Izvor: B92, 19.Sep.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Reagovaćemo na nasilje

Beograd -- Državni organi će na svako nasilje i ugrožavanje ljudskih i demokratskih prava reagovati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

"Samo država ima pravo da primeni silu, u skladu sa zakonima, i država će zaštititi sve svoje građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu, ili političku pripadnost", rekao je on. Država neće dozvoliti nasilje, a Srbija jeste i biće zemlja slobode i mira, rekao je Tadić na svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završetka školovanja studenata 129. i 130 klase Vojne akademije.

Ustav Srbije garantuje svim građanima pravo na izražavanje stavova i na okupljanje, kao što svima garantuje i slobodu mišljenja, rekao je Tadić i naveo da je pravo na različitost pretpostavka slobodnog društva.

Tadić je ocenio da je Srbija, uprkos izazovima globalne krize, uspela da očuva svoju ekonomsku i političku stabilnost.

Srbija danas ima definisana četiri stuba spoljne politike, Evropsku uniju (EU), Rusiju, SAD i Kinu i ta činjenica će biti temelj naših međunarodnih odnosa na duže staze, ocenio je Tadić.

Sa Sjedinjenim Američkim Državama neprekidno se radi na poboljšanju bilateralnih odnosa, a potpisan je i sporazum SOFA, dokument na kojem se temelje vojni i bilateralni odnosi dve zemlje, rekao je Tadić i podsetio da Vojska Srbije veoma dobro sarađuje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Uskoro, pre odlaska na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujork, posetiću Ohajo i imati sastanak sa predstavnicima štaba Nacionalne garde o daljim koracima u našoj vojnoj saradnji", najavio je Tadić.

U odnosima sa Rusijom, rekao je on, imamo značajne ekonomske i spoljno-političke potencijale i veliku podršku koju nam ova prijateljska zemlja daje u odbrani integriteta Srbije na Kosovu.

Kina je potpuno jasno nastupila kao budući svetski ekonomski lider i sa tom zemljom ostvarili smo strateško partnerstvo, kao jedina evropska zemlja, naveo je Tadić.

On je, pri tome, podsetio sve one koji imaju primedbe na ovakva strateška partnerstva da je Srbija u nedavnoj prošlosti imala mnogo neprijatelja i da sada nijedan prijatelj nije suvišan.

"Srbija ne pravi strateški zaokret i nema nameru da postane članica Pokreta nesvrstanih, već želimo da obnavljanjem političkih veza osnažimo međunarodni uticaj, a unapređenjem privredne saradnje otvorimo vrata za nastup naših preduzeća na tim tradicionalno prijateljskim tržištima", objasnio je Tadić.

Za Srbiju je centralni politički cilj članstvo u EU, kazao je Tadić i naveo da je najveći interes svih građana da Srbija postane ravnopravna i uvažena članica evropske porodice naroda.

"To je politički cilj koji nema premca, niti alternative. Srbija ima svoju evropsku budućnost. Spremni smo da u potpunosti ispunimo uslove i uklonimo sve prepreke na našem putu ka EU", rekao je Tadić i poručio da će država završiti saradnju sa Haškim tribunalom.

Srbija štiti svoje nacionalne interese, tradiciju, kulturu, identitet i brine o našim sunarodnicima koji žive van granica zemlje, ali potpuno garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih regionalnih suseda, članica UN, rekao je Tadić.

Vojska Srbije je faktor mira i stabilnosti, opredeljena da bude punopravan i aktivan član Partnerstva za mir, kazao je Tadić, navodeći da reforma vojske i odbrambenog sistema teku po jasno utvrđenom planu.

Prema rečima Tadića, uskoro u skupštinsku proceduru ulazi šest zakonskih projekata od vitalnog značaja za reformu sistema odbrane.

Među njima su, kako je repcizirao, strategija nacionalne bezbednosti i strategija odbrane, a prioritet reforme jeste završetak procesa profesionalizacije vojske do kraja mandata ove Vlade Srbije.

Profesionalizacijom Vojske Srbije, objasnio je Tadić, dobićemo obučenog i visoko specijalizovanog vojnika kome će to biti posao i životno opredeljenje i na taj način Vojsku ćemo unaprediti do standarda evropskih vojski.

Tadić je rekao da je zadovoljan saradnjom sa međunarodnim snagama na Kosovu i naveo da je Srbija opredeljena za mir i želi sigurnost za sve svoje građane.

"Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova. Ostajemo privrženi stavu da se mora pronaći kompromisno rešenje za pitanje Kosova i da se ono može naći jedino kroz nove pregovore, za koje će se prostor otvoriti posle buduće odluke Međunarodnog suda pravde", rekao je Tadić.

"Po uspešnom završetku vojne vežbe 'Diplomac' rekao sam vam da je suština odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta vođenje odgovorne i miroljubive politike. Sada, kao predsednik Srbije, vam kažem - tražim od vas da branite Srbiju i čuvate mir", poručio je Tadić.

On je zahvalio svim pripadnicima Vojske Srbije što su reafirmisali vojni poziv i što je danas ponovo čast biti srpski vojnik.

Defileom 129. i 130. klase Vojne akademije ispred Doma Narodne Skupštine Srbije večeras je završena svečanost na kojoj je 138 studenata promovisano u čin potporučnika Vojske Srbije.

Svečani defile pitomaca pratio je nalet aviona Orao, MIG 29 i Super galeb G 4.

Čin potporučnika dobila su 123 studenta Vojne akademije iz Srbije, devet iz Crne Gore i šest iz Bosne i Hercegovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.