Izvor: Blic, 26.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nedopustivi napadi na novinare

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ne sme više da se dogodi da se napadaju i prebijaju novinari, snimatelji i fotoreporteri koji profesionalno rade svoj posao.



Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Tadić u potpunosti podržava zahtev medijskih kuća da državni organi moraju da omoguće novinarskim ekipama nesmetan rad i bezbednost na terenu.

"Napadom na novinare, lekare, advokate, policajce, ljude koji rade svoj posao, ugrožavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se osnovni temelji društva", rekao je predsednik Tadić i naglasio da nadležne službe moraju da obezbede sigurnost svim građanima Srbije.

On je ukazao i da su govor mržnje i pozivi na linč i nasilje, koji se čuje od predstavnika nekih stranaka, neprimereni u civilizovanom društvu i pozvao političare da povedu računa o svojoj retorici i ponašaju se odgovorno i ozbiljno.

"Jezik mržnje i nasilničko ponašanje ne mogu biti tolerisani, ni u parlamentu, ni na ulici", naglasio je predsednik Tadić.

RTS neće izveštavati sa protesta

U prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije danas je održan sastanak predstavnika novinarskih udruženja i glavnih i odgovornih urednika medija koji su uputili proglas javnosti i državnim organima za zaštitu rada i života novinara.

"Nedopustivo je da kolovođe demonstracija otvoreno prete smrću novinarima i najvišim državnim funkcionerima, što je samo po sebi teško krivično delo, a da policijski i pravosudni organi ne preduzimaju gotovo ništa", navodi se, između ostalog, u proglasu.

Kolegijum Informativnog programa RTS-a odlučio je da više ne šalje kamere i snimatelje na protesne skupove na kojima se preti i napadaju predstavnici medija.

"To je naša interna odluka", rekao je Tanjugu glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

"Kolegijum je dodlučio da se sa takvih skupova više ne izveštava "slikom" zbog napada na novinare i širenje atmosfere nasilja od strane nekih učesnika", rekao je Stefanović.

Direktor i glavni i odgovorni urednik televizije Studio B Aleksandar Timofejev izjavio je danas da će novinarske ekipe te televizije i danas izveštavati sa protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića, ali "na pristojnoj udaljenosti".

"Novinarske ekipe će biti na pristojoj udaljenosti, kako ne bi bili u direktnom kontaktu sa izazivačima nasilja", rekao je Timofejev Tanjugu, dodajući da je to "jedini način da (novinarske ekipe) ne budu povređenje na takvim skupovima".

Predstavnici medija su zaključili da su za napade i na novinare, snimatelje i fotoreportere, na protestima povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, odgovorni organizatori demonstracija, ali i državni organi, koji to nisu sprečili.

"Došli smo do situacije da razmišljamo koliki je prostor između prebijanja i ubijanja", ukazao je potpredsednik NUNS Miša Brkić i naglasio da mediji i novinari ne traže ništa više sem prava da nesmetano obavljaju posao.

"Mislimo da je čaša prevršila meru, da ovo više nije demokratija i da jeste vreme za bojkot Srpske radikalne stranke", rekao je Brkić.

Glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović smatra da se izveštavanje ne bi smelo svoditi na puko prenošenje, već na objašnjavanje onoga što se dešava.

"Naše nije samo da prenesemo šta je rekla Vjerica Radeta, nego da kažemo šta je to što ona govori, da je to krivično delo i najveći primitivizam i mržnja. Kada to svi kažu jasno i glasno, pravim imenom, izložićemo se još većem riziku, ali se time postiže bolji efekat od bojkota, i nisam siguran da bi se to ponovilo", rekao je Simonović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Nedopustivi napadi na novinare

Izvor: RTS, 26.Jul.2008

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić u potpunosti podržava zahtev medijskih kuća da državni organi moraju da omoguće novinarskim ekipama nesmetan rad i bezbednost na terenu. Napadi na novinare izazvali su oštra reagovanja medijskih kuća i političkih stranaka. ...

Nastavak na RTS...

Predsednik: Nedopustivi napadi na novinare

Izvor: Kurir, 26.Jul.2008

BEOGRAD, 26. jula 2008. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ne sme više da se dogodi da se napadaju i prebijaju novinari, snimatelji i fotoreporteri koji profesionalno rade svoj posao. Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Tadić u potpunosti podržava zahtev...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.