Tadić: Podrška za Zapadni Balkan

Izvor: Blic, 28.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Podrška za Zapadni Balkan

Vizija Zapadnog Balkana koji nije celovito integrisan u EU nije dobra i to tada ne bi bio prostor političke stabilnosti u dugoročnom periodu, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji „Brisel forum 2010“. Nakon susreta s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, Tadić je istakao da bi bila „velika i nepopravljiva greška ukoliko evropski političari ne bi učestvovali u integraciji Zapadnog Balkana u EU“.

Predsednik Srbije je istakao da se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traže nikakve povlastice za Zapadni Balkan prilikom ulaska u EU, ocenivši da je potrebno da postoje isti kriterijumi za integraciju svih država u evropsku porodicu naroda.

„Nijedna zemlja zapadnog Balkana ne sme uslovljavati drugu državu u evropskim integracijama zbog nerešenih bilateralnih odnosa i Srbija će i danas obećati da tako nešto neće učiniti kada su u pitanju neke zemlje koje će ući u EU posle nje", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da će putovati i u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kao i da će posetiti Mostar tokom Međunarodnog ekonomskom sajma, s ciljem da podstakne privrednu saradnju Srbije i Federacije BiH, pored već razvijenih sveukupnih veza s Republikom Srpskom. On je istakao da će Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma prihvatiti svako političko rešenje u BiH ako se do toga dođe saglasnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Tadić je još jednom ponovio principijelan stav Srbije da se zvanični Beograd protivi bilo kakvoj podeli BiH i da snažno podržava Dejtonski sporazum. „Saglasni smo da nema nametanja rešenja za BiH i sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda je prihvatljivo za Srbiju", zaključio je Tadić. Predsednik Srbije je u glavnom gradu Belgije govorio na panel diskusiji posvećenoj Balkanu, u kojoj su učestvovali i evropski komesar za proširenje Štefan File, hrvatski predsednik Ivo Josipović i američki kongresmen Džordž Vojnovič.

Uskoro u Albaniju

Tadić je najavio da će, posle uspešnih razgovora s čelnicima Hrvatske i Slovenije, uskoro otići u „istorijsku posetu Albaniji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.