Tadić: Odajemo poštu žrtvama

Izvor: B92, 11.Jul.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odajemo poštu žrtvama

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da, zbog srebreničkih, ali i svih drugih nevinih žrtava, oni koji su počinili ratne zločine moraju biti u Hagu.

Srbija je čvrsto opredeljena i čini sve da završi saradnju sa Tribunalom, ne samo zato što je to "naša zakonska obaveza", naveo je Tadić, "već i zbog nas samih i pomirenja među narodima i prosperitetnijeg života na Balkanu".

"Odajući poštu žrtvama Srebrenice, odajemo poštu svim nevino >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastradalim", poručio je Tadić u izjavi koju prenosi pres služba predsednika Srbije.

"Sve nevine žrtve moramo poštovati", naveo je Tadić, "jer jedino pamteći i poštujući žrtve drugih, kao i naše, možemo pronaći snagu za pomirenje i mir među narodima Balkana, kako bi krenuli napred ka prosperitetnijoj i izvesnijoj budućnosti, koja nije opterećena ratnim zločinima".

Srbija čini sve da uhapsi Ratka Mladića i završi saradnju sa Hagom, rekao je Tadić i napomenuo da ne postoji kolektivna krivica jednog naroda, već onaj ko je počinio zločin ima ime i prezime.

Mirko Cvetković (FoNet, arhiva)

Povodom 14 godina od zločina u Srebrenici, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da nijedan zločin počinjen u prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije ne sme biti zaboravljen, prenosi pres služba Vlade Srbije.

"Naš dug prema žrtvama je da sve koji su počinili zločine izvedemo pred lice pravde. Imena i prezimena žrtava znamo, a posao pravosudnh organa, kako Srbije, tako i susednih zemalja je da otkriju i procesuiraju zločince", kazao je premijer Mirko Cvetković.

"To je jedan od najvažnijih uslova pomirenja i trajnog mira na ovim prostorima”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.