Tadić: Situacija pod kontrolom

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Situacija pod kontrolom

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je sistem odbrane stabilan, da bezbednosne strukture rade svoj posao i da je bezbednosna situacija pod kontrolom.

Predsednik Srbije je najavio da će za nekoliko dana sazvati Savet za nacionalnu bezbednost.Tadić je naveo da prati situaciju. On je ukazao da nije zadovoljan što se lični sukobi iznose u javnost i da će blagovremeno doneti adekvatne odluke, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Prethodno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš pred skupštinskim odborom rekao je da nije u pitanju pobuna, a na današnjoj sednici Vlade ministar odbrane Dragan Šutanovac, povodom medijskih napisa, informisao je članove Vlade o načinu sprovođenja reformi u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ocenjujući da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna, saopštila je večeras vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Odbor: Nesuglasice kao pretnja

Odbor Skupštine Srbije za bezbednost zaključio je da najnovije nesuglasice predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije mogu da predstavljaju pretnju po stabilnost države i dovedu u pitanje civilnu kontrolu nad Vojskom.

Odbor je od Vlade Srbije zatražio da što pre izvesti Skupštinu Srbije o stanju sistema za odbranu zemlje.

Odbor je jednoglasno odbio predlog radikala da se od predsednika Srbije Borisa Tadića zatraži smena Ponoša.

U međuvremenu, Vlada Srbije na današnjoj sednici podržala je izveštaj ministra odbrane Dragana Šutanovca o načinu sprovođenja reformi u Ministarstvu i u Vojsci Srbije.

Poslanici, ali i javnost, ponovo su mogli da čuju samo jednu stranu u sukobu predstavnika Generalaštaba i Ministrastva odbrane.

Pozivu Odbora za bezbednost odazvao se samo načelnik gereralštaba Zdravko Ponoš.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pismom je obavestio članove Odbora da nije u mogućnosti da dođe, ali je, kako navodi spreman da to učini prvom narednom prilikom.

Kako se saznaje, ministar Šutanovac je na sednici Vlade Srbije izneo svoje argumente. Vlada je podržala izveštaj Šutanovca o radu Ministarstva i reformi vojske.

Ministar je naveo da će, u okviru zakonskih nadležnosti, preduzeti sve mere kako sistem ne bi bio destabilizovan.

Vlada usvojila izveštaj ministra

Vlada Srbije podržala je na današnjoj sednici izveštaj ministra odbrane Dragana Šutanovca o način sprovođenja reformi u Ministarstvu i u Vojsci Srbije, rečeno je u Vladi.

Više ministara iz različitih stranaka zatražilo je na sednici Vlade Srbije energičnu reakciju zbog izjava načelnika Generalštaba VS Zdravka Ponoša u medijima i zaštitu civilnog društva i demokratske kontrole vojske.

Šutanovac je na sednici podneo izveštaj o radu Ministarstva i reformama u VS i istakao da će, u okviru zakonskih nadležnosti, preduzeti sve mere kako ne bi došlo do destabilizacije sistema, naveo je izvor agencije Beta.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije prisustvovao sednici Odbora jer, kako je rečeno B92 u Ministarstvu, poziv nije dobio od Odbora, već od Dragana Todorovića.

Na sednici, predsednik Odbora Dragan Todorović predložio je da drugi zaključak Odbora bude zahtev predsedniku Srbije Borisu Tadiću da razreši dužnosti načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša zbog istupa u javnosti, kojima je, prema Todorovićevoj oceni, prekršio Ustav i zakon.

Poslanici su se složili da bi bilo neophodno da se čuju i stavovi ministra odbrane.

Tokom diskusije, većina članova Odbora nije podržala taj predlog, pa se o tome nije ni glasalo.

U pismu ministra Šutanovca koje je na sednici Odbora pročitao predsednik Dragan Todorović, Šutanovac je naveo da danas nije bio u mogućnosti da učestvuje u radu Odbora, ali da je spreman da prvom narednom prilikom izloži stanje u sistemu odbrane.

