Tadić: Nezavisnost Kosmeta - kriza u Srbiji

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nezavisnost Kosmeta - kriza u Srbiji

Srbija bi mogla da uđe u period krize, ne isključujući i mogućnost nasilja, u slučaju da Albanci sa Kosova jednostrano proglase nezavisnost, ocenio je juče predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji Frans pres (AFP). "Takva odluka kosovskih Albanaca odmah bi dovela do nestabilnosti. Sve je moguće. Izbegavam da razmišljam o mogućim scenarijima, ali sve je moguće, pa čak i nasilje", upozorio je Tadić, a prenose elektronski mediji. Tadić je naglasio da bi jednostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proglašenje nezavisnosti "destabilizovalo srpsku demokratiju i budućnost zemlje", misleći na moguću krizu koalicione vlade koju bi mogli da iskoriste ultranacionalisti koji su u Srbiji i dalje uticajni.

"Neki smatraju da je važnija stabilnost za dva miliona Albanaca na Kosovu, nego nestabilnost deset miliona Srba", naveo je Tadić.

On je podsetio da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti moglo da izazove nestabilnost i u onim zemljama koje imaju slične probleme sa etničkim manjinama, kao i da bi zemlje koje eventualno priznaju nezavisnost pokrajine mogle da očekuju radikalnu promenu odnosa sa Srbijom. "Naši odnosi više neće biti isti. Voleo bih da izbegnem taj scenario, ali to neće biti moguće", podvukao je predsednik Srbije.

Tadić je, međutim, kazao da još nisu iscrpljene sve mogućnosti da se dođe do kompromisnog rešenja, a veću šansu da "stvari okrene u svoju korist" dobila bi ako uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića. "Pozicija Srbije bi se odmah promenila. Ta pozicija bi bila sasvim drugačija i pregovaračka ′trojka′ bi prihvatila naše predloge. Reakcija bi odmah usledila", zaključio je Tadić.

Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.