Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne prihvatamo nezavisnost

Beograd, Priština -- Rekao sam Martiju Ahtisariju da Srbija i ja, kao njen predsednik, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost KiM, navodi Boris Tadić.

"Nametnuta nezavisnost Kosova kosila bi se sa osnovnim principima međunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politički i pravni presedan", naveo je predsednik Srbije. On je rekao da se u predlogu izričito ne pominje nezavisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Priština spokojno očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ahtisarijev predlog, navode predstavnici kosovske vlade.

Tadić je u obraćanju javnosti rekao da se, osim budućeg statusa Kosova, Ahtisarijev predlog bavi i nizom posebnih pitanja, kao što su decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na KiM, međunarodnim civilnim i vojnim prisustvom u pokrajini i drugim.

Predsednik Srbije pozvao je u ponedeljak, 5. februara, na zajednički sastanak sve lidere parlamentarnih stranaka i koalicija kako bi ih upoznao sa tekstom predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

U saopštenju kabineta predsednika navodi se da Tadić želi da sa liderima stranaka postigne saglasnost oko daljih koraka u cilju zaštite interesa Srbije po pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Tadić navodi da je lidere partija pozvao jer Skupština Srbije još nije konstituisana.

Koštunica: Ahtisarijev predlog nelegitiman

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je "nelegitiman" predlog za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Njegov (Ahtisarijev) predlog krši Povelju UN i načela međunarodnog prava na kojima počivaju mir i stabilnost u svetu. To znači da je Ahtisarijev predlog nelegitiman", navodi se u izjavi Koštunice.

Predsednik Vlade Srbije je dodao da izaslanik UN "nije imao mandat da se bavi državnim statusom Srbije i da zadire u njen suverenitet i teritorijalni integritet", kao i da nije imao mandat da "deli teritoriju Srbije i prekraja njene međunarodno priznate granice".

"Takav mandat mu nije dao niko, a najmanje bi to mogla Srbija, kao suverena, demokratska i evropska država", naveo je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, Ahtisari je dobio mandat jedino da se bavi statusom Pokrajine Kosovo i Metohija, a očigledno je da je on svojim predlogom izašao iz okvira tog mandata.

Saglasno Ustavu Srbije, sada Narodna skupština mora da utvrdi sve dalje korake koje će Srbija preduzeti, naveo je predsednik Vlade Srbije.

Drašković: U prilog nezavisnom Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je da je predlog specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija neprihvatljiv, jer toj pokrajini daje nesumnjive i jasne atribute države i nezavisnosti.

"Ahtisarijev predlog je neprihvatljiv zbog odredaba koje predvidjaju članstvo Kosova u medjunarodnim organizacijama i formiranje kosovskih pograničnih snaga", rekao je Drašković za RTS.

"Bilo koja forma medjunarodnog statusa Kosova automatski znači promenu državnog statusa Srbije, a Ahtisari za to nije dobio mandat", istakao je Drašković.

Vučetić: Skupština može do 15.2.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenio je da je moguće najkasnije do 15. februara sazvati konstitutivnu sednicu Skupštine, posle koje bi ona mogla da raspravlja o eventualnoj rezoluciji o Kosovu, predlogu Ahtisarija i drugim pitanjima.

Povodom zahteva za sazivanje hitne sednice Skupštine i navoda da parlament mora da utvrdi dalje korake povodom Ahtisarijevog predlga za Kosovo, Vučetić je agenciji Beta rekao da će Skupština imati pun ustavno-pravni kapacitet i moći da donosi sve odluke u skladu sa Ustavom posle konstituticne sednice koja bi trajala dan ili dva.

"Ako se među strankama koje su ušle u parlament postigne dogovor, ako one odrede imena poslanika, nema nikakvih smetnji i problema da skupština bude konstitutisana u vrlo kratkom roku, znatno pre isteka starog roka, 24. februara, s obzirom na ponavljanje izbora na šest biračkih mesta", rekao je Vučetić.

Dragišić: Dobra vest - ne pominje se vojska

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je dobro što u predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija za status Kosova nema reči o vojsci ili oružanim snagama jer su to elementi državnosti i suverenosti.

