlim izborima bio rekordan u odnosu na sve dosadašnje izbore, tako da, prema njemu, nije sporan legitimitet te skupštine.

"Znači legitimitet nije sporan, a problem je u legalitetu, to jest u tome što to telo nije u skladu sa zakonom", rekao je Tadić i dodao da treba ići u pravcu njegove legalizacije.

"Jednostavno ne mogu da se protivim ideji da građani mog naroda imaju svoje legitimne predstavnike. Oni ne mogu voditi politiku odvojenu od državne, ali mogu zastupati interese ljudi koji su za njih glasali", rekao je Tadić.

Govoreći o NATO-u, Tadić je rekao da ima još prostora za saradnju i razvoj odnosa Srbije sa tom vojnom organizacijom, kao i da će se to uskoro naći na dnevnom redu Skupštine i Vlade.

"Moje mišljenje je da treba da usvojimo nove sporazume, koji će obezbediti novi kvalitet naših odnosa sa NATO-om", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ukazao da je prioritet Srbije članstvo u EU, a da članstvo u NATO-u za sada to nije.

"Važno je to što članstvo u EU niko ne uslovljava članstvom u NATO-u, kao što je to bio slučaj sa nekim drugim zemljama. Konačnu odluku o tome, na kraju, daju građani na referendumu", zaključio je predsednik Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.