Tadić: Konflikte rešavati dijalogom

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Konflikte rešavati dijalogom

Tokom boravka u Njujorku na Generalnoj skupštini UN predsednik Srbije Boris Tadić će zatražiti da se konfliktna pitanja rešavaju dijalogom. On očekuje razgovore sa predsednikom SAD Barakom Obami, Andresom Fogom Rasmusenom, Ketrin Ešton i mnogim drugima.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da će u razgovorima sa svetskim državnicima zatražiti da se pitanja konflikata >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešavaju dijalogom, bez veštačkih rokova i na način kojim se poštuju dignitet i dostojanstvo svih strana.

Tadić je rekao da će ovo biti teška sesija Generalne skupštine UN i da ne očekuje da će razgovori teći lako.

"Naprotiv, očekujem značajne teškoće u razgovorima sa visokom predstavnicom EU Keti Ešton i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, mozda i sa predsednikom SAD Barakom Obamom i sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom", rekao je predsednik Srbije.

Tadić na Generalnoj skupštini UN

Srbija ratifikuje Nagoja protokol

Troicki srušio Tadićeve telohranitelje

"Međutim, mi znamo šta su nase crvene linije i naša principijelna pozicija, a ona je oslonjena na politiku mira i mi želimo da pronađemo kompromisno rešenje", dodao je Tadić.

Prema njegovim rečima, do tog rešenja je moguće doći i kad naizgled to nije moguće.

"Tada nastupaju političari i državnici koji treba da ponude rešenja koja na dovoljno elastičan i inteligentan način pronalaze odbranu za interese obe strane. I to je moguće kad je u pitanju Kosovo i Metohija", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije prisustvovao je danas otvaranju generalne debate 66. zasedanja Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije će prisustvovati i zvaničnom ručku koji priređuje prvi čovek svetske organizacije Ban Ki-mun, a uveče će biti gost na večeri koju za sve šefove delegacija zemalja-učesnica na Generalnoj skupštini UN organizuje američki predsednik.

Tadić će se tokom dana odvojeno sastati sa premijerom Švedske Frederikom Rajndfeltom i premijerkom Slovačke Ivetom Radičevom.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.