Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Posetiću Prizren

Tadić: Posetiću Prizren

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je od nemačkog ministra odbrane Petera Štruka dobio podršku za svoja nastojanja da ode u posetu Kosmetu, naglašavajući da je i do sada od nadležnih institucija tražio da poseti pokrajinu.

- Ne može se uvek voditi računa samo o reakciji albanske strane na posetu srpskog predsednika. Srbi na Kosovu imaju potrebu da razgovaraju sa službenim predstavnicima Srbije tamo gde žive, na prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je prema Rezoluciji 1244 UN deo SCG - rekao je Tadić navodeći da mu je 'takva podrška i obećana'. On je dodao da je tokom susreta sa Štrukom rekao da želi da poseti Prizren i razgovara o ulozi nemačkih trupa u martovskom nasilju, da govori o tome kako se mogu sprečiti slične situacije, te da želi da vidi crkve u sektoru pod nemačkom nadležnošću.

Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da je u interesu Nemačke da u Srbiji reforma bude uspešna i da se zemlja uključi u evropske i evroatlantske strukture.

- Za nas je razvoj Srbije od velikog značaja, važno je da se zemlja kreće ka evropskim i evroatlantskim integracijama, ali pretpostavka za to je saradnja sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu - rekao je Fišer i istakao da Berlin očekuje da će državna zajednica SCG 'imati uspešnu budućnost, za šta se mora stvoriti čvrsta ekonomska osnova'. U vezi sa pitanjem Kosova, nemački ministar je istakao da je važno da se radi na ostvarivanju evropskih standarda zajedničkog života, gde spada i efikasna zaštita manjina'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.