Tadić: Konsenzus o Kosovu

Izvor: B92, 15.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Konsenzus o Kosovu

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je jedinstvena državna politika o Kosovu ostvarila najširi konsenzus našeg društva.

"Kosovo je Srbija sa stanovišta identiteta i Kosovo je Srbija sa stanovišta međunarodnog prava, a članstvo u EU je jedina mogućnost ekonomske perspektive naše zemlje", kazao je Tadić za "Danas". On je najavio da će se Srbija u narednih pet godina boriti oko budućeg statusa Kosova i Metohije - bez rata, nasilja, ugrožavanja ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života, smanjivanja državnih i ekonomskih potencijala Srbije.

Tadić je istakao da diplomatska borba Srbije za Kosovo ima smisla, dodajući da je politika galopirajućeg priznavanja nezavisnosti Kosova, koja je bila predviđena, doživela potpuni slom zahvaljujući toj diplomatskoj borbi.

Na pitanje novinara o porukama iz DSS da su predstojeći izbori izjašnjavanje o Kosovu, Tadić je odgovorio da je to veštačka tema, jer je jedinstvena državna politika o Kosovu ostvarila najširi konsenzus našeg društva.

"U Evropu ćemo ići sa svojim identitetom, branićemo Kosovo, kao što bi to činila svaka normalna, demokratska zemlja, branićemo naše ljude i našu zaostavštinu na Kosovu. Kao što principijelno branimo i Albance i njihova prava na Kosovu", najavio je Tadić.

Tadić, koji je i predsednik DS, rekao je da nema predizborne koalicije sa LDP-om, DSS-om i NS-om.

Ističući da je očigledno da razgovori između DSS i SRS o koaliciji postoje već duže vreme, on je izrazio nadu da takva koalicija neće imati priliku da bude formirana i da će rezultati ovih izbora ponovo potvrditi evropsku orijentaciju Srbije.

Tadić je rekao i da će premijer biti iz Demokratske stranke a da je Predsedništvo DS-a odlučilo da se pregovara o proevropskoj koaliciji.

"Za sada je dogovor postignut sa strankom Rasima Ljajića, a ne dolaze u obzir stranke koje sam pomenuo i, naravno, SRS-om i SPS-om", precizirao je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić: Državna politika o Kosovu ostvarila najširi konsenzus

Izvor: Blic, 15.Mar.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je jedinstvena državna politika o Kosovu i Metohiji ostvarila najširi konsenzus našeg društva, da su "i Kosovo i EU neodvojivi", te da se ne može insistirati na Kosovu ili na Evropi jer "ne može jedno bez drugog"....."Kosovo je Srbija sa stanovišta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.