Tadić: Ključna tačka biće 11. maj

Izvor: Blic, 05.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ključna tačka biće 11. maj

Srbija još nije prešla tačku posle koje povratak u devedesete više nije moguć. Ta tačka, taj trenutak je 11. maj, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić u agenciji Tanjug.

- Kada građani Srbije toga dana budu definitivno „zakucali" svoju odluku da Srbija bude evropska, prosperitetna i bogatija zemlja, nikakvi Šešelji, niti njihovi koalicioni partneri to neće moći više da promene - ocenio je Tadić.

On je uveren da Demokratska stranka može da postigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezultat koji je postigao on lično na izborima za predsednika Republike i da će program koji je nudio u predsedničkoj kampanji biti potvrđen i na parlamentarnim izborima.

On se složio sa stanovištem da se izbori u Srbiji uglavnom vide kao izjašnjavanje za demokratske a protiv nedemokratskih opcija, za evropske a protiv antievropskih, za budućnost a protiv prošlosti..., a sada i za Evropu ili protiv nje, za Srbiju ili protiv Sbije i precizirao da je to tako jer je takva realnost sa kojom se suočavamo. Građani su, prema njegovim rečima, na svim izborima od 2000. godine, pa i na nedavnim predsedničkim, pokazali da veruju u evropsku budućnost Srbije, Srbije koja neprestano podiže svoje privredne kapacitete, životni standard svakog građanina i jačajući svoju međunarodnu poziciju povećava kapacitete za odbranu Kosova.

- Dakle, Srbija će ponovo glasati za evropski program i za plan očuvanja našeg integriteta na Kosovu i Metohiji i lično ću biti garant da će lista „Za evropsku Srbiju" taj program i ispuniti u vladi koju ćemo formirati posle 11. maja - zaključuje Tadić. Biračko telo DS on danas vidi, pre svega, među ljudima koji žele izvesnost i koji žele mogućnost da rade i da pošteno i pristojno žive od svojih primanja. Na rezerve koje su se pojavile u delu javnosti posle odluke o koalicionom nastupu sa G17 plus, Tadić odgovara primedbom da je „kod nas, izgleda, postalo na neki način normalno da se razmenjuju uvrede, laži i agresija, ali je vest kad se neko dogovori oko zajedničkog cilja".

Dogovor sa Rusima o gasu mora da sačeka novu vladu

Tadić žali što vlada u svom tehničkom mandatu, kao i raspuštena skupština nisu imali neophodni kapacitet da ratifikuju „gasni sporazum" između Srbije i Rusije, ali je uveren da će budući srpski parlament to učiniti kao jedan od prioriteta u svom radu. „Reč je o čisto tehničkom kašnjenju", kazao je Tadić. On se istovremeno složio sa stavom koji je u tom pogledu izneo ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, po kome se sporazum primenjuje od dana potpisivanja, a ratifikacija ne odlaže njegovu primenu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.