Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nezavisnost neprihavljiva

Priština -- Prvi put u poslednjih šest godina jedan predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, boravi na Kosovu.

Pre razgovora sa šefom UNMIK-a, Sorenom Jesenom-Petersenom, predsednik Tadić je obišao sela Cernicu i Šilovo. Govoreći građanima Šilova, Tadić je kazao da je tu da skrene pažnju na položaj Srba i drugih nealbanaca na Kosovu:

"Ja sam došao ovde da skrenem pažnju i svetskoj javnosti u kakvim uslovima živi naš narod, naša deca, naši starci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žene. Želeo sam da razgovaram i sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, o Kosovu i o položaju srpskog naroda, o položaju svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji i to su razlozi moje posete. Nažalost, nisam došao sa čarobnim štapićem, voleo bih da jesam, ali oni ne postoje samo u bajkama, ali ono što mogu da vam kažem je da ću apsolutno svom snagom i svim što je u mojoj moći, dati da se izborim i borim za prava našeg naroda i svakog građanina naše zemlje Srbije, koji živi na Kosovu i Metohiji", kazao je Tadić.

Tokom posete Prištini, ispred sedišta UNMIK-a gde su razgovarali Tadić i Soren Jesen-Petersen, grupa Albanaca je organizovala demonstracije. Protest ispred zgrade UNMIK-a organizovala je nevladina organizacija 'Kosovska mreža za akciju', ali nekoliko desetina demonstranata, osim buke iz pištaljki, nije napravilo veće probleme. Koliko se moglo videti, samo su neki policajci iz špalira koji je demontstrante odvajao od zgrade UNMIK-a nastradalo od jaja kojima su ih demonstranti gađali. Oni su na trotoaru preko puta autobusa sa novinarima, razvili i žutu traku, na kojoj je na albanskom i engleskom jeziku pisalo: mesto zločina, ne prilazi. Iako su demonstracije bile mirne, policija je privela nekoliko demonstranata. Sve ulice oko zgrade UNMIK-a su bile blokirane i obezbeđivao ih je izuzetno veliki broj policajaca, javlja dopisnik B92, koji prati posetu Tadića, Peđa Obradović.

Boris Tadić je nakon razgovora sa Jesenom-Petersenom kazao da je od međunarodnih vlasti u Prištini tražio dodatne bezbednosne garancije za Srbe i sve nealbance na Kosovu i Metohiji.

Pred oko 2.000 ljudi okupljenih u Štrpcu, Tadić je kazao da je nezavisnost Kosova neprihvatljivo rešenje. "Ja sam protiv nezavisnosti Kosova i za mene je nezavisnost neprihvatljiva. Nikada takvo rešenje neću prihvatiti", rekao je Tadić.

Peđa Obradović prenosi da je Boris Tadić imao i izuzetno dobru zaštitu tokom posete Kosovu. Po njegovim rečima, UNMIK i KFOR su uradili sve da poseta prođe bez incidenata. Kolonu prati najmanje desetak vozila KFOR-a i UNMIK-a, a sve vreme situaciju iz vazduha nadgledaju najmanje dva helikoptera. Na svakoj raskrsnici je policija koja zaustavlja i preusmerava saobraćaj.

Pored Prištine, Tadić je posetio i Srbe u Štrpcu i Velikoj Hoči i u svakom od tih mesta ostavio po jednu državnu zastavu Srbije. U Štrpcima ga je dočekalo oko 800 ljudi, ali se u Cernici okupilo svega nekoliko desetina, pošto u celoj enklavi živi jedva stotinak Srba. Predsednik Srbije je svugde dočekan uz kratki kulturno-umetnički program i Srbi su ga više slušali, nego što su mu upućivali poruke.

Tadićeve poruke, pak, mogu se sažeti u sledeće: on neće odustati od borbe za legitimne interese Srba na Kosovu i Metohiji, Kosovo je deo SCG i da je ovo normalna poseta predsednika Srbije jednom njenom delu. On je kazao da nije došao da upućuje velike poruke, već da ga zanima kako da popravi život Srba na Kosovu.

Petersen se nada

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen se nada da će predsednik Srbije Boris Tadić tokom svoje posete Kosovu uputiti pozitivan signal o spremnosti Beograda da "izgradi mostove poverenja", saopštio je UNMIK nakon razgovora Petersena sa Tadićem.

Šef UNMIK-a je u razgovoru sa Tadićem naglasio da kosovske i međunarodne institucije nastavljaju napore i da ostaju posvećene primeni standarda i ukazao na oblasti u kojima je neophodan značajan napredak, pre svega na planu slobode kretanja i povratka raseljenih lica.

Jesen-Petersen je još jednom pozvao na puno učešće kosovskih Srba u političkom i demokratskom procesu kako bi se omogućio najveći mogući napredak u pitanjima koja su za njih značajna.

Šef UNMIK-a je naglasio da politika Kosovske energetske korporacije (KEK) nije diskriminatorska.

Jesen-Petersem o Tadić su razgovarali i o obnovi pravoslavnih objekata koji su porušeni tokom nasilja 17. marta prošle godine, kaže se u saopštenju UNMIK-a.

A u Vranju...

Predsednik Srbije Boris Tadić na putu za Kosovo i Metohiju u subotu je, nakon Lebana, posetio Vranje, a veći deo posete tom gradu proveo je u obilasku kompanije "Simpo". Nakon obilaska Tadić je, kako prenosi dopisnik B92 Radoman Irić, bio impresioniran uspesima te kompanije.

Tadić se u desetominutnom obraćanju rukovodstvu "Simpa" nije bavio političkim i državničkim temama, već privredom, kroz prizmu onoga što je video u ovoj kompaniji. "Ključni problem, državni problem Srbije nije ni Kosovo i Metohija, nije ni Haški tribunal, nija ni državna zajednica Srbija i Crna Gora. Ključni državni problem Srbije je privreda", rekao je Tadić.

Zbog onoga što jeste danas, zbog svoje programske orijentacije, "Simpo" mora da ima podršku naše politike i naše Vlade, rekao je Tadić: "'Simpo' koji je u stvari kičma našeg državnog postojanja u čitavoj južnoj Srbiji, mora da postoji i dalje. Ja ne mogu da zamislim južnu Srbiju bez 'Simpa'."

Impresioniran onim što je video u toj kompaniji, Tadić je završio, onako kako je i započeo: "Hvala vam što postojite kao fabrika i što imate ovakve razvojne programe, ovakve razvojne potencijale i još jednom ću da ponovim, mene uopšte ne zanima partijska pripadnost kada je u pitanju proizvodnja."

Rupel: Jako važan izveštaj

Na 41. Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji o značaju saradnje između OEBS-a i OUN-a, koja se održava u Minhenu, predsedavajući OEBS-a, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel je govorio i o Kosovu.

Rupel je u pozdravnom govoru rekao da OEBS i OUN vezuju brojni zajednički projekti i pri tome posebno istakao rešavanje statusa Kosova: "Međunarodna zajednica ove godine očekuje izveštaj o ostvarivanju standarda, što će biti jako važno za dalje rasprave o budućem statusu Kosova", rekao je Rupel i dodao da današnji kriterijumi za korektnu saradnju u međunarodnoj zajednici, koje će Kosovo morati da poštuje, znače suštinsko poštovanje nove realnosti.

Na ovoj konferenciji,koja se održava svake godine učestvuju visoki i uticajni spoljnopolitički i odbrambeni predstavnici, a pored Kofija Anana, u Minhenu su ove godine i visoki komesar EU za bezbednost Havijer Solana, generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, američki ministar odbrane Donald Ramsfeld i druge brojne ličnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.