Tadić: Predložene trenutno najbolje moguće mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Predložene trenutno najbolje moguće mere

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će se vlada, u uslovima ekonomske krize istovremeno ponašati i čvrsto i fleksibilno i da su predložene mere najbolje moguće u ovom trenutku.

"Vlada će se sigurno ponašati i čvrsto i fleksibilno istovremeno - stajaće iza ovih mera, ali će pažljivo pratiti i analizirati da li postoji mogućnost korekcije u budućnosti neke od pojedinačnih mera. Ovog trenutka takve korekcije nema", rekao je Tadić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Predsednik Srbije je u intervjuu nedeljniku "Vreme" dodao da ni ove mere nisu popularne i da su "vrlo teške".

Socijalna i politička odgovornost

"Mere koje su pominjane - takozvani solidarni porez - nisu bile izvorni predlog vlade, nego MMF-a. Vlada je uzela te mere u obzir i onda je, zbog socijalne odgovornosti, što je bila i platforma nastupa na izborima, napravila analizu i izašla sa vlastitim predlogom", rekao je on.

Tadić je naveo i da "vlada pokazuje političku odgovornost i predlaže mere koje treba da pokažu visoki efekat korisnog dejstva, što podrazumeva i smanjenje troškova administracije države, a ne, pre svega, oporezivanje građana Srbije".

"Kada sam rekao da je kriza šansa - čak i sa stanovišta individualnog života - to jeste prilika da popravite nešto što nije bilo dobro. Niko nije mislio da je kriza šansa u smislu da ćemo živeti bolje i da je to idealna okolnost za srpsko društvo", objasnio je on.

Racionalizacija države

Predsednik Srbije je rekao da je "čitav sistem mera koncipiran tako da smanjuje troškove države, da zaposlenima u administraciji, koji su objektivno višak i opterećenje za privredu, ne daje mogućnost da nastave da primaju platu, a da tom istom društvu ne daju ništa".

"Ovo je prilika da racionalizujemo državu i u svakom drugom smislu, da uspostavimo odgovornije ponašanje svih državnih službenika, predstavnika građana, koji su više nego nezadovoljni bahatošću i raspojasanošću državnih funkcionera svih prethodnih godina, čak decenija", rekao je on.

Tadić je naveo i da je "to fundamentalna promena u našem društvu koja je više nego neophodna" i dodao da među strankama vladajuće koalicije nije bilo nikakvog razmimoilaženja oko mera koje su na raspolaganju, jer nije bilo razloga za to.

Talas zapošljavanja izostao

"Ne možemo obezbediti veliki talas zapošljavanja kao što je bilo planirano tokom izbora 2008, zato što od septembra čitav svet živi u potpuno drugačijim ekonomskim okolnostima, kada je novac, a time i investicije u nova radna mesta, kudikamo skuplji i kada se mnogo teže realizuju direktne strane investicije", rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da se, zbog toga, moramo okrenuti "unutrašnjim resursima" i da "ono novca što imamo sad moramo mnogo racionalnije koristiti kako bismo obezbeđivali zapošljavanje u novoj ekonomskoj realnosti".

"Ali, biće nešto i stranih investicija, ja sam ubeđen...Evo, imamo i realizaciju nekih stranih investicija - 'Grundfos', najveća fabrika pumpi u svetu, dolazi i investira, proizvođači automobilskih delova iz Nemačke nisu odustali od investicija...", rekao je Tadić.

Odnosi sa SAD

Upitan o sadašnjim odnosima Srbije i SAD, on je odgovorio:

"Napredak je nedvosmislen posle rešenja slučaja (Miladin) Kovačević, koji je pretio da bude hroničan problem u našim bilateralnim odnosima".

"Zbilja su nerazumljive kritike koje su upućivane vladi, jer se nije sagledavala celina vladine akcije na rešenju problema za koje su, nema dileme, odgovorni neki državni činovnici", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da, s druge strane, "postoji konstanta dobrih odnosa u vojnoj sferi", dodajući da se ti odnosi još bolje vide u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Srbija ima vrlo značajna uporišta za svoju političku poziciju i u američkom Kongresu, među kongresmenima koji prijateljski gledaju na Srbiju", naveo je Tadić.

On je rekao i da "imamo fundamentalni razlaz sa SAD - oko Kosova i Metohije - koji ne treba, niti je moguće sakriti" i ocenio da je "vrlo teško da će nam se tu podudariti stavovi, ali sa tom razlikom moramo dalje da živimo i da razvijamo dalje naše odnose, a ne da ih stavimo na led".

Normalizacija odnosa sa susedima

Na pitanje kada možemo da očekujemo normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom i Makedonijom, Tadić je odgovorio: "Što pre. Srbija nije ni kreirala tu krizu u odnosima".

"Kriza je nastala priznavanjem Kosova i Metohije i to u izuzetno delikatnoj situaciji, nakon usvajanja Rezolucije Generalne skupštine UN, kojom se čitav kosovski problem premešta iz političke u pravnu ravan", rekao je on.

Tadić je podsetio da je "već odavno uputio poruke i Crnoj Gori i Makedoniji, o neophodnosti poboljšanja odnosa" i dodao da je Makedonija reagovala veoma brzo i da ćemo "već ovih dana imati konkretne dokaze tog poboljšanja".

"Očekujem da se tako nešto desi i kada je reč o Crnoj Gori. Ne postoji nijedan razlog da do poboljšanja ne dođe", rekao je on.

Upitan da li će otići u Zagreb u maju, kao što je najavljivano u medijima, Tadić je odgovori da "u ovom trenutku nije precizirano vreme, ali poseta će se svakako desiti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.