Tadić: Možemo i bez nove deklaracije o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2011, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Možemo i bez nove deklaracije o Kosovu

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nova deklaracija parlamenta o Kosovu i Metohiji ne mora da bude doneta jer vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim odlukama parlamenta.

"I ako je nema, to ne znači da nastaje neki crni dan, bilo bi dobro da ona može da bude doneta, ali i ne mora", rekao je Tadić gostujući na "Prvoj" televiziji.

Tadić je, osvrćući se na dijalog sa Prištinom, rekao da još nema dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vezi sa administrativnim prelazima, ali da se razgovara o "integrisanom upravljanju".

"Mi sve vreme idemo sa inicijativama, a Priština bi želela da pregovore pretvori u proces koji bi podrazumevao implicitno priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Tadić, i dodao da albanska strana želi da administrativne prelaze proglasi granicama, na šta Srbija nikada neće pristati.

Tadić je istakao da je sadašnja generacija političara dužna da pronađe rešenje za kosovski problem, čak i ako on neće zadovoljiti sve građane Srbije.

"Ja bih voleo da neko drugi bude kriv za to što niko ne može da bude zadovoljan rešenjem na Kosovu, ali nešto moramo da ostvarimo", objasnio je Tadić, dodajući da će, kako vreme odmiče, mogućnosti da Srbija nešto dobije kada je reč o Kosovu biti sve manje.

U prošlosti je, kako je objasnio, unutrašnji politički konsenzus o Kosovu postojao zato što se nisu donosile nikakve odluke, već je to, pre svega, bilo emotivno pitanje, ali danas se odluke moraju donositi i zato se javljaju nesuglasice, čak i u okviru vladajuće koalicije.

"Lako je baviti se Kosovom kada nema odluka. Teško je izaći pred građane i reći - to je moj stav, jer svima je jasno da ne možemo da dobijemo sve i da ćemo više da izgubimo nego što ćemo da dobijemo", istakao je Tadić.

Podsećajući da je zbog Kosova vođen rat sa NATO, Tadić je rekao da dovođenje u pitanje odluka velikih sila, odnosno posledica rata, neminovno dovodi do povećanja agresije u političkim odnosima velikih sila prema Srbiji.

Tadić je objasnio da će Kosovo, kao i do sada, ostati problem EU i SAD.

"Ako iko misli da Rusija, Kina ili Brazil tretiraju Kosovo kao svoj gorući problem jeste veoma naivan. U narednih deset godina Kosovo će biti gorući problem EU i SAD i oni su zbog toga vodili rat", rekao je Tadić.

Srbija, kako je dodao, i pored toga nastoji da u procesu trajnog rešavanja tog problema dobije što više, i to čini "diplomatskim ratom", ali drastične mere poput tužbe protiv neke od zemalja koje su priznale Kosovo neminovno bi dovelo do novog zaoštravanja politike prema Srbiji.

Tadić je istakao i da rešenje ne može biti ono što predlažu stranke okupljene ispred programskog dokumenta "Preokret" (LDP i SPO), jer bi to bilo potpuno odustajanje države Srbije od prava da ima svoje interese.

"Te stranke predlažu odustajanje, a ja ne mogu da odustanem jer bi to ugrozilo interese Srbije i na drugim lokacijama gde postoji politička nestabilnost", kazao je Tadić.

Tadić je poručio da je spreman da donese rizične odluke u vezi sa Kosovom čak i ako bi one ugrozile njegov rezultat na izborima.

"Ako vidim da je rešenje moguće ja sam spreman da otvorim sporna pitanja ako na to pristane druga strana", rekao je Tadić.

"Srpsko-albanski konflikt se može rešiti i ne priznajući i ne deleći Kosovo, postoji prostor za kreativna rešenja, ali se postavlja pitanje da li albanska strana želi da se dogovori sa nama jer oni ne žele rešenje problema već samo nezavisnost iz nacionalnih razloga, a mi nezavisnost ne damo", rekao je Tadić.

On je istakao da se u delu EU stvorio utisak da Srbija želi podelu Kosova, što, kako je naglasio, nije istina, jer bi se takvim rešenjem kršio Ustav i praktično delila Srbija.

"Nema kopije, moramo da postignemo specifično rešenje uzimajući u obzir postojeća rešenja u svetu", kazao je Tadić, objasnivši da Srbija ne treba da odustanemo od Kosova, ali da to nije dovoljno budući da se mora pronaći rešenje za život ljudi i za ekonomske interese Srbije.

Predsednik Srbije je podsetio da predlaže četiri tačke kao okvir za rešenje kosovskog problema - status severa Kosova, položaj Srba južno od Ibra, i pitanja manastira SPC i imovine Srbije.

Razgovarajući u emisiji "Stav Srbije" sa novinarima Draganom Bujoševićem, Slobodanom Reljićem, Dragoljubom Žarkovićem i analitičarem Vladimirom Todorićem, Tadić je, odgovarajući na primedbu da nije dobro to što su razgovori sa Prištinom netransparentni, Tadić je rekao da je politika Srbije transparentna, ali da pregovori koji su osvetljeni reflektorima najčešće ne urode nikakvim plodom.

Učesnici TV debate su, takođe, raspravljali o pitanju da li je Srbiji neophodna Evropska unija, i da li postoje i moguće alternativne spoljnopolitičke orijentacije zemlje.

Tadić je objasnio da nije nikakav evrofanatik, ali da je članstvo u EU najracionalnije rešenje.

"Gde je bolji život na planeti Zemlji nego u EU iako je ona u krizi. Građanima treba objasniti da je prirodno da se pridružujete onima koji imaju najbolji kvalitet života. Da li će u EU kvalitet života za 20 godina biti slabiji nego u Kini - neće", uveren je Tadić.

"EU je najbolje rešenje od svih postojećih pred nama i reforme možemo ostvarivati samo prateći model evropskih društava. Međutim, ako bismo se odrekli Kosova to uopšte ne znači da bismo išli brže ka EU. Ne bismo dobili nikakvu korist", objasnio je Tadić.

Prema njegovim rečima, 9. decembar, kada bi Srbija trebalo da dobije odgovor iz Brisela da li postaje kandidat za članstvo u EU, nije odlučujući datum, jer bi, na primer, dobro bilo da tokom sledeće godine dobije i status kandidata i datum početka pregovora.

Sagovornici su se dotakli i pitanja ugovora Srbije i "Fijata", čiji je aneks nedostupan javnosti, a Tadić je objasnio da EU nameće Srbiji svoje standarde transparentnog poslovanja, ali da države često štiteći interese svojih kompanija insistiraju na drugačijim pravilima igre.

Tadić je predložio da regulatorno telo nadležno za borbu protiv korupcije pogleda ugovor ali da ga ne obelodanjuje kako ne bi bio narušen interes investitora.

"Zakoni se poštuju, ali je pitanje kako se ostvaruje uvid - da li objavljivanjem dokumenta ili tako što će nadležna državna institucija ostvariti uvid", rekao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.