Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pozicija Srbije nije laka

Brisel, Frankfurt -- Boris Tadić izjavio da je posao Srbije pred nastavak pregovora da ubedi međunarodne faktore da Kosovo ne može biti nezavisno.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da pred nastavak pregovora o statusu Kosova Srbija mora da ubeđuje zemlje članice Saveta bezbednosti da je nezavisnosti nestabilno političko rešenje, koje je na štetu stabilnosti mnogih zemalja i regiona. Međutim, Tadić podseća i na to da pozicija Srbije, što se Kosova tiče, nije nimalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laka.

"Budući status Kosova ne zavisi samo od Srbije i samo od jedne zemlje koja igra značajnu ulogu u svetu, a tu pre svega mislim na Rusiju, čiju principijelnu politiku cenim", kaže on.

"Zavisi od drugih međunarodnih zemalja koje su članice Saveta bezbednosti i naš posao jeste da neprekidno ubeđujemo sve članice Saveta bezbednosti", kaže predsednik Srbije.

"Čekaju nas još mnogo veoma teški dani i čekaju nas velika iskušenja i pregovori kojima u ovom trenutku ne znamo ni formu niti kako će biti vođeni, ali je vrlo važna metodologija pregovora kako bismo mogli sa većom izvesnošću gledati i na njihov kraj", rekao je Tadić.

Čeka se prvi sastanak trojke

Trenutno se u Briselu očekuje prvi razgovor s predstavnicima Rusije i SAD u trojci Kontakt-grupe, s ciljem da što pre bude pokrenut dijalog Beograda i Prištine za što skorije rešenje.

EU se rukovodi principom da se pregovorima Srbije i Kosova mora pristupiti što je ozbiljnije moguće, bez unapred određenog ishoda, a od dve strane se očekuje predusretljivost u rešavanju problema.

Tek posle 120 ili više dana bez rešenja bilo bi razmotreno da li je zaista neminovno jednostrano proglašenje i priznavanje nezavisnosti na temelju Ahtisarijevog plana.

Iako su ranije pominjane, ideje o konfederaciji Srbije i Kosova, podeljenom Kosovu, federaciji Albanije i Kosova ili podeljenom suverenitetu Srbije i UN nad Kosovom na određen broj godina, a uz pravo Albanaca da se referendumom izjasne o statusu, sada nisu u opticaju.

Pokretanje nekih od tih zamisli, kako kažu upućeni u Briselu, pokušaj je pripreme scenarija iz Rambujea, naravno bez ikakvog pritiska na Srbiju.

To bi značilo da se kosovski Albanci odreknu proglašenja nezavisnosti i da daju pristanak i neke ustupke u pregovorima sa srpskom stranom, pa bi se onda tražilo od Beograda i Moskve da pristanu na kompromise u čijoj osnovi je ostao Ahtisarijev koncept.

Ako to ne bi uspelo, moglo bi se ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, odnosno konferencije, s ciljem da se makar na neko vreme izbegne odlučivanje u SB UN, gde bi reagovale Rusija i Kina.

U tom slučaju došlo bi do stvaranja tzv. kritične mase država čiji bi broj bio veći nego sada i koje bi se priklonile onima koje su za priznanje nezavisnosti Kosova.

Jonas Jonson - lični izaslanik Solane

Pregovori sredinom avgusta?

Havijer Solana je danas u Manili rekao da bi nova runda pregovora Beograda i Prištine trebalo da počne sredinom avgusta.

Posle 120 dana pregovora, status Kosova trebalo bi da bude odlučen.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana imenovao je danas Jonasa Jonsona za svog ličnog izaslanika za Kosovo.

Jonson je takođe i novi šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu. Dosadašnji šef Međunarodne civilne kancelarije i Solanin izaslanik bio je švedski diplomata Torbjorn Sulstrem.

Cilj Međunarodne civilne kancelarije zajedno sa Pripremnim timom EU za Kosovo, na čelu sa Kasperom Klingom, je da pripremi teren za buduću misiju EU na Kosovu koja bi, po rešavanju pitanja statusa, trebalo da preuzme ovlašćenja od UNMIK-a.

"Išinger stručnjak za 'škakljive' teme"

Predstavnik Evropske unije u trojci Kontakt grupe za pregovore o Kosovu Volfgang Išinger mogao bi da značajno doprinese uspehu pregovora jer ima bogato iskustvo u tretiranju "škakljivih tema", piše Frankfurter rundšau.

"Išingerove dobre veze u SAD i iskustvo u komuniciranju s Rusijom nesumnjivo će mu pomoći da se uspešno uhvati u koštac s problemom zvanim Kosovo", piše list, naglašavajući da je Išinger jedan od najboljih đaka iz diplomatske škole bivšeg ministra inostranih poslova Nemačke Hansa Ditriha Genšera.

Valja očekivati da će Išinger iskoristiti sav talenat da, kao evropski čovek u trojci Kontakt grupe, uspešno doprinese rešenju statusa Kosova, ističe list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.