Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pregovori tek po napretku

Beograd -- Boris Tadić kaže da bi proces pregovora o Kosovu trebalo da počne pošto se ostvari napredak pre svega oko decentralizacije.

U razgovoru sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom u Beogradu, Tadić je istakao da su pitanja na kojima treba ubrzano raditi i povratak raseljenih i zaštita srpske baštine, saopstila je Pres služba predsednika Srbije.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Jesen-Petersen obavestio je Tadića o mogućim modatlitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstojećih statusnih pregovora i izneo gledišta o situaciji na terenu.

Tadić i Jesen-Petersen su se složili da bi bilo veoma korisno da se, u cilju opipljivije atmosfere za predstojeće pregovore, posebna pažnja obrati nastavku razgovora Beograda i Prištine o decentralizaciji, imajući u vidu sadašnju veoma tešku situaciju u kojoj žive kosmetski Srbi, navedeno je u saopštenju.

Ubrzo preporuka o početku pregovora

Generalni sekretar UN Kofi Anan, koji proučava izveštaj specijalnog izaslanika za Kosovo Kaja Ejdea izjavio je da će najverovatnije "vrlo brzo" preporučiti Savetu bezbednosti početak pregovora o budućem statusu Kosova. I dok su članovi pregovaračkog tima Kosova nakon prvog sastanka jedinstveni - da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati, u Beogradu još nema nagoveštaja ko će čini tim i postoji li jedinstvena strategija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija za manje od 20 dana raspravljaće o izveštaju Kai Eidea o standardima na Kosovu. Pregovore o statusu Kosova vodiće, najverovatnije, Marti Ahtisari koji je član Međunarodne krizne grupe koja za Kosovo predlaže uslovnu nezavisnost. Savetnik predsednika Srbije za Kosovo, Dušan Bataković, izjavio je za B92 da je za Srbiju uslovna nezavisnost neprihvatljivo rešenje: "Iz razloga kako državnih i strategijskih, tako i zbog problema u međuetničkim odnosima u funkcionalnosti institucija u pokrajini i pre svega odsustvu demokratije i međuverske i međuetničke tolerancije."

Iako je sadržaj izveštaja tajna, pozivajući se na neimenovane izvore, bečki Prese piše da je njime obuhvaćeno osim stanja na Kosovu, i stanje u Srbiji i svim drugim susednim državama, koje bi bile pogođene odlukom o Kosovu. Posle prvog sastanka kosovskog tima za pregovore na čijem je čelu predsednik Kosova Ibrahim Rugova on je ponovio da je nezavisnost politička platforma kosovske ekipe i isključio svaku mogućnost kompromisa, jer je, kako je rekao, to volja naroda: "Za Kosovo je kompromis nezavisnost. Kompromis i optimum svih Albanaca u regionu. Nismo tražili ujedinjenje sa Albanijom, što bi izazvalo probleme, ali nezavisno Kosovo bi smirilo ovaj deo Evrope i sveta."

Sa druge strane strategija Srbije, ko će zastupati državu na pregovorima i na koji način još se ne zna. Dušan Bataković, ocenjuje da je veliki problem što srpski političari u medijskim nastupima iznose različite stavove što šteti poziciji Srbije i dugoročnim starteškim interesima: "Istina je i to tužna istina, da ta vrsta koordinacije koja je nužno potrebna i koja je ustvari osnovni preduslov za zajednički rad oko uspostavljanja punog jedinstva prema pregovorima koji predstoje i nalaženja odgovarajuće strategije ne postoji. Mi smo u situaciji da iz sasvim prizemnih, vrlo često i nečasnih razloga ljudi izlaze sa samostalnim projektima, shvatanjima, kako bi pre svega zadovoljili neku ličnu ambiciju, a ne pomogli svojoj državi i našem teško ugroženom narodu na Kosovu i Metohiji."

Bataković smatra da je neophodno da predsednik i premijer Srbije i ministar spoljnih poslova dogovore jedinstvenu strategiju za pregovore, a prema njegovom mišljenju u timu Beograda moraju da se nalaze i predstavnici kosovskih Srba. Nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je da to što Beograd još nije izašao u javnost sa detaljima i namerama oko svog tima pokazuje da Vlada nema kredibilitet i kapacitet da se upusti u ozbiljno pitanje kakvo je Kosovo. Eideov izveštaj i stanje na Kosovu biće glavne teme današnjih razgovora u Beogradu predstavnika Srbije i državne zajednice i šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena.

Šef diplomatije Slovačke Eduard Kukan je takođe potvdio da mu je Eide rekao kako je u izveštaju preporučio otvaranje pregovora o budućem statusu Kosova. "Nedavno sam u Njujorku razgovarao sa Eideom i rekao mi je, a ja sam saglasan s njim jer ga dobro poznajem, da će izveštaj biti objektivan i kritičan. Zaključak izveštaja ipak će sadržati preporuku o početku pregovora o budućem statusu Kosova", kaže Kukan.

