Tadić: Ne odustajemo od Kosova zarad ulaska u EU!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne odustajemo od Kosova zarad ulaska u EU!

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće odustati od zaštite

teritorijalnog integriteta zarad zarad evropskih integracija.

"Ako neko misli da će ova proevropska vlada odustati od odbrane nacionalnih interesa zarad evropskih perspektiva vara se", rekao je Tadić na konferenciji za novinare. On je dodao da ja članstvo u Evropskoj uniji vrhunski nacionalni interes, ali da to ne znači da će Srbija prihvatiti ucene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predsednik Tadić je ponovio da će Srbija nastaviti da se bori za Kosovo i Metohiju diplomatskim sredstvima. On je istakao da saradnja sa Haškim tribunalom znači da Srbija čuva nacionalne interese.

Tadić je ponovio da predizborna obećanja građanima moraju biti ispunjena.

"Uveren sam da će Vlada Srbije rešiti konkretne probleme građana i da će državi doneti potrebnu stabilnost", rekao je Tadić.

Pomirenje DS i SPS-a

Predsednik Srbije je ocenio da ispunjavanje predizbornih obećanja podrazumeva Vladu s punim mandatom i da svako radi svoj posao, ali i da se radi timski.

Predsednik Tadić je rekao da je političko pomirenje Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije već realizovano, kroz rad u Vladi Srbije, i da će veoma brzo doći i do formalnog potpisivanja deklaracije o tom pomirenju.

"Na potpisivanju deklaracije o političkom pomirenju DS-a i SPS-a se radi i do toga će doći vrlo brzo", rekao je Tadić.

Ban Ki -mun prekoračio ovlašćenja

Tadić je istakao da Srbija neće odustati da na Generalnoj skupštiniUN traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i njegovim priznanjem od strane nekih država.

Prema njegovim rečima, Srbija zbog takve principijelne politike prema Kosovu nailazi na otpore, pretnje i nerazumevanje i u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Tadić je kazao i da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun prekoračio svoja ovlašćenja kada se odlučio za rekonfiguraciju međunarodnog prisustva na Kosovu.

On je ponovio da Srbija nema ništa protiv dolaska Euleksa na Kosovo, ali samo ako to dozvoli Savet bezbednosti UN.

Koštuničino "vrhunsko političko licemrje"

Predsednik Srbije je insistiranje bivšeg premijera Vojislava Koštunice na revidiranju saradnje sa Haškim tribunalom nazvao "vrhunskim političkim licemerjem", podsetivši da je za Koštuničinog mandata tom sudu izručen najveći broj optuženih.

On je kazao da saradnja sa Hagom pomaže Srbiji da podigne svoj kredibilitet u svetu, ali da će isto tako insistirati da Tribunal podigne svoj kredibilitet obnavljanjem postupka protiv Ramuša Haradinaja i Nasera Orića.

Tadić je kazao i da Srbija nikada neće dozvoliti da se na bilo koji način dovede u pitanje opstanak Republike Srpske.

Predsednik Srbije je takođe najavio da će insistirati na ubrzanju rada Skupštine Srbije. On je naveo da poslanici opozicije, opstrukcijom rada parlamenta, rade protiv evropskih integracija i građana Srbije.

On je rekao i da očekuje da će u narednih nekoliko meseci Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU i da će Skupština ratifikovati gasni sporazum sa Srbijom, koji je "vrhunski nacionalni interes.

Zahtev Hrvatskoj da ispita zločine u "Oluji"

Predsednik Tadić zatražio je od Hrvatske da ispita zločine koji su počinjeni za vreme hrvatske vojne akcije "Oluja" i da podigne na viši nivo intenzitet traganja za nestalima.

"Tražim i da se izvrši ekshumacija i da se oni ljudi, pripadnici mog naroda koji žive u neizvesnosti o sudbini najbližih, rasterete muka. To je obaveza i Srbije kada su u pitanju žrtve drugih naroda", rekao

je Tadić povodom 13. godišnjice akcije "Oluja".Podsetivši da je u "Oluji" ubijeno ili nestalo oko 1.600 Srba, a da je sa ognjišta proterano oko 250.000, Tadić je kazao da od Hrvatske očekuje izvinjenje za to što se dogodilo.

"Dobro je poznato da sam uputio izvinjenje svim naroda za zločine koji su pripadali mom narodu. Nisam čuo reč izvinjenja predstavnika drugih država za zločine koji su učinjeni nad pripadnicima srpskog naroda", rekao je Tadić.

On je dodao da je izvinjenje očekuje zbog porodica žrtava i budućnosti odnosa zemalja bivše SFRJ koje neće moći da uđu u EU dok ne reše ta pitanja.

Poštovanje evropskih vrednosti

Predsednik je kazao i da nije dovoljna samo saradnja sa Tribunalom u Hagu, nego i konkretan rad državnih institucija na pronalaženju žrtava, na čemu će Srbija insistirati.

"Kao što insistiramo da se poštuju evropske vrednosti u Srbiji, insistiraćemo da se poštuju evropske vrednosti i u svim regionalnim državama uključujući i Hrvatsku. Ovo je pitanje od kojeg kao predsednik države neću odustati", poručio je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.