Tadić: Korak po korak treba ubeđivati ubeđivati Holandiju

Izvor: Politika, Fonet, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Korak po korak treba ubeđivati ubeđivati Holandiju

Za život običnih građana od veće važnosti je vizna liberalizacija, kojoj smo se sasvim približili. – Bio bih neodgovoran kada bih licitirao sa datumima kad je reč o odmrzavanju Prelaznog sporazuma

Zvaničan stav koji smo dobili od holandskog ministra inostranih poslova Maksima Ferhagena je pozitivan za Srbiju, ali još nije vreme da se razviju zastave i kaže da je sve završeno, izjavio je juče Fonetu predsednik Srbije Boris Tadić, reagujući na nagoveštaje da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << holandska vlada ublažila stav prema evropskim integracijama Srbije.

„Treba raditi korak po korak i ubeđivati vladu Holandije da Srbija, zbog sebe i pomirenja u regionu, zaista u potpunosti ostvaruje saradnju sa Haškim tribunalom, čineći sve da je što pre okonča i tako skine breme sa sebe i svojih građana”, naglasio je Tadić.

– Videćemo kakav će na kraju biti stav Holandije prema odmrzavanju Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju –dodao je Tadić i izrazio uverenje da Srbija sada ima bolju osnovu da nastavi da ubeđuje holandsku vladu da tako postupi.

„Ne treba reći da je sve završeno, pošto mora još da se radi”, objasnio je Tadić, ali i najavio mogućnost da na jednom od narednih sastanaka ministara EU dođe do međusobne komunikacije i uspostavljanja novog zajedničkog pristupa ovom pitanju.

„To je moguće ovog ili narednog meseca, ali ne treba stvarati atmosferu nerealnog optimizma, nego treba raditi da se to i desi”, precizirao je Tadić.

On je podsetio da je Srbija zakočena u procesu evropskih integracija zbog stava Holandije prema Srebrenici, što je do danas unutrašnje pitanje ove zemlje.

Da bi se taj proces otkočio, mora da se desi promena u samoj Holandiji, naglasio je Tadić, jer nijedna od preostalih članica EU nema rezerve prema evropskim integracijama Srbije.

„Pošto je to unutrašnje pitanje Holandije, kako je nastalo, može brzo i da prestane da bude unutrašnje pitanje, ali kada će se to desiti stvarno ne mogu da kažem”, predočio je Tadić.

„Bio bih neodgovoran kada bih licitirao sa datumima”, dodao je predsednik Srbije. „Moguće je vrlo brzo, a moguće je da će biti potrebno još vremena da bi se odmrzao Prelazni sporazum.”

„S druge strane, sa stanovišta prakse i života građana, za nas je možda od veće važnosti vizna liberalizacija, kojoj smo se sasvim približili”, istakao je predsednik Srbije.

– Ni oko toga ne mogu da licitiram sa rokovima, jer ovo pitanje ne zavisi samo od nas – napomenuo je Tadić, ali je istakao da je Srbija ispunila sve uslove.

„U tom pogledu svako radi svoj deo posla, ministar spoljnih poslova jedan segment, ministar unutrašnjih poslova drugi, potpredsednik vlade za evropske integracije treći, imamo stalne koordinacije u Predsedništvu, premijer Mirko Cvetković i ja apsolutno koordiniramo čitav proces”, precizirao je Tadić.

– I kao predsednik Srbije i kao predsednik Demokratske stranke, u obavezi sam da ispunim obećanje građanima o ukidanju viza i sve ću učiniti da se to na kraju i desi – rekao je Tadić i istakao da je dobio uveravanja da Holandija tu neće praviti posebne probleme, što je dobra vest.

Osvrćući se na nedavne izbore za Evropski parlament, Tadić je ocenio da oni imaju praktičnu korist za Srbiju, jer se sada očekuje ponovno ubrzavanje procesa integracija zapadnog Balkana u EU.

„Kada prođu izbori, ponovo se otvaraju ta strateška pitanja, u skladu sa dogovorom iz Soluna, i rastu šanse da se ubrzano nastavi proces evropskih integracija”, objasnio je Tadić.

Na pitanje o šansama da Srbija učestvuje na narednim izborima za Evropski parlament 2014. godine, Tadić je odgovorio da bi bio srećan da se to dogodi i da bi se ispunio jedan od razloga njegovog bavljenja politikom.

Fonet

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.