Ponoš: Bezbednost nije ugrožena

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da bezbednost zemlje nije ugrožena i da Vojska Srbije i sistem subordinacije funkcionišu, navodeći da "priče o bilo kakvoj pobuni nemaju veze sa stvarnošću".

Ponoš je na sednici skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost rekao da događanja u Vojsci Srbije nisu "lični rat" njega i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

On je članove Odbora zamolio da sednicu ne zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe, i naveo da stoji iza svega što je rekao u svojoj ranijoj izjavi, čime je ukazao na nezadovoljstvo zbog nerašavanja problema u Vojsci, što je, kako je rekao, bila njegova dužnost.

"Juče je čak jedan poslanik izjavio, citiram 'da vojnik ne treba da ima stavove’. Nadam se da je poslanik imao u vidu Legiju stranaca, njima ne treba ni stav ni patriotizam ni odgovornost. Srpskom vojniku to treba, a takav vojnik treba građanima Srbije”, kazao je Ponoš.

"Nisu pitanja koja sam ja pokrenuo deo političke borbe, već deo strategije jačanja odbrambene moći zemlje, a ja za to snosim deo odgovornosti. Deo odgovornosti snosite i vi. Bolje da ste vi postavili pitanja koja sam ja pokrenuo umesto mene, ali niste”, rekao je on.

"Nisu ovakva pitanja postavljali ni vaši ni moji prethodnici prethodnih 18 godina, da su postavljana ova pitanja možda bi Vojska i država kroz devedesete prošle drugačije, možda ne biste imali slučaj 'Satelit', 'Pancir' i slične stvari”, rekao je Ponoš.

On je, takođe, rekao i da ostaje pri svemu što je izjavio u medijima vezano za, kako je naveo, nepravilnosti u izgradnji sistema odbrane, ali ne želi da se ta priča zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.

On kaže da je smatrao da je njegova obaveza da ukaže na stvari koje nisu u redu, jer i sam snosi odgovornost za deo sistema bezbednosti. Civilna kontrola Vojske, prema njegovim rečima, "nije sveta krava" i ne nosi "mantiju bezgrešnosti".

S druge strane, Ponoš je pohvalio Ministarstvo odbrane zbog toga što je povećalo plate u Vojsci i počelo da rešava stambena pitanja, ali se zapitao da li država ima jasnu viziju da li može da sprovede proces profesionalizacije, i kako se na taj proces odražava odluka o vojnoj neutralnosti.

Optužbe i ignorisanje

Na početku sednice Odbora za bezbednost, poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić optužio je predsednika Odbora Dragana Todorovića da je ponovo zloupotrebio funkciju i sednicu sazvao kako bi radikali pravili cirkus i nastavili da uznemiravaju građane.

Za reč na početku sednice više puta se javljao član Odbora iz poslaničke grupe Napred Srbijo penzionisani general Božidar Delić, ali ga je Todorović ignorisao, ne obazirući se na njegove proteste, dok su za donedavnog stranačkog kolegu pitali: "Ko je ovaj čovek, šta on hoće".

Načelnik Generalštaba VS pozvao je da se hitno usvoje svi strateški i doktrinarni vojni dokumenti, jer je to "posao koji je važan, bez obzira na to ko će biti načelnik Generalštaba, a ko ministar odbrane".

On je rekao da će poštovati princip subordinacije i da će prihvatiti svaku odluku koja se tiče njegove karijere.

Sednica Odbora, kojoj je prisustvovao Ponoš i na kojoj je pročitano pismo ministra odbrane Dragana Šutanovca, održana je povodom sukoba ministra i načelnika Generalštaba, koji su razmenili optužbe kroz izjave za medije.

Predsednik Odbora Dragan Todorović je ranije rekao da će sukob Ponoša i Šutanovca biti jedina tačka dnevnog reda sednice. On smatra da Ponoš, zbog svojih izjava, mora da bude smenjen jer nije trebalo da o sukobu sa ministrom odbrane raspravlja preko medija.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović negirao je tvrdnje načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša da Ministarstvo odbrane loše upravlja sredstvima iz budžeta i da je veliki deo novca ostao nepotrošen, ističući da je do danas potrošeno 99 odsto tih sredstava. O tome više u rubrici Drugi pišu.

