Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Posledice odluka Tribunala

Beograd, Beč -- Poslednja tri dana dogodilo se nekoliko napada na Srbe na Kosovu, a predsednik Srbije to povezuje s odlukama u Hagu.

Boris Tadić ocenio je da su odluke Haškog tribunala u slučaju Haradinaja i Ljimaja ohrabrile "albanske snage i kriminalce" da sprovode nekažnjeno nasilje nad nealbanskim stanovništvom, a da sve učestaliji incidenti, eksplozije, pucnjave i kamenovanje kuća na Kosovu veoma uznemiravaju Srbe i zvanični Beograd pred otpočinjanje pregovora o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućem statusu Kosova, prenosi Pres služba predsednika.

On je kazao i da je sve veći pritisak lokalnih Albanaca na srpsku zajednicu i upozorio da svaka provokacija i nasilje mogu da imaju teške posledice po kosovske Srbe u toku pregovora o budućem statusu. Predsednik je zatražio od međunarodnih snaga na Kosovu da dodatno povećaju oprez i obezbede sigurnost za sve stanovnike.

Sudsko veće Tribunala 30. novembra je bivše pripadnike OVK Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua oslobodilo krivice za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru OVK u Lapušniku kod Glogovca u proleće i leto 1998. Oni su 1. decembra pušteni iz pritvora suda u Hagu.

Premijer: Ahtisari da se oglasi o nasilju na Kosovu

Vojislav Koštunica upozorio je da svakodnevno raste nasilje prema Srbima na Kosovu i pozvao specijalnog izaslanika Generalnog Sekretara UN Martija Ahtisarija da se tim povodom oglasi. U pisanoj izjavi premijer je ocenio da je "zaista važno da se sada oglasi" i sam Ahtisari "i kaže kako uopšte zamišlja da se vode razgovori dok su Srbi neprestano izloženi teroru".

On je podsetio da je u svom izveštaju Savetu bezbednosti Kaj Ejde izneo da je stanje na Kosovu i Metohiji mračno i sumorno, ali da bi započinjanjem razgovora o statusu pokrajine ispunjavanje standarda trebalo brže da se ostvaruje.

"Umesto bržeg ispunjavanja standarda svakodnevno raste nasilje prema Srbima u Pokrajini. Nasilje nad Srbima mora već jednom da prestane, to je prva obaveza koju medjunarodna zajednica mora konačno da ispuni", ocenio je Koštunica.

Prese: Hiljade žrtava, nijedan zločinac

Priština čini se da je slepa kada je reč o zločinima koje je počinila sopstvena strana, isto kao i Beograd, Zagreb i Sarajevo, što nije dobar preduslov za pomirenje na Balkanu, ocenjuje bečki dnevnik "Prese".

"Slavlje u Prištini bilo je ogromno i pretvorilo se u oholost", ukazuje list, prenoseći da političko rukovodstvo kosovskih Albanaca zbog oslobađajuće presude dvojici bivših komandanata OVK smatra da je dokazano da nije bilo zločina u njihovoj oslobodilačkoj borbi.

"To što se nijhovi bivši saborci raduju je razumljivo. Međutim to ne menja ništa na činjenice da ima stotine srpskih civila koji su nestali na Kosovu, da su ubijani albanski "kolaborateri" i da je zapaljeno bezbroj srpskih kuća", ističe dnevnik.

"Poslednji ratovi ostavili su kod ljudi na prostoru bivše Jugoslavije duboke tragove, jer oni nisu vođeni samo protiv vojnika, već protiv čitavih naroda. Masovna ubistva i proterivanja pri tom su bila korišćena oružja. To su bili ratovi u kojima je bilo na hiljade žrtava, ali čini se, da nema niti jednog zločinca", piše bečki list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.