Tadić: Nove ideje za nove pregovore

Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nove ideje za nove pregovore

(Fonet)

Beograd -- Boris Tadić najavio diplomatsku inicijativu Beograda i nove ideje u novoj fazi pregovora o Kosovu.

Predsednik Srbije Boris Tadić, kritikujući predlog Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti Kosova, ponovio je da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Naglašavajući da Ahtisarijev plan nije sveto pismo i da je podložan promenama, Tadić je za Asošiejted pres najavio novu diplomatsku incijativu Beograda, koja će biti usredsređena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na SAD, Evropsku uniju i Rusiju.

"To ne znači da smemo da imamo politiku 'sve ili ništa'. Moramo da imamo politiku s nekoliko pravaca, pregovora koji nas vode zaštiti naših interesa. Ne prihvatamo Ahtisarijev plan jer ne prihvatamo da Srbija ostane bez dela teritorije i bez suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kaže Tadić.

"S druge strane, moramo da vodimo politiku koja treba da obezbedi zaštitu naših interesa. To, na način na koji smo do sada radili, neće biti moguće zato što smo ušli u novu fazu pregovora o budućem statusu Kosova. To je bilo moguće u prethodnoj fazi. Nova faza zahteva i nove inicijative i nove ideje", kaže on.

Predsednik Srbije je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da obezbedi evropsku budućnost zemlje i dodao da je hapšenje haških begunaca, na čelu s Ratkom Mladićem, od ključnog značaja ne samo za integraciju Srbije u EU, već i za pomirenje u regionu posle krvavih sukoba.

Dolaze Kinezi i Rusi

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić najavio je da će Beograd uskoro posetiti visoki zvaničnici Kine i Rusije, stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

"Diplomatska incijativa Srbije podrazumeva i da u Beograd dođu visoki predstavnici država koje imaju odlučujući uticaj na rešavanje uređenja Kosova i Metohije", rekao je Đurić.

17. aprila će doći potpredsednik kineske vlade Hui Lijangju, a 18. i 19. aprila u Beogradu će biti ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kaže Đurić.

Polt: Nadgledana nezavisnost najbolja

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavio je danas da će glasanje u Senatu SAD o rezoluciji o Kosovu, ako ga bude, samo potvrditi stav Vašingtona da je nadgledana nezavisnost jedino i najbolje moguće rešenje za budući status Kosova.

"Ne očekujem da će to negativno uticati na odnose Vašingtona i Beograda. Prvo pitanje za SAD je da vidi uspešnu budućnost za Srbiju i srpski narod, a to se odnosi i na srpske građane koji žive na Kosovu", rekao je Polt novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Prema Poltovim rečima, plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova "ne samo da je odličan, već je fer i pažljivo osmišljen da se dođe do rešenja, što niko nije uspeo do sada".

"Plan je da se nađe rešenje krajem proleća, početkom leta", rekao je Polt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.