Tadić: Odbijam ulogu zločinca za Srbiju

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 17.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odbijam ulogu zločinca za Srbiju

Nema razloga da se distanciramo od Rusije, poručio predsednik u intervjuu nemačkom „Veltu”

Berlin – Srbi su na Balkanu narod koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu nemačkom dnevniku „Velt”.

„Nažalost, jedini sam predsednik koji se izvinio za zločine svoje zemlje i smatram da je zaista za žaljenje što su ostali predsednici propustili da se izvine za krvoproliće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i užase, počinjene nad mojim narodom. Ulogu zločinca za Srbiju moram da odbijem. Bio je to građanski rat u kome su svi učestvovali. Svi se moramo odrediti prema sopstvenoj odgovornosti”, rekao je Tadić.

Upitan smatra li da bi Srbija trebalo javnije da se suočava s ratnim zločinima, kao i da li bi trebalo da svetu i sebi prizna da je u balkanskim ratovima bila i zločinac, a ne samo žrtva, Tadić je odgovorio da to potragu za optuženima čini toliko važnom.

„Mi našu prošlost moramo rasvetliti. Kada je Karadžić bio uhapšen, nemački kancelar Angela Merkel me je pozvala da bi mi čestitala. Upitala me je da li sam zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda kada Mladić bude uhapšen”, dodao je Tadić. Predsednik Srbije je, takođe, rekao da ga glasine, koje se pojavljuju u evropskim medijima, o tome da je Ratko Mladić pod zaštitom bezbednosnog aparata, čine nesrećnim.

„Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentrisan na hvatanje Mladića. To kažu, takođe, i međunarodni bezbednosni eksperti. Od 46 osoba, koje je optužio tribunal, Srbija je do sada izručila njih 44, uključujući dva nekadašnja predsednika naše države”, podsetio je Tadić.

Govoreći o predstojećoj poseti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji i, komentarišući opasku „Velta” da bi Srbija trebalo da se distancira od Rusije ako želi da pripada Evropi, predsednik Srbije je rekao da Srbija nema razloga da ima veću distancu prema Rusiji nego Nemačka. „Vaša zemlja ima isto tako funkcionalne odnose sa Rusijom, kao i mi, verovatno čak i tešnje”. Podsetivši da je Nemačka posrednik između Rusije i Evrope, Tadić je izrazio nadu da i Srbija može da igra sličnu ulogu. „Velt” je konstatovao da predsednik Tadić važi za pokretačku silu kada je u pitanju približavanje EU, ali da kada je reč o statusu Kosova zastupa nepopustljivu poziciju Srbije.

Tanjug

[objavljeno: 18/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.