Izvor: B92, 20.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kosovo nije uslov za EU

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za B92 da se Srbija nije "ni za milimetar" udaljila od evropskog puta, ali i da "ne postoji cena za Kosovo".

Tadić je rekao i da su Srbi na Kosovu s pravom zabrinuti zbog najavljenog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, zbog čega će se insistirati da one budu rasformirane. Jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije u 2009. jeste borba za prevazilaženje finansijske krize i očuvanje radnih mesta, rekao je Tadić u "Poligrafu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga i da je demilitarizacija Kosova jedini način da se obezbedi sigurnost za ljude koji tamo žive.

On ističe da Srbija ne sme da odustane od politike odbrane teritorijalnog integriteta i nastavka procesa evropskih integracija i da mora da uradi sve što je u njenoj moći da se obezbede ta dva cilja.

"Veliki saveznik Srbije u toj politici odbrane integriteta zemlje je činjenica da u Evropi postoje zemlje koje ne žele nikada da priznaju Kosovo. I dok god u Evropi postoje takve zemlje, biće gotovo nemoguće da EU postavi Srbiji takav uslov", rekao je Tadić.

"Ali, ako bi se nešto tako desilo, ne daj bože u EU, mi odmah kažemo - nemojte tako nešto ni da pokušavate da radite, i gradimo politiku u skladu sa tom činjenicom. Što se mene tiče, nikada niko u Evropi nije nagovestio priznanje Kosova kao uslov za uključenje u EU. Naprotiv, svi su rekli da Srbiji takav uslov ne može biti postavljen", dodao je Tadić.

O političkoj sceni u Srbiji

Govoreći o političkoj sceni u Srbiji, Tadić je rekao da Vlada mora da izgradi autoritet tako što će rešavati probleme građana i da on u tome može da pomogne, ali da ne može, kako se govori, Vladi da "pozajmi" svoj autoritet.

On kaže i da je, pored političke moći, spreman da preuzme odgovornost za sve svoje odluke.

"Ja ne manipulišem ni sa kim. Kako to mislite - imam veliku moć, a nemam političku odgovornost. Čuo sam jednog analitičara koji je to napisao pre nekoliko dana. To je jedna fascinantna teza", rekao je Tadić.

"Činjenica da sam izabran od građana neposredno, nedvosmisleno vodi do zaključka da imam najveću političku odgovornost. Postoji i način promene predsednika, on se pokreće po Ustavom zagarantovanoj proceduri. A, s druge strane, moja odgovornost je veća od bilo kog učesnika u politici danas, i ja od nje ne bežim", objašnjava Tadić.

O ekonomskoj situaciji, gasu i NIS-u

Rebalans budžeta može biti odgovor države na finansijsku krizu, smatra Tadić, a funkcionisanje finansija biće kontrolisano periodično tokom godine.

On je ponovio da će borba za očuvanje radnih mesta biti najvažniji zadatak Vlade i da poslodavci moraju maksimalno da se trude da ne otpuštaju radnike.

Za vrema gasne krize, ističe Tadić, Srbija je postupila bolje nego ostale zemlje, jer je građanima na vreme obezbedila grejanje.

Tadić negira kritike da Srbija jedina u Evropi nema rezerve gasa u skladištu i dodaje da ni Bugarska ni Slovačka, koje su u EU, nemaju skladišta gasa.

"Video sam da ministar Aleksandar Popović govori da je u njegovo vreme utiskivano dovoljno gasa koliko je moglo, i to je vrlo moguće da vidimo šta je bilo pre njega. A, naravno, i posle njega. Posle njega nije bilo tehnički moguće to uraditi jer, kako bi građani znali, potrebno je određeno tehničko vreme da se gas utisne, znači - to je moguće samo tokom letnjih meseci", rekao je Tadić.

"Vlada je formirana negde u početak leta i nije imala budžetska sredstva, koja su izuzetno velika, za utiskivanje gasa jer treba da smestimo u Banatski Dvor nekoliko stotina miliona kubnih metara gasa, i to košta jako mnogo", navodi Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije Rusiji prodala NIS po ceni nižoj od realne jer je, u međuvremenu, zbog pada cene nafte došlo do značajnog pada vrednosti naftnih kompanija svuda u svetu.

On je ocenio da je srpska delegacija uspela da postigne znatno bolje uslove u ugovoru sa Rusima nego što je to prvobitno bilo ponuđeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija bi pozajmila gas i Hrvatskoj i pored tužbe u Hagu

Izvor: Kurir, 20.Jan.2009

BEOGRAD, 19. januara 2009. (Beta) - Predsednik Boris Tadić izjavio je večeras da bi Srbija pozajmila određenu količinu gasa i Hrvatskoj da je stigao takav zahtev, uprkos činjenici da je ta zemlja tužila Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. U intervjuu za televiziju B92, Tadić je...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Ne postoji cena za Kosovo

Izvor: EMportal, 20.Jan.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao sinoć da se Srbija nije udaljila od evropskog puta i da ne postoji cena za Kosovo. Tadić je rekao da je moguće uslovljavanje nastavka evropskog puta Srbije priznavanjem Kosova, ali da to do sada nije bila tema i da on tako nešto neće prihvatiti.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.