Tadić: SAD tražile tajnost

Izvor: B92, Beta, 01.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: SAD tražile tajnost

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na Glavnom odboru Demokratske stranke da su tajnost na pregovore o slučaju Miladina Kovačevića tražile SAD.

Tadić je poručio i da 2009. nije godina za izbore i privredni razvoj, ali i da nije vreme za jadikovke već, kako je rekao, za novi optimizam i očuvanje postojećih kapaciteta. Lider demokrata je na sednici Glavnog odbora svoje stranke rekao i da građani od države očekuju sigurnost i da je Srbiji danas potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalno jedinstvo.

Dočekan u tišini i bez uobičajenog aplauza, Tadić je veći deo govora pred članovima Glavnog odbora svoje stranke posvetio svetskoj ekonomskoj krizi.

Predsednik DS-a kaže da su u, kako se izrazio ekonomskom cunamiju, najviše pogođeni najsiromašniji i da će uspeh Vladinih mera biti određen zaštitom njihovog standarda.

Moramo sve da učinimo da građani znaju da se borimo za svako pojedinačno radno mesto, kaže Tadić.

"Ovo nije vreme za razvoj, ovo je vreme za očuvanje postojećih kapaciteta. Nije vreme za jadikovke, nije vreme za pesimizam, vreme je za ozbiljnost, vreme je za odlučnost i vreme je za novi optimizam", poručio je lider demokrata.

"Ne optimizam bez pokrića, nego optimizam koji je zasnovan na realnim merama, optimizam koji je zasnovan na našoj spremnosti da preuzmemo odgovornost", objasnio je Tadić.

Demokratska stranka mora da bude stub borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je Tadić i pozvao svoje članove da u Skupštini pokrenu inicijativu za novi zakon o finansiranju političkih stranaka.

Za slučaj Miladina Kovačevića koji je proteklih nedelja izazvao dosta polemika u javnosti, lider demokrata je poručio da je u interesu Srbije da se odnosi sa Amerikom poprave i da se na taj način štiti interes države i svakog njenog građana.

"I ovaj spor mora da bude rešen zbog građana, kako cena ne bi bila veća nego što je sada. Kada već moramo da rešavamo ovaj problem u današnjem momentu - jer nismo mogli očigledno da ga preveniramo u vreme kada nismo imali svu odgovornost u državi, jer nismo postavljali konzularne predstavnike, diplomatske predstavnike u tim vremenima - moramo sad da plaćamo račune i rešavamo probleme koji su drugi stvarali", kaže Tadić.

"Kada se ovaj proces završi , građani će biti upoznati sa svim detaljima . Nije htenje Vlade Republike Srbije, dobio sam informaciju od premijera Cvetkovića, da stavi oznaku ’strogo poverljivo’ nad ovim procesom, nego je to htenje i zahtev druge strane", objasnio je on.

Lider demokrata je stao u odbranu svojih partisjkih kolega koji su, kako je rekao predmet medijske hajke i obračuna sa pojedincima.

"Tim hajkama bili su izlagani i Bojan Pajtić u prethodnom periodu, i Dragan Šutanovac, i Vuk Jeremić, i Mirko Cvetković, i Dušan Petrović ranije, i ko nije. Samo se radi o tome ko će biti sledeća meta . Imam poverenja u svoje saradnike i to ću javno da kažem , ali niko od mojih saradnika nije zaštićen, kao što nisam ni ja", kazao je Tadić.

Tokom četrdeset minuta dugog govora, Tadić je ponovio da se Srbija ne odriče Kosova i da je EU naš primarni cilj.

On je dodao i da podržava decentralizaciju Srbije i pravo Vojvodine na autonomiju, ali samo u slučaju da tim procesima ni na koji način nije ugrožen integritet države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Verujem Vladi i premijeru

Izvor: RTS, 01.Mar.2009

Prevremeni parlamentarni izbori preveliko opterećenje za ekonomiju. Razmere ekonomske krize još nisu sagledive, ali imam puno poverenje u Vladu i Mirka Cvetkovića, rekao predsednik Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke. Najveći nacionalni interes je očuvanje produktivnih radnih mesta,...

Nastavak na RTS...

Tadić: 2009. nije godina za izbore i privredni razvoj

Izvor: 24sata, 01.Mar.2009

"Izbori bi bili novo opterećenje za našu ekonomiju, jer ne bismo primenjivali mere kojima branimo životni standard građana. To Srbiji nije potrebno danas, danas je Srbiji potrebno jedinstvo", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke.

Nastavak na 24sata...

Tadić: 2009. nije godina za izbore i privredni razvoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Mar.2009

Predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da 2009. nije godina za izbore i privredni razvoj, već godina očuvanja nacionalnih, privrednih i državnih kapaciteta. "Izbori bi bili novo opterećenje za našu ek ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kovačević neće biti izručen Americi

Izvor: Danas, 01.Mar.2009

Američka administracija je tražila da se na dokument o slučaju Miladina Kovačevića stavi oznaka strogo poverljivo, rekao je Boris Tadić, predsednik Srbije i Demokratske stranke na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora DS.

Nastavak na Danas...

Tadić: Siromašni građani najugroženiji krizom

Izvor: Politika, 01.Mar.2009

Nijedna partija ne može da računa na DS kao svog partnera u rascepkavanju Srbije, poručio predsednik Srbije na Glavnom odboru Demokratske stranke ..Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić rekao je juče, na sednici Glavnog odbora stranke, da 2009. godina nije godina za izbore i privredni...

Nastavak na Politika...

Tadić: Nije vreme za izbore

Izvor: RTV Pink, 02.Mar.2009, 07:37

Održana sednica Glavnog odbora Demokratske stranke. . . Lider Demokratske stranke (DS) i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da bi održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u ovoj godini bilo preveliko opterećenje za ekonomiju države u uslovima svetske finansijske krize, i da bi izazvalo...

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Nije vreme za izbore

Izvor: Mondo, 02.Mar.2009

Prevremeni izbori bili bi preveliko opterećenje za ekonomiju države u uslovima svetske krize, izjavio presedsednik Srbije i DS. Imam poverenja u saradnike, kaže Tadić. Slučaj Kovačević tajna na zahtev SAD.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.