Posle susreta s ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem, Kukan je rekao da mu je Eide preneo niz kritičkih ocena u vezi sa situacijom u Pokrajini. "Slovačka, koja će od januara biti nestalna članica Saveta bezbednosti UN, želi da igra aktivnu ulogu u procesu rešavanja pitanja Kosova jer smatra da je ono važno za stabilnost SCG, regiona i cele Evrope", dodaje Kukan.

Kukan kaže i da je potrebno pojačati kontakte dve zemlje i razmenu informacija. "Pošto će naredne godine biti razmatrano i rešavano nekoliko važnih pitanja, kao što je Kosovo, smatramo da je veoma važno ustanoviti zvaničnu komunikacija dve zemlje o tom pitanju", kaže Kukan.

Vuk Drašković je ponovio kako se nada da rešenje za Kosovo i Metohiju može da bude samo evropsko, u skladu s Poveljom UN, bez menjanja granica SCG i uz punu zaštitu Srba i ostalih nealbanaca u Pokrajini. "Uveren sam da će Slovačka potpuno podržati te zahteve SCG jer su oni evropski, maksimalno kompromisni i ničim ne ugrožavaju nijedno pravo albanske većine na Kosovu i Metohiji", kaže Drašković.

Ivanović: Vlada Srbije nema kredibilitet

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da Vlada Srbije u sadašnjem sastavu nema kredibilitet da se bavi rešavanjem budućnosti Kosova i da zato treba da padne. Ivanović činjenicu da Beograd još nije izašao u javnost s detaljima i namerama oko svog tima za pregovore o statusu tumači kao nedostatak kredibiliteta i kapaciteta da se Vlada bavi pitanjem Kosova.

"Sasvim je normalno da Vlada padne, ako ni zbog čega drugog, onda zato što ne može da se suoči s problemom Kosova. Očekujem da inicijativa sada krene iz Vlade, inicijativa za vanredne parlamentarne izbore, pa da nova Vlada koja će biti jača i neće biti manjinska, uspe da obezbedi konsezus za rešavanje pitanja Kosova", rekao je Ivanović za BBC, prenosi Beta.

"Kongres srpskog jedinstva protiv nezavisnosti"

Šef vašingtonske kancelarije Kongresa srpskog jedinstva Endi Verić kaže da Srbi u SAD ne prihvataju nezavisnost Kosova. "Pre bilo kakvih razgovora o konačnom statusu treba obezbediti povratak srpskih i nealbanskih izbeglica. Pored toga, treba osigurati i njihovu materijalnu egzistenciju, uključujući fizičku bezbednost i slobodu kretanja. Mi smo protiv nezavisnosti, a za povratak izbeglica", izjavio je Verić Glasu Amerike.

On kaže da se o Kosovu u Vašingtonu ne zna dovoljno, posebno u pogledu tretmana manjina i nedostatka bezbednosti. "Mi nastojimo da to promenimo postojanim ukazivanjem na bezbednosne probleme i na ugroženost srpskog naroda, crkava i manastira. Nadamo se da će gledišta srpske strane biti uočljivija u Vašingtonu i da će biti sagledana stvarna situacija na terenu", naveo je Verić, prenosi Beta.

Rašković-Ivić: Nipošto Ahtisari

Čovek koji je sa Slobodanom Miloševićem potpisao sporazum o prekidu bombardovanja 1999. Marti Ahtisari, sve češće se pominje i kao budući pregovarač u razgovorima o konačnom statusu Kosova.

Međutim, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić kaže za B92 da će sve učiniti kako bi sprečila da on dobije ulogu glavnog pregovarača za Kosovo, zato što je član Međunarodne krizne grupe, nevladine organizacije koja se zalaže za uslovnu nezavisnost Kosova: "On je ipak član jedne grupe koja se zalaže za neko drugačije rešenje. Znate, ako neko hoće da bude supervizor, mora da bude potpuno neutralan, a bojim se da on nije".

Predsednik koordinacionog centra, posle razgovora sa liderima kosovskih Srba, ubeđena je da će svi oni, kada počnu pregovori o statusu zastupati iste stavove, bez obzira što će neki od njih biti u zvaničnoj delegaciji, a drugi neće: "Važno je da postoje dve ravnopravne delegacije, znači srpska delegacija i albanska delegacija, da se izbegne šatl-diplomatija, jer ona u potpunosti briđše princip odgovornosti, znači tu imate sistem zasnovan na nekim lobi grupama, na slobodnim interpretacijama. Nema nikakve odgovornosti za datu reč, za izgovorenu reč".

Rašković Ivić smatra da kada bismo u pregovorima o konačnom statusu, nastupili sa dve delegacije, jednom državnom i drugom sastavljenom od Srba sa Kosova, to bila veoma loša poruka Međunarodnoj zajednici, koja bi na osnovu toga, stekla utisak da je Kosovo već odvojeno od Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.