Tadić: Polažemo nade u sud

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Polažemo nade u sud

Beograd, Oksford, Beč -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da se nade u bolje odnose sa Kosovom vezuju za odluku Međunarodnog suda pravde, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predstavnicima pravnog tima koji zastupaju Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde, gde je zatraženo savetodavno mišljenje o pravnoj osnovanosti Deklaracije o nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz pres službe Predsedništva.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije je na sastanku ponovio da "Kosovo nije država, godinu dana posle jednostrano nelegalno proglašene nezavisnosti, i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Pokrajine".

Prema njegovim rečima, 17. februar je za Srbiju dan kada su vlasti Prištine protivno međunarodnom pravu proglasile nezavisnost.

"Mi ostajemo čvrsto opredeljeni da svoja legitimna prava, na svojoj teritoriji, branimo pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom. Poštujući međunarodno pravo, vlastite legitimne interese, svoj integritet na Kosovu, Srbija će braniti na pravnom terenu, pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Tadić.

Na inicijativu Srbije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je u oktobru 2008. godine od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje o pravnoj osnovanosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Srbija želi povratak normalnog života"

Jedini način da uđemo u pregovore o budućem statusu Kosova i kompromisnom rešenju jeste odluka Međunarodnog suda pravde, rekao je Tadić u intervjuu britanskoj agenciji Rojters.

Predsednik Tadić je naveo da "Srbija nikada neće preduzeti nijednu akciju koja bi podrazumevala nezavisnost Kosova".

"Srbija želi da vidi povratak normalnog života na Kosovo. Zaštita ljudskih i manjinskih prava na Kosovu je ispod prihvatljivog nivoa i nismo videli da ima mnogo Srba povratnika", rekao je Tadić.

On je naveo da Srbija neće blokirati pristup Kosova međunarodnim finansijskim institucijama pod uslovom da u njima Kosovo zastupa Misija UN.

A, u intervjuu ruskoj agenciji Itar-tas Tadić je ocenio da je Rusija igrala i nastavlja da igra ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, dodajući da aktivnosti Moskve u tom pravcu "zaslužuju najdublje uvažavanje Srbije".

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u intervjuu austrijskim dnevnicima "Oberesterajhiše nahrihten" i "Klajne cajtung" da će Priština prihvatiti odluku Međunarodnog suda pravde.

"Ne želim da se mešam u odluku Suda. Mi ćemo je ispoštovati i oceniti", odgovorio je on na pitanje šta će učiniti Priština ako Sud bude doneo negativnu odluku.

On očekuje od Srbije da što pre prizna Kosovo kao državu jer bi, prema njegovim rečima, "to bilo najbolje za mir i stabilnost u regionu".

Cvetković: Dijalogom do boljih odnosa

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je sve građane Kosova da se uzdrže od nasilja i da ne nasedaju na provokacije ekstremista, već da se okrenu miru i građenju bolje budućnosti, jer se odnosi između Srba i Albanaca moraju poboljšavati dijalogom.

Cvetković je, u pisanoj izjavi, naveo da Vlada nikada neće priznati protivpravne akte privremenog rukovodstva kosovskih Albanaca, niti njihove namere stvaranja virtuelne države na teritoriji Srbije.

Za rešavanje problema na Kosovu neophodno je jedinstvo i solidarnost svih političkih i ekonomskih potencijala Srbije, ukazao je on i konstatovao da se dijalog sa Albancima mora voditi u skladu sa Ustavom Srbije i u interesu dugoročnog mira i stabilnosti i boljeg života građana Kosova.

Cvetković je naveo da se Vlada Srbije izborila da se pitanje nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova nađe pred Međunarodnim sudom pravde, kao i da ozbiljnom diplomatskom akcijom Vlada sprečava priznavanje te nelegalnosti.

"Nastojimo da očuvamo međunarodni pravni poredak, jer je to u interesu dugoročne stabilnosti čitavog regiona", naveo je on.

