Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odluka Vlade Crne Gore o priznanju Kosova - legitimna!

PODGORICA - Srpski predsednik Boris Tadić ocenio je da je odluka crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosmeta "uslovljena sopstvenim interesima" i da je legitimna kao što je legitimna i odluka Srbije da brine o sopstvenim interesima.

On je odbio da komentariše protest i zahteve pet crnogorskih opozicionih stranaka povodom te odluke Vlade Crne Gore jer je to, kako je kazao, unutrašnja stvar te države u koje zvanična Srbija ne želi da se meša.

"Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi se mešao u opoziciona zbivanja onda bi se mešao u unutrašnje stari Crne Gore", rekao je Tadić u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji i dodao da je njegova obaveza da se rukovodi principima koji su međunarodno prihvaćeni.

Tadić je potvrdio da su on i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić znali da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosmeta, ali da su se ipak nadali da ona neće uslediti dan nakon što je usvojena srpska inicijativa u Ujedinjenim nacijama.

On je kazao je njihova prva reakcija, u trenutku kada su obavešteni o namerama crnogorske vlade, bilo iznenađenje i poruka. "Nemojte to da uradite".

"Kada smo dobili uveravanja da je to neophdno i da se mora, onda je naša reakcija bila 'pa dobro čitav svet čeka, pa je sačekajte i vi, ali smo uvereni da kada bude doneta ta odluka da će biti usvojena ta rezolucija u UN-u i onda neće biti razloga da priznate nezavisnost Kosova, kao što nema razloga za neke mnogo udaljenije zemlje, koje nemaju nikakve veze sa Srbijom, za razliku od Crne Gore i Makedonije, koje su imale bliske veze sa Srbijom", naveo je Tadić.

On je kazao da Srbija ne želi destabilizaciju Crne Gore i pozvao crnogorsku javnost na mir i stabilnost.

Tadić je izrazio nadu da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti pozitivnu odluku o inicijativi Ujedinjenih nacija da se oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosmeta, ali je izrazio sumnju da će ona uticati na promenu stava velikih sila o statusu Kosmeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.