Podsetimo, o sukobu između načelnika Generalštaba i ministra odbrane javnost je saznala iz medija, koji su preneli da se Ponoš najpre nije pojavio na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu odbrane, a zatim je za beogradski list Politika izjavio da ne postoji politika odbrane zemlje i optužio Ministarstvo odbrane da nema nikakvu koncepciju reforme Vojske.

Ministarstvo odbrane Srbije, reagujući na takve tvrdnje načelnika Generalštaba, ocenilo je da je delovanje Ponoša nanelo veliku štetu ugledu Vojske i državi u celini.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je povodom sukoba ministra odbrane i načelnika Generalštaba, da uvek postoji mogućnost da nosioci određenih državnih funkcija imaju različita mišljenja, ali da to ne može da bude izvor nestabilnosti sistema odbrane.

Premijer Mirko Cvetković za B92 je rekao da nije tačna ocena generala Ponoša da politika odbrane zemlje ne postoji i dodao da ne bi želeo da se previše upušta u sukob ljudi iz Vojske i Ministarstva.

Dragišić: Pronaći rešenje u Vojsci

Vojni analitičar Zoran Dragišić ne očekuje nova personalna rešenja u Vojsci nakon sukoba vrha Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Dragišić smatra da nije dobro što je taj sukob kulminirao u medijima. On kaže da se u stručnoj javnosti već duže vreme govori o sukobu između ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ali ne veruje da će doći do bitnijih promena u osoblju.

"To su odluke koje će svakako morati da donese i predsednik Republike, kao vrhovni komandant odbrambenih snaga, ali ja mislim da još uvek postoji šansa, da je sada moguće staviti stvari na sto i pronaći nekakav dogovor da i jedan i drugi nastave da obavljaju svoj posao”, očekuje Dragišić.

"Mislim da se te stvari mogu i moraju dešavati mimo očiju javnosti. Pogotovo što se sada od svega toga pravi veliki problem i velika medijska priča, što mislim da nikako nije dobro”, smatra on.

"Čuli su se različiti komentari da je u pitanju neki državni udar, da se Vojska otrgla civilnoj kontroli, što su sve prejake kvalifikacije. Nijedna od njih ne stoji, sistem u ovom trenutku funkcioniše potpuno normalno. Vojska obavlja svoje uobičajene dužnosti”, kazao je Dragišić.

On kaže i da bi optužbe generala Ponoša na račun ministra Šutanovca trebalo ozbiljno shavatiti jer Srbija, kako kaže, zaista nema strategiju odbrane i nacionalne bezbednosti.

S druge strane je, kako kaže Dragišić, činjenica da se na tim dokumentima aktivno radi, pa je tako juče u Ministarstvu odbrane održana javna rasprava.

"Taj posao je započeo. Ja se iskreno nadam da će Srbija najdalje do kraja januara, da će ti dokumenti ući u dalju proceduru i nadam se da će brzo Srbija dobiti i Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, koji su ključni dokumenti za nastavak reformi”, očekuje Dragišić.

"Svakako da bez ključnih dokumenata vi teško možete da funkcionišete. Međutim, do sada bezbednost zemlje nije bila ugrožena zbog toga. Radilo se, da kažem, pomoću štapa i kanapa. Zakoni postoje, na osnovu tih zakona se radi”, navodi on.

"Međutim, zakoni su nešto čime se ustanovljava postojeće stanje, a strategije definišu ono čemu se teži. Dakle, mislim da dalje reforme bez strateških dokumenata je stvarno teško sprovoditi”, objašnjava Dragišić.

General Ponoš je simbol reformi u Vojsci, a ministar Šutanovac visoki funkcioner DS-a, trenutno najjače stranke u zemlji i, samim tim, najodgovornije za bezbednost zemlje, kaže Dragišić. On zaključuje da bi smena jednog od njih u ovom trenutku dovela do velikih lomova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.