Jeremić: Čvrst stav o Kosovu

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je, na predavanju na Univerzitetu Oksford, rekao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i precizirao je da se taj stav, potvrđen i Ustavom, neće promeniti.

Jeremić je ukazao da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova dovela u pitanje samu prirodu međunarodnog sistema i da predstavlja presedan na koji bi mogle da se pozovu etničke manjine širom sveta.

Jedini način da se izbegne nelegalno dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice Ujedinjenih nacija jeste da svetska zajednica konstruktivno, zajednički, radi na rešavanju tog problema kroz međunarodne institucije nespornog i univerzalnog legitimiteta, rekao je Jeremić.

Srbija je na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova odgovorila sa krajnjom odgovornošću i uzdržanošću, izjavio je Jeremić i naveo da većina članica UN, među kojima ima i zemalja EU, nije priznala nezavisnost Kosova.

Oni koji su odlučili da podrže jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prema oceni Jeremića, ne slažu se sa Srbijom i većinom u međunarodnoj zajednici da je važno postići rešenje prihvatljivo za sve.

Zalažući se za rešavanje tog problema na evropski način, kompromisom, ustupcima i konsenzusom, Jeremić je istakao da odluka Srbije da zatraži od Međunarodnoog suda pravde mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova predstavlja suštinski zaokret u korist mira na zapadnom Balkanu.

Jeremić veruje da će Međunarodni sud pravde oceniti da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom, što će, kako je konstantovao, ključne aktere ohrabriti da traže rešenje prihvatljivo za sve.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić večeras se sastaje sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

On je uoči sastanka izjavio za Bi-Bi-Si da očekuje da "implementacija plana u šest tačaka (za Kosovo) više neće biti predmet bilo kakve kontroverze ili neizvesnosti."

Jeremić je rekao da su glavni sagovornik Beograda - kada je reč o primeni plana od šest tačaka - Ujedinjene nacije.

Šef diplomatije Srbije ponovio je da će sa Ban Ki Munom razgovarati o Kosovu i preneti mu gledište Beograda i "očekivanje da plan od šest tačaka bude implementiran u celosti, na način koji je to podržao Savet bezbednosti".

Jeremić je naglasio i da je Srbija protiv "bilo kakve segregacije, podele Kosova".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Prihvatićemo odluku Međunarodnog suda pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEČ - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u intervjuu austrijskim dnevnicima "Oberesterajhiše nahrihten" (OOeN) i "Klajne cajtung", da će Priština prihvatiti odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) u vezi zahteva Srbije da oceni da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Polažemo nade u sud

Izvor: EMportal, 17.Feb.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže kako se nade u bolje odnose s Kosovom vezuju za odluku Međunarodnog suda pravde, ali da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Nastavak na EMportal...

Tadić:Srbija uspostavlja nove standarde

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Feb.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova da bi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde moglo omogućiti da se ponovo razmatra budući status Kosova. U autorskom tekstu objavl ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Predsednički brifing pravnog tima

Izvor: RTV Pink, 17.Feb.2009

Tadić se sastao sa članovima pravnog tima Srbije. . . Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predstavnicima pravnog tima koji zastupaju Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde gde je zatraženo savetodavno mišljenje o pravnoj osnovanosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova,...

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Srbija nikada neće priznati Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas u više intervjua koje je dao stranim agencijama, kao i u autorskom članku u "Vašington tajmsu", da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova...U autorkom tekstu u vašingtonskom dnevniku Tadić je rekao da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Međunarodno pravo čuva Kosovo

Izvor: RTS, 17.Feb.2009

Predsednik Boris Tadić ponovio je na sastanku sa predstavnicima pravnog tima pred MSP da će Srbija svoj integritet na Kosovu braniti pravnim i diplomatskim sredstvima...Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predstavnicima pravnog tima koji zastupaju Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.