Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Samo jedinstvena vlada može biti efikasna

Tadić: Samo jedinstvena vlada može biti efikasna

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su reforma i modernizacija društva, kao suštinski cilj nove vlade Srbije, ostvarljivi samo ako vlada bude ujedinjena oko zajedničkih principa i sistema vrednosti."Članstvo u Evropskoj uniji je samo formalni cilj nove vlade, a suštinski je reforma i modernizacija društva", izjavio je predsednik Tadić agenciji Tanjug povodom formiranja Vlade Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu.

"Da bismo sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to uradili moramo da promenimo naš sistem vrednosti, da se ne sukobljavamo i ne delimo, i da se objedinimo oko zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

On je objasnio da to svakako ne znači gubitak različitosti u mišljenju i poništavanje demokratije.

"Naprotiv, to znači pojačavanje demokratskih institucija, i tako će Srbija postati jedno moderno evropsko društvo", ocenio je predsednik Srbije.

Efikasnost nove vlade zavisisće, prema njegovim rečima, od toga da li će oni koji čine vladu raditi kao tim i prihvatiti zajedničke vrednosti.

"Moramo da vladu ujedinimo i učinimo timskom organizacijom. Kao i sportski timovi, tako i vlada može postići uspeh samo ako među ljudima koji rade u vladi postoji poverenje, zajedništvo i timski cilj i rad", smatra Tadić.

On je rekao da bi više voleo da je Vlada Srbije manja, jer bi time bili stvoreni i formalni preduslovi njene efikasnosti. Međutim, "broj ministara i potpredsednika u vladi ne mora da bude prepreka njenoj efikasnosti, ukoliko se ona dobro organizuje", rekao je predsednik.

"Naravno da je ova vlada plod brojnih kompromisa nakon glasanja građana koji su dali poverenje mnogim strankama i sve su one imale legitimni interes da učestvuju u radu vlade i postavljale svoje uslove. Nekada je to vrlo bolno, i meni kao građaninu je to mučno, ali sam morao da preuzmem svoj deo odgovornosti da vlada što pre nastane", rekao je Tadić.

Vlada, takođe, mora da ispunjava svoje rokove i ciljeve koje premijer treba da definiše na samom početku mandata, a ministri moraju da ispunjavaju ciljeve vlade. Tadić je ukazao da će vlada, ako sve to bude ostvareno, biti efikasna, a ako ne bude ostvareno - moraće da se traga za novim rešenjima.

"Uvek je moguća u budućnosti rekonstrukcija vlade, ali ovoj vladi u svakom slučaju treba pre toga dati veliku šansu jer ona to zaslužuje. Ja vladi poklanjam svoje poverenje, ali pratim način na koji će ona raditi, kao i svi ostali građani", istakao je Tadić.

Dolazak na vlast podrazumeva veliku odgovornost, i premijer i ministri, kako je naglasio, moraju voditi računa o tome da državu kada budu odlazili sa vlasti ostave u boljem stanju nego što je bila u trenutku kada su stupali na vlast.

Najveća premisa uspeha Vlade Srbije će, po Tadićevim rečima, ipak biti jedinstvo i mogućnost da se pronađu fleksibilni odgovori na izazove budućnosti.

"Rečenica 'samo sloga Srbina spasava' nema nikakvo značenje ako se ne pronađu jasni mehanizmi da se objedinimo oko zajedničkih ciljeva i da ne trošimo izlišnu energiju na sukobe i podele, već da tu energiju preusmerimo na rešavanje konkretnih problema, i tek onda ćemo da dođemo do članstva u EU", poručio je Tadić.

Prema njegovoj oceni, novoj vladi biće potrebna velika fleksibilnost u realizaciji ekonomske politike i evropskih integracija, kao i mnogo nove kreativnosti kada je u pitanju Kosovo i Metohija. "Ali, najviše nam je kreativnosti potrebno da rešavamo unutrašnje sukobe i podele, jer smo skloni sukobima i podelama", zaključio je predsednik Srbije.

Nastavak na Blic...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.