Tadić: Kandidatura nije preuranjena

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Dec.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kandidatura nije preuranjena

Novi Sad -- Kandidatura Srbije za članstvo u EU nije bila preuranjena, nadamo se statusu kandidata već 2010, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija, nakon predate kandidature, više nije ista zemlja. "Možemo meriti vreme do 5. oktobra i posle tog datuma, do predaje kandidature za zvanično članstvo u EU i nakon toga, do statusa kandidata i posle, do počinjanja pregovora o budućem članstvu i nakon toga i do zvaničnog učlanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije u EU i posle tog trenutka", kazao je on.

Iako je podnošenjem kandidature učinjen "istorijski korak", Srbiju čekaju veliki poslovi i promene, izjavio je predsednik Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija u EU je najvažnija tema u ovom trenutku, a odluka podnošenju kandidature, nije doneta preuranjeno.

"Niti jednu odluku ne donosimo na prečac, vrlo pažljivo analiziramo svaku odluku. Ne kažemo šta ćemo uraditi tada i tada zato što ne želimo da preuzmemo veštačke rokove. U miru, veoma pažljivo, planiramo sve što činimo i zato postižemo rezultate u svemu što radimo i rezultati su evidentni", rekao je Tadić.

Tadić je takođe izjavio da sumnja da će to što su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije glasali protiv budžeta Republike dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik je naglasio da izbori ne bi bili dobri za građane Srbije jer bi stala privreda, stale bi, kako je rekao, strane investicije, a zaustavljen bi bio i put ka Evropskoj uniji.

"Želim građanima status kandidata u 2010."

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi voleo da građanima Srbije u Novoj godini poželi status kandidata naše zemlje u Evropskoj uniji.

"Ne znam da li će se to baš desiti 2010. ili na početku 2011. godine, ali moramo da verujemo da to možemo da ostvarimo", rekao je Tadić.

Status kandidata koristan je za sve nas, jer podrazumeva stvarni pristup razvojnim fondovima EU koji su mnogo veći nego oni sa kojima sada naša zemlja raspolaže.

Tadić je rekao da je dobra odluka EU da podrži budžet Srbije sa 50 miliona evra i ta sredstva su, podseto je on, već počela da pristižu.

Sve to je, dodao je predsednik, povezano sa kandidaturom Srbije za punopravno članstvo u EU, sa odmzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma i investicijama "Fijata" od 100 miliona evra do kraja godine do 700 miliona evra u budućnosti.

"Ali tek kada budemo imali pristup svim fondovima EU, o će biti izuzetno važno za sve građane Srbije", poručio je predsednik Tadić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Da Srbija u 2010 bude zvaničan kandidat za EU

Izvor: NaDlanu.com, 23.Dec.2009

NOVI SAD, 23. decembra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić poželeo je u sredu uveče građanima Srbije da zemlja u 2010. godini dobije status zvaničnog kandidata za Evropsku uniju. "Ne znam da li će se to desiti tokom 2010. ili početkom 2011. godine, ali moramo da verujemo da to možemo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.