Tadić: Očekujem pozitivan ishod glasanja u UN o rezoluciji Srbije o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očekujem pozitivan ishod glasanja u UN o rezoluciji Srbije o Kosovu

EVIJAN - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se nada pozitivnom ishodu izjašnjavanja Generalne skupštine UN o predlogu rezolucije Srbije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

Tadić nije želeo da prognozira ishod sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN, ali je, odgovarajući na interesovanje novinara o tom pitanju i njegovom gledištu i očekivanjima, naglasio da je od izuzetnog značaja, ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Srbiju, već i za međunarodnu zajednicu, da se pitanje Kosova i Metohije sa političkog premesti na pravni teren.

"Srbija je učinila sve što je bilo moguće" kako bi obezbedila podršku svojoj inicitjativi, rekao je Tadić u razogovoru sa novinarima u Evijanu, gde učestvuje u radu Konferencije o svetskoj politici.

Predsednik Tadić je rekao da je i tokom posete Berlinu, prošle sedmice, kao i ovde u Evijanu mogao da se osvedoči o zabrinutosti svetskih lidera i državnika finansijskom situacijom nastalom posle krize na svetskim berzama.

On je primetio da je skup u Evijanu značajna prilika da se napravi presek i političke i ekonomske i bezbednosne situacije u svetu posle kraha hipotekarnih banaka, najpre u Sjedinjenim Državama, a potom i u nekim evropskim zemljama.

"Gotovo na svim panelima Konferencije se ocenjuje da svet posle krize na berzama neće biti isti", rekao je Tadić i dodao da se na skupu ukazuje da će jedna od posledica tih zbivanja biti i preraspodela odnosa velikih sila u svetu.

On je takođe primetio da je dobro obavestiti se iz prve ruke o tome kako će pojedine zemlje reagovati u ovakvoj situaciji, budući da Srbija pažljivo prati globalna zbivanja.

Predsednik Srbije iskoristio je prisustvo predsednika i premijera brojnih država, eminentnih profesora, političkih analitičara i direktora uspešnih svetskih kompanija u Evijanu za bilateralne susrete. On je danas razgovarao sa predsednikom Svetske trgovinske organizacije Paskalom Lamijem, predsednikom Mongolije Nambarajanom Enkbajarom i premijerom Kenije Railo Odingom, a sutra ga očekuje sastanak sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem, domaćinom konferencije.

Biće to njegov prvi susret sa šefom francuske države, a time i prilika za razgovor o bilateralnim odnosima, starom istorijskom prijateljstvu i ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske, kako je naveo Tadić.

On je ukazao da postoje značajni potencijali da se ta saradnja znatno unapredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.