"Pominju se neke 'lake snage' ali to nije vojska već je nešto slično žandarmeriji, koja bi trebalo da bude u sastavu policije. U tom slučaju, to ne bi bilo neprihvatljivo jer policiju imaju opštine i to nije element državnosti", kazao je Dragišić.

On je dodao da je potrebno da se detaljno prouči Aneks VIII predloga jer, kako je rekao, "đavo se krije u sitnicama".

Dragišić je ocenio da je za Srbiju neprihvatljivo postojanje obavestajne službe Kosova jer je ta služba u funkciji spoljne politike koju pokrajina ne sme da ima ukoliko nije samostalna država.

Reakcije stranaka

Demokratska stranka smatra da predlog o statusu Kosova, koji je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari danas predstavio, sadrži elemente koji bi mogli da vode ka nezavisnosti. "U tom smislu DS ističe da je takvo rešenje neprihvatljivo za Srbiju i da ga Srbija nikada neće i ne sme prihvatiti", navodi se u saopštenju DS-a.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić zatražio je hitnu sednicu Skupštine Srbije, na kojoj bi bili verifikovani mandati poslanika i usvojena rezolucija o Kosovu.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da Srbija treba aktivno da učestvuje u razgovorima sa međunarodnom zajednicom radi postizanja mirnog i kompromisnog rešenja budućeg statusa Kosova.

Grubješićeva je agenciji Beta rekla da je to u interesu svih građana koji žive na Kosovu i da "pretnje međunarodnoj zajednici ili ignorisanje stvarnosti ne mogu doprineti rešenju tog problema, već da samo mogu otežati našu pregovaračku poziciju".

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da bi Srbija trebalo dalje da učestvuje u pregovaračkom procesu i da iznese predloge koji bi vodili boljoj zaštiti Srba na Kosovu. Korać je agenciji Beta kazao da srpska strana treba da iznese i predloge koji bi bili osnova za buduće bolje odnose Beograda i Prištine.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da je neophodno da predsednik Srbije upozna sve političke stranke sa predlogom rešenja Martija Ahtisarija.

"Mi nismo upoznati sa planom Ahtisarija, a pošto se Tadić jedini sreo sa njim, bilo bi neophodno da o tome obavesti sve stranke u Srbiji", rekao je Dačić agenciji Beta. Kosovo i Metohija, prema Dačićevim rečima, nije pitanje partija, već države i oko toga treba da se zauzme jedinstven stav.

Ilić: Šta će nam EU bez Kosova?

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je sinoć gostujući na TV Palma plus da Srbija mora da razmisli da li želi da uđe u Evropsku uniju koja joj oduzima deo teritorije.

"Ako EU želi da nam oduzme na nezakonit način deo naše teritorije, kakvu mi borbu onda vodimo za tu Evropsku uniju? Ko su nam 'prijatelji' ako će na jedan nezakonit način oduzeti jednoj suverenoj državi deo teritorije i dati nekom drugom?", pita se jedan od lidera narodnjačke koalicije.

"Mi smo ozbiljna država, a ne banana država, pa da nam neko mahne šargarepom, a 'vi nam dajte Kosovo'. Kosovo nije na prodaju i niko od političara nema legitimitet po Ustavu da bilo šta prihvati bez referenduma", rekao je Ilić.

"Suštinu će sadržavati aneksi"

U sinoćnjoj emisiji Replika TV B92 sagovornici su istakli da dokument koji Ahtisari nudi nije konačno rešenje o budućem statusu.

Analitičar Dušan Janjić izjavio je da njegov zadatak nije bio da odredi konačan status, što će pokazati i brojne, naknadne rasprave.

"Mi smo potrošili godinu i po da saznamo ono što znamo - da u Beogradu niko neće potpisati nezavisnost, da nijedan Albanac neće prihvatiti vlast Srbije", rekao je on.

"A u međuvremenu, nijedan dan nije potrošen da se razgovara o budućem statusu kao budućim odnosima Albanaca i Srba - a to je bila tema", kaže Janjić.

Oliver Ivanović iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju kaže da je reč o osnovnom dokumentu koji svaka strana može da tumači na svoj način.

"Ne treba zaboraviti da će suština i glavna zamka biti u aneksima. Predviđeno je da Ahtisari predloži 10 ili 11 aneksa, postoji mogućnost da će se taj broj povećati vremenom. Svaki put kad se pojavi problem, on to mora da reši nekim aneksom", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.