Tadić: Nova vlada što hitnije

Izvor: B92, 06.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nova vlada što hitnije

Beograd, Novi Sad -- Lider Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je na hitno formiranje socijalno odgovorne vlade i rekao da se nada da će ona biti i formirana do kraja ovog meseca.

"Svakom ko želi da ovaj narod ima budućnost i perspektivu, posle opredeljenja Demokratske stranke Srbije za poništenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasno je da sa radikalima i narodnjacima nema šta da traži", rekao je Tadić.

Ako bi Srbija rekla da neće sa Evropom, onda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi EU donela novu strategiju za proširenje u kojoj Srbije ne bi bilo. U takvoj situaciji najoštećenija bi bila Srbija, a ne Evropa, naveo je Tadić.

Tadić, koji je i predsednik Srbije, nije hteo da komentariše medijske spekulacije i procene šta je lista Za evropsku Srbiju spremna da ponudi koaliciji oko SPS-a u okviru pregovora o formiranju vlade.

Osvrćući se na ocene analitičara da se Socijalistička partija Srbije nije istinski reformisala i da njen ambivalentan stav prema Miloševićevom nasleđu i njegovoj porodici, kao i stav prema Haškom tribunalu, mogu biti faktor nestabilnosti moguće koalicione vlade, Tadić je primetio da je "celo naše društvo nedovoljno reformisano".

Upravo zato nam treba vlada koja će ozbiljnim socijalnim reformama ispraviti nepravdu da oni najslabiji i najugroženiji trpe najviše u samom procesu reformisanja, rekao je Tadić.

On je zaključio da DS neće kalkulisati sa novim izborima i iskreno će uložiti sav svoj napor da se izborna volja građana izražena 11. maja pretoči u stabilnu i socijalno odgovornu vladu.

Senić: SSP će biti usvojen

Stranka G17 plus uverena je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom biti vrlo brzo usvojen u Skupštini Srbije sa najmanje 142 glasa narodnih poslanika, rekao je funkcioner te stranke Vlajko Senić.

Senić je agenciji Beta kazao da je to "sasvim normalno i očekivano", jer su, kako je naveo, građani Srbije tako glasali na nedavno završenim parlamentarnim izborima, kao i da je to rezultat trogodišnjeg rada na donošenju tog sporazuma.

Prema njegovim rečima, SSP je od životne važnosti za srpsko društvo. "Pravna analiza o kojoj smo slušali danas predstavlja samo nastavak antievropske politike Demokratske stranke Srbije, a takvoj politici građani Srbije su uskratili poverenje na izborima", rekao je Senić.

On je očekuje da će se uskoro konstituisati novi saziv parlamenta i da će biti formirana proevropska vlada koja će kao jedan od svojih prioriteta imati ratifikaciju SSP-a u parlamentu, jer je to "jedini i najbrži garant ekonomskog boljitka Srbije i ubrzanog ulaska Srbije u EU".

Senić je kazao da će se narednih dana znati da li će lista Za evropsku Srbiju početi pregovore sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije.

On je stav lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da treba formirati vladu sa Demokratskom strankom ocenio kao ispravan.

"To znači da je on (Dragan Marković) razumeo za šta su građani Srbije glasali i, kao čovek koji ima odgovornost za vođenje lokalne samouprave, shvata neophodnost i važnost evropskih integracija", rekao je Senić i dodao da je ubeđen da će i svi ostali odgovorni političari postupiti kao on.

"Relativno brzo do nove vlade"

Funkcionerka DS-a Nada Kolundžija očekuje ubrzanje formiranja nove vlade, nakon izjava iz Jedinstvene Srbije da u novu koaliciju uđe sa listom Za evropsku Srbiju.

"Procesi o formiranju vlade će ići relativno brzo, ali ne mogu da prognoziram i kada će biti završeni", rekla je Nada Kolundžija i navela da odluka JS-a potvrđuje optimizam liste Za evropsku Srbiju da će formirati većinu u parlamentu.

Ona je rekla da je uverena da će koalicioni partneri Jedinstvene Srbije, Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, takođe doneti odluku da formiraju vladu sa proevropskim blokom.

Nada Kolundžija je navela da je bilo "politički korektno" što DS nije vršio pritisak na koaliciju oko socijalista da sa njima pregovaraju o vladi.

"Dali smo im vremena da ispune obećanje iz predizborne kampanje i najpre razgovaraju sa radikalima i narodnjacima o formiranju vlade", kaže ona.

"Stigli su do tačke iz koje se videlo da njihovi programski ciljevi nisu mogući bez evropskih integracija i da nema razloga da formiraju vladu koja bi Srbiju vodila u izolaciju", kazala je ona.

Mađarska koalicija ne postavlja uslove

Mađarska koalicija neće postavljati ultimatume, niti na druge načine uslovljavati formiranje proevropske vlade, izjavio je funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

"Ni od jednog od naših funkcionera nećete čuti da je uspostavljanje regija preduslov za našu podršku proevropskoj vladi", rekao je on za novosadski Dnevnik, napominjući da je mađarska nacionalna zajednica životno zainteresovana za formiranje proevropske vlasti u Srbiji.

Zbog toga "podršku možemo dati samo vladi koja će zaista rapidno ići ka EU i za koju će autonomija Vojvodine, uz privredne i poljoprivredne teme, predstavljati pitanje broj jedan".

Pastor je rekao da je regionalizacija tema o kojoj u Srbiji treba razmišljati i dodao da je Mađarska koalicija spremna za razgovore "sa svim zainteresovanim političkim činiocima, kako bismo dogovorili najbolji mogući način za rešavanje tog pitanja".

Za koaliciju se regionalizacija pre svega odnosi na Vojvodinu i potrebu da pokrajina dobije ozbiljnije nadležnosti, izvorne prihode i svoju imovinu, ali u isto vreme se ta koalicija zalaže za uspostavljanju podregija, kako u Vojvodini, tako i širom Srbije.

"Ne radi se o razmišljanjima izvan pravnog poretka Republike Srbije, već to što smo ponudili predstavlja samo jednu od mnogih budućih podregija u Srbiji", zaključio je Pastor.

Blic: Proevropska vlada do 15. juna

Vlada Srbije, koju bi činile lista Za evropsku Srbiju, koalicija SPS-PUPS-JS i manjine, treba da bude formirana do 15. juna, piše Blic, pozivajući se na sagovornika koji učestvuje u pregovorima.

Koalicija oko demokrata nastoji da vlada Srbije bude što pre formirana kako se ne bi ponovilo iskustvo sadašnje tehničke vlade, čije je konstituisanje trajalo gotovo tri meseca, piše list.

Prema saznanjima Blica, lideru SPS-a Ivici Dačiću i potpredsedniku SPS-a Milutinu Mrkonjiću demokrate nude mogućnost potpredsedničkog, premijerskog ili ministarskog mesta.

Dačić i Mrkonjić imaju mogućnost da se odluče - Dačić između premijerskog i potpredsedničkog mesta u vladi, odnosno, Mrkonjić ministarskog i premijerskog.

Prema pisanju lista, SPS prvenstveno želi vladu koja će izdržati ceo mandat i tako realizovati dogovorene principe i program, pa nije isključeno da SPS prihvati da mandatar bude iz redova demokrata, koje za to mesto pripremaju potpredsednika Bojana Pajtića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.