Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Šanse za nastavak pregovora

London, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je interes Srbije da se pregovori o budućem statusu Kosova nastave.

On je ocenio da su nakon poslednje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija šanse za nastavak pregovora veće nego što su bile ranije.

"Veće su šanse da dođe do nastavka pregovora nego što su bile pre poslednje sednice Saveta bezbednosti, da li direktno, da li uz neku drugu vrstu posredništva, to tek treba videti, ali u svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaju, povećavaju se šanse za nastavak pregovora, i to je interes Srbije", rekao je Tadić za Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Tadić je rekao da Beograd nema novi plan za budući status Kosova, ali da su nove inicijative za nastavak pregovora dobrodošle, precizirajući da su nove inicijative Beograda diplomatskog karaktera i usmerene na zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "koje na kraju odlučuju o nastavku pregovora".

Na pitanje da li rešavanje kosovskog problema utiče na formiranje vlade Srbije, Tadić je rekao da "sve što su vitalni interesi države Srbije utiče na proces formiranja vlade... jer se radi o tome kakvu će politiku vlada voditi o svim pitanjima koja dotiču srpsko društvo".

"Ne bih se složio sa stavovima da pregovori o budućem statusu Kosova utiču na neformiranje vlade, ali utiču, svakako, na filozofiju rada, na plan aktivnosti, na listu prioriteta nove vlade, i tu nema apsolutno nikakve dileme", dodao je.

Predsednik Srbije kazao je takođe da pitanja Kosova i formiranja nove vlade nisu i ne smeju biti povezivana s nastavkom evropske integracije zemlje.

"Ni od jedne evropske zemlje ne tražite da se odrekne dela svog suvereniteta ili vlastitog teritorijalnog integriteta da bi bila deo EU. Niti takva ponuda može biti postavljena Srbiji, to bi bila nepristojna ponuda, i u Srbiji ne bi bilo političara koji bi odgovorili na takvu ponudu", rekao je.

"Politička stvarnost je sasvim drugačija. Srbija, braneći sopstvene interese na Kosovu, brani i svoju evropsku budućnost. Srbija legitimno brani i vlastiti teritorijalni integritet kao i buduće članstvo u EU", dodao je Tadić za Bi-Bi-